Borg Bokk ble Årets øl 2011, foto: Julie AmunsenKåringen av Årets Øl 2012 inngår i prosjektet Det Norske Måltid som skal gå som en serie på TV2 seinhøsten 2012 og munner ut i en stor finale i januar 2013. Bak prosjektet står Stiftelsen Norsk Matkultur med Harald Osa i spissen.

-Øl har vært en del av norsk matkultur i nesten 3000 år, og det vi opplever nå er intet mindre enn en revolusjon i norsk bryggekultur. Det finnes øl som passer til absolutt alt av norsk mat og norske råvarer, sier Harald Osa som konstaterer at den nye ølbølgen er på full fart inn i restaurant og reiselivsbransjen i Norge.

De 87 forskjellige øltypene er påmeldt i fem ulike klassr:

  • Lys lager/pils 17 øl
  • Hveteøl/blonde 15 øl
  • Mørk lager/bayer 11 øl
  • Ale 23 øl
  • Porter/stout 10 øl
  • Årets innovasjon 11 øl

Deltakerne spenner over alt fra tradisjonsrike bryggerier som Rigngnes, Hansa, Borg, Mack, Aass og EC Dahl til små gårds- og mikrobryggerier over hele landet.

Norges Bondelag er en av samarbeidspartnerne i Det Norske Måltid