Stortingets energi- og miljøkomite har avgitt sin innstilling til Meld. St. 45 (2016-2017) «Avfall som ressurs – avfallspolitikk og sirkulær økonomi». Her slår komiteen fast at det fortsatt er et mål for Norge at 30 prosent av norsk husdyrgjødsel skal gå til biogassproduksjon.
 

- Biogass produsert på husdyrgjødsel og matavfall gir klimagevinst både innenfor jordbruket og i transportsektoren. Per dags dato går bare 1 prosent av norsk husdyrgjødsel til biogass, jeg er glad for at stortingsflertallet tar til ordet for et kraftig løft, sier Gimming.
 

Komiteen peker også på at biogassmålet må konkretiseres og tidfestes. Bondelaget mener tidsfristen for å nå biogassmålet må settes ut fra en vurdering av blant annet kapasitet i eksisterende anlegg og anlegg under planlegging, samt hvor i landet konsentrasjon av husdyrgjødsel gir tilstrekkelige volumer til biogassproduksjonen.

Avfallsselskaper får krav om å utrede møkkamuligheter

Flertallet i energi- og miljøkomiteen innstiller også på at det ved bygging av nye industrielle anlegg for produksjon av biogass basert på matavfall, skal gjøres en utredning om det er hensiktsmessig å ta inn husdyrgjødsel i produksjonen. Bondelaget mener dette er helt nødvendig å få på plass, og at det må følges opp med økonomiske virkemidler som stimulere avfallsselskapene til å nytte mest mulig husdyrgjødsel.

 

- Nå må vi jobbe for at virkemidlene blir treffsikre nok. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen har nylig gitt positive signaler om at han vil endre vilkårene i Enovas investeringsstøtte slik at den belønner avfallsselskaper som tar inn husdyrgjødsel i biogassanlegg. Det er en veldig god start, sier Gimming.

 

Bondelagets forslag om en egen investeringsstøtte for biogassproduksjon basert på husdyrgjødsel ble kun støttet av Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og Miljøpartiet, og får dermed ikke flertall. Gimming håper likevel at Ola Elvestuens signaler om justering av vilkårene for dagens biogasstøtte vil gi avfallsselskapene insentiv til å ta imot husdyrgjødsel i biogassanlegg framover.