2015 er matjordas år

Av Marthe Haugdal,
  • Tips en venn om denne siden

2015 er FNs internasjonale år for matjord.


- FNs år for matjord er også viktig nasjonalt, mener bondelagsleder Bartnes.

Ifølge FN går matjord på størrelse med 30 fotballbaner tapt hvert eneste minutt. Dette utgjør 100 millioner dekar per år globalt.

For å markere betydningen av matjord i en verden der befolkningen øker raskt, har FN bestemt at 2015 er det internasjonale året for matjord.

- Det internasjonale året for matjord av jord vil gi kontinuitet i vårt arbeid med å støtte verdens bønder. Bøndene er veldig viktig for bærekraftig bruk og bevaring av jord, sa mat- og landbruksdirektør José Graziano da Silva i FN da han lanserte matjordas år tidligere i desember.

- Vi må ta bedre vare på matjorda vi har. Dersom den nåværende trenden fortsetter vil dyrkbar og produktiv matjord per person i 2050 være en fjerdedel av hva det var i 1960. Verden vil ha over 9 milliarder mennesker i 2050, 2 milliarder mer enn i dag, sier Graziano da Silva.

Også nasjonalt viktig

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag mener at å dedikere et år i matjordas navn er viktig også for det nasjonale arbeidet med å verne matjorda.

- Det å ta vare på matjord er essensielt for å brødfø verdens voksende befolkning. Norge har også et ansvar for å ta vare på den marginale ressursen matjorda er. Derfor forventer Norges Bondelag at regjeringen legger fram en nasjonal jordvernstrategi som i større grad sikrer matjorda enn i dag, sier Bartnes.

Illustrasjonsbilde av ostedisk

Gir råd om bedre matmaktbalanse

Norges Bondelag gir regjeringa fem råd til hvordan de kan stimulere til nyetableringer i dagligvarebransjen og øke konkurransen. Samtidig advarer Bondelaget mot å røre importvernet og markedsordningene.

Frøydis Haugen

Frykter at matjorda overkjøres

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gir ingen føringer om å ta hensyn til matjorda i brevet som beskriver Statens Vegvesens oppdrag i 2018.

ulv

Ønsker forlenget ulvejakt

Perioden for lisensfelling utenfor ulvesonen bør forlenges og det bør også åpnes for forlenget jakt på enkeltulv inne i ulvesona, skriver Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en felles høringsuttalelse.

Hjørundfjorden

Har utreda driftsvansketilskudd

Ei partsammensatt arbeidsgruppa har utreda hva som skal til for å innføre et driftsvansketilskudd, og hvilken funksjon det kan ha. I dag ble rapporten fra arbeidet lagt fram.

Illustrasjonsbilde ostedisk

Matkastelov feil løsning

- Bra initiativ, men feil løsning for å hindre matsvinn, sier lederen i Norges Bondelag til forslaget om egen matkastelov.

Dette skjer i Norges Bondelag

Fredag
16
Mars

Fylkesårsmøte Telemark

Bø Hotell i Bø
Mandag
19
Mars

Styremøte i BS

Landbrukets hus
Mandag
19
Mars

AU-møte

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere