Nyheter

Uttrykte sterk uro for Storbritannia-forhandlingar

– Importpresset er allereie stort, vi må ikkje gi ifrå oss arbeidsplassar og marknadsdelar over forhandlingsbordet, sa leiar Lars Petter Bartnes da Bondelaget møtte statsråd Bollestad i dag.

Tør å spørre!

Opplevelser i Hardanger er noe av det man kan velge gjennom De Historiske.

Alle som verver et nytt medlem ut august er med i trekningen av et gavekort på kr 5000 hos De Historiske Hotel og Spisesteder.

Bedre erstatninger etter LA-MRSA

Denne uken kom det nye regler for erstatning når svinebonden må sanere etter LA-MRSA.

Nytt bærekraftfond for bønder og landbruksnæringa

For første gang åpnes det for å søke om støtte fra det nye bærekraftfondet til Norges Bondelag og Gjensidige. 10 millioner kroner skal deles ut årlig.

Tapstall til rovdyr: - Rotevatn forteller bare halve historien

Tap av sau til rovvilt viser en nedgang på 21 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. - Ikke på grunn av KLD sin politikk, men til tross for den, mener Erling Aas-Eng.

Delseier for Bondelaget: Bjørnebinne med to unger flyttes fra Bardu

Klima- og miljødepartementet opprettholder avslag på felling av ei bjørnebinne med unger. - Nå må KLD være 100 prosent sikre på at beitedyr ikke angripes andre steder, sier bondelagslederen.

Gjenhør: Landbrukets klimaplan på 1-2-3

Bjørn Gimming, 1. nestleder i Norges Bondelag

Hvordan skal landbruket innfri sin klimaavtale med regjeringa? Må vi velge mellom klima og kua?

Sørlandet rammer inn bondens arbeid

En kjent feriefavoritt med et variert landbruk. Hver uke løfter vi fram en ny region, og denne gangen står Sørlandet for tur.

#komhit til Nord-Norge

I sommer har bondelag over hele landet satt opp nær 250 bilderammer på steder med flott utsikt over jordbrukslandskapet eller andre produkter fra bonden. Bli med til Nord-Norge!

Ukens podkast - markedsregulering fra A til Å

Hvordan ser framtida ut og hvilke muligheter har landbruket for å regulere markedet? Denne uken kjører vi gjenhør med en av våre aller mest hørte episoder.

#komhit til Trøndelag

I sommer har bondelag over hele landet satt opp store hundrevis av bilderammer på steder med flott utsikt over jordbrukslandskapet eller andre produkter fra bonden. Besøk våre rammer i sommerferien, og del bildet ditt i sosiale medier med #komhit.

Ukens podcast - Hvorfor er birøkt så viktig for norsk landbruk?

Birøkt er ei næring i vekst. Hva er det med birøkt som stadig fenger flere til å bli honningbonde i Norge.

Dra på rammejakt i sommer

Haugåsen, Fusa Bondelag

Her finner du kartet over bilderammene som lokale bondelag har satt opp for å vise deg det flotte landskapet bonden, husdyra og landbruket er med på å skape. Vi sier #komhit!

Brann hos eneste fôrleverandør av økologisk fôr

Det var brann på Felleskjøpets produksjonsanlegg for økologisk fôr på Lena i Toten tirsdag 14. juli.

Ber statsministeren gripe inn for å redde sauer i Bardu

Dette er tredje sommeren den samme binna tar sau i et område som er forbeholdt beitedyr i Bardu i indre Troms.

Ta bilde og vinn gardsferie

Nyt kulturlandskapet og smak på maten bonden frå Sogn og Fjordane lagar, ta eit bilde og del på Instagram med #komhit og du er med i konkurransen.

Stølsdrift før i tida

Sogn og Fjordane Bondelag har tatt ein prat med Marie Nicolaisen, avdelingsleiar på Sunnfjord museum, om tradisjonar og tru før i tida.

Ingen lovnad om uttak av bjørn

Foto: Terje Tverås/Nye Troms

- Må finne en løsning og få ut den bjørnen, sier styremedlem John-Erik Johansen etter å ha vært på befaring i Bardu med statssekretærer.

Finn ditt yndlingslandskap i Østfold

Foto: Rakkestad og Degernes Bondelag_Østfold Bondelag

Endelig en ferie med senkede skuldre og mulighet for små turer i eget nærmiljø og eget fylke. - Se hva du har rundt deg, og legg en sykkeltur eller kveldsturen til et sted i det flotte jordbrukslandskap de fleste har i nær avstand, oppfordrer lokale bønder.

Bli med til seters!

Geiter på beite i Vinje, Telemark. Foto: Hege Gonsholt.

På torsdag inviterer Bondelaget alle med til fjells gjennom sosiale medier, med BondeTV fra setra.

Landbrukspodden med Leif Forsell

Tidligere departementsråd Leif Forsell om tida i LMD og framtida for norsk landbruk.

Post et bilde, vinn en gårdsferie!

Turist i eget land i sommer? Ta bilder av kulturlandskap og lokalmat, publiser i sosiale medier med #komhit og vinn en gårdsferie!

Ta bilder av kulturlandskap, lokalmat eller annet du ser på tur i sommer som bonden står bak. Deler du bildene på instagram med #komhit er du med i konkurransen.

Sammen for økt karbonlagring i matjorda

Deltakerne på Karbonworkshop på Korer, 23. juni 2020. Foran f.v: Anja Bakken Riise (leder i Framtiden i våre hender), Ingrid Kleiva Møller (rådgiver, Framtiden i våre hender), Julie Rødje (leder, Spire), Børre Solberg (Økologisk Norge), Jostein Hertwig (Økologisk Norge). Bak fra venstre: Kristina Frôberg (rådgiver WWF), Jan Thomas Odegard (leder, Utviklingsfondet), Sigrid Hjørnegård, Karoline Andour (leder WWF), Egil Kristoffer Hoen (Norges Bondelag)

Lagring av karbon i jord skaper stort engasjement både blant bønder og miljøvernere. Den 23. juni inviterte Norges Bondelag ledelsen i flere miljøorganisasjoner til fagdag og strategiworkshop om temaet.

Nyt sommeren i Innlandet - #komhit

Fra Vågåvatnet mot Nordherad

Oppland - turistregion nummer en - med mulighet for aktiv ferie for store og små - her er flotte jordbrukslandskap som du i sommer også får i ramme i Bondelagets sommerkampanje - #komhit

Ukas podkast: Sommerprat med Bartnes

Koronakrisa har prega halvåret for lederen i Norges Bondelag. Lars Petter Bartnes er gjest i ukas episode.

Usikker, men positiv inntektsprognose

Tall fra Budsjettnemnda for jordbruket viser forventning om inntektsvekst dette året.

En fot i bakken etter en annerledes vår

I dag har lederne i Bondelaget og samvirkeorganisasjonene vært samlet, for det første fysiske møtet på mange måneder.

Bondelaget sier #komhit i sommer

Utsikt til jordbrukslandskapet i Folldal, Innlandet.

I sommer setter bondelag over hele landet opp store bilderammer på steder med flott utsikt over jordbrukslandskapet eller andre produkter fra bonden. Besøk våre rammer i sommer, og del bildet ditt i sosiale medier med #komhit.

Norges Bondelag og Gjensidiges Bærekraftfond

For å bidra til et levedyktig og fremtidsrettet landbruk, har Norges Bondelag og Gjensidige Forsikring sammen etablert et bærekraftfond.

Ukens podkast - store endringer for et sterkere Nortura

Milliardinvestering, ny teknologi og en mer effektiv struktur skal skape et sterkere Nortura for framtida. Vi får høre hvordan skuta skal snus for samvirket.

Få tiltak for å redusere maktkonsentrasjon i dagligvarehandelen

I dag kom regjeringas melding om konkurransesituasjonen i dagligvarehandelen. – Vi savner konkrete tiltak som kan bedre konkurransen, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

Pant boksen i sommer så slipper dyra å lide

Denne uken lanserer vi i Norges Bondelag en landsomfattende informasjonskampanje.

Ukens podkast - om å elske en bonde

Hva må til for å sikre godt samliv på gården? I denne episoden som er et gjenhør snakker vi om alt fra særeie til samboerkontrakt og romantikk i hverdagen.

Kartlegger behov gjennom spørreundersøkelse

Trenger tilbakemeldinger fra de med næringsvirksomhet knyttet til gårdsdrift for å kartlegge konsekvensene av koronarestriksjonene på drifta.

Landbruk i Stortinget

I går leverte næringskomiteen på Stortinget sin innstilling om årets jordbruksoppgjør. Det gis samtidig ingen koronamidler til landbruket.

Innstiller på attval av Bartnes

Valnemnda i Norges Bondelag innstiller Lars Petter Bartnes som leiar til 2021.

Flytter Bondetinget til høsten

Årsmøte i Norges Bondelag holdes 30.september – 1. oktober på Lillehammer.

Kan levere enda mer melk

Kyr i Hedrum, Vestfold.

Under koronatiden spiser vi mer norsk ost og drikker mer melk. Derfor kan bøndene nå levere mer melk.

Smittevernveileder for produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet

Vi er glad for at veilederen er på plass. Bondelaget har sammen med øvrige organisasjoner i grøntnæringa arbeidet med å få myket opp noen av de mest krevende forslagene.

Viktig informasjon om arbeidstillatelser

Vi har fått informasjon fra UDI om at det ved behandling av visum og arbeidstillatelser for arbeidere fra tredjeland er viktig med direkte kontakt til politiet for å få effektuert arbeidstillatelsene.

Klimagassreduksjon gjennom husdyravl

Bønder og avlsorganisasjonene de eier samarbeider om redusert klimautslipp gjennom avl.

Støtter beredskapslager for korn

Næringskomiteen på Stortinget har behandlet representantforslaget om etablering av beredskapslager for matkorn. Flertallet i komiteen støtter ikke forslaget. Bondelaget støtter mindretallet, og mener Norge burde ha et beredskapslager for matkorn.

Myrforbud: Utvikling av jordbruket må være mulig

I dag kom forskriften fra regjeringen om stans i nydyrking av myr. – Uheldig med et forbud basert på et usikkert kunnskapsgrunnlag, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.

Bedre oversikt og bedre dyrevelferd hos gris

Bondelaget har i dag hatt møte med statsråd Bollestad, sammen med resten av svinenæringa. Tema var oppfølging av dyrevelferd hos gris.

Ukens podkast - traktor i trafikken

Rundballing på Mustadseter

Hvordan navigerer man blant alle reglene for veitrafikken når traktoren skal ut på tur? Vi kjører gjennom de viktigste reglene for traktoren i veitrafikken.

Koronasituasjonen og regjeringens kompensasjonsordninger

Her kan du lese om de økonomiske tiltakene for foretak med inntektsbortfall grunnet koronakrisen. Fristen er utvidet til 3. juni.

Landbruk må inn i grønn omstillingspakke

I dag kom regjeringas pakke for grønn omstilling av næringslivet i etterkant av koronaepidemien. Vi er veldig skuffa over at det ikke kommer en koronapakke til jordbruket.

Ber Stortinget styrke matsikkerheten

Lars Petter Bartnes ber Stortinget styrke matsikkerheten. Bildet er fra en tidligere anledning, dagens høring var et videomøte.

Større andel norsk fôr, og mer korn, potet og grønt vil øke matsikkerheten, sa Bartnes til næringskomiteen under høring av jordbruksoppgjøret.

Rovdyrpakka: En viktig seier

Vi unngår både rovviltklagenemnd og sammenslåing av regioner.

Ukens podkast - hvordan går det med lokalmatprodusentene nå?

Koronakrisa har ført til bråstopp i omsetninga for mange lokalmatsprodusenter. Noen har kastet seg rundt og funnet nye løsninger, andre sliter med å få endene til å møtes. Kan vi risikere at dette tar knekken på norsk lokalmat?

Våre samarbeidspartnere