30.000 brannvarslingsanlegg på 20 år

Av Per Ole Ranberg,
  • Tips en venn om denne siden

Elotec er størst på brannvarslingsanlegg til landbruket, og har levert 30 000 anlegg til norske bønder.

Beregninger tilsier at verdier for 2 mrd. kroner er spart som følge av tidlig varsling og rask slukking av bonden.

Når brann oppstår i landbruket, har brannvesenet ofte for lang utrykningsvei til å kunne gjøre annet enn å redde tilstøtende bygninger når de kommer. Derfor må bonden være sin egen brannmann og de første minuttene er kritiske for å avverge katastrofe.

 Brannvarslingsanlegg gir tidlig varsling og har gjort at mange bønder har klart å slukke branntilløp før større skade har oppstått. Landbrukets Brannvernkomité gjennomførte en undersøkelse blant 6000 bønder i 2010, som viste at 85 % av alle branntilløp ble slukket av bonden før større skade oppsto. Der brannvarslingsanlegg var installert, var sjansen for totalskade halvert.

 Gjensidige Forsikring har for perioden 1996 – 2008 dokumentert branntilløp i landbruket som ble slukket på grunn av tidlig varsling fra brannvarslingsanlegg. De har så gjort anslag på hva en tilsvarende totalskade på disse gårdene ville ha medført, og dette summerte seg til 2 mrd. kroner, 15 000 dyreliv og 30 000 fjørfé, og trolig et ti-talls menneskeliv.

 Det er for øvrig kjent at en annen leverandør av brannvarslingsanlegg, Autronica vil slutte å levere til norsk landbruk som marked. -Vi anbefaler å kontakte Landbrukets brannvernkomité om du opplever utfordringer i forhold til ditt brannvarslingsanlegg, sier lederen i Landbrukets brannvernkomite, rådgiver Pål Arne Oulie i Norges Bondelag.

post@lbk.no

Bondelagets temaside helse, miljø og sikkerhet

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere