10.000 bønder er godt i gang med å redusere klimagasser

Norske bønder har satt i gang en imponerende innsats for å redusere klimagassutslippene og tilpasse seg klimaendringene.
Ifølge den nyeste statusrapporten for Landbrukets Klimaplan er over 10.000 norske bønder allerede godt i gang. Over 10.000 bønder har nå logget seg inn i klimakalkulatoren. Dette arbeidet er ikke bare positivt for klimaet, men det gir også økonomiske gevinster for bøndene selv.
– Bøndene har tatt et stort ansvar, og de har vist at klimaarbeid ikke bare er bra for jorda, men også for lommeboka. Ved å velge klimavennlige løsninger får de mer effektiv drift, reduserte kostnader og i mange tilfeller økte inntekter, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.
Klimakalkulatoren er et veldig viktig verktøy
Klimakalkulatoren er et digitalt verktøy som gir bøndene en enkel måte å beregne klimaavtrykket sitt på, og samtidig gir konkrete råd om hvilke tiltak som gir best resultater for å redusere utslipp. Gjennom kalkulatoren får bøndene innsikt i hvilke områder i driften som har størst klimapåvirkning, og hva de kan gjøre for å forbedre resultatene. Det har vist seg at mange av de anbefalte tiltakene ikke bare reduserer utslippene, men også forbedrer gårdenes økonomi.
God dyrehelse er også tett knyttet til reduserte klimagassutslipp. Når dyrene er friske, trenger de mindre medisin og har bedre vekst og produksjon. Dette sparer bøndene for kostnader samtidig som det reduserer utslippene.
– Sunnere dyr er mer produktive og har et lavere klimaavtrykk. Det er et klart økonomisk incitament for bøndene å investere i dyrehelse, sier Gimming.
Klimarådgivning og samarbeid gir resultater
Klimarådgivning er også et viktig verktøy for å hjelpe bøndene med å ta de riktige valgene. I dag tilbyr flere organisasjoner som Tine, NLR og Nortura rådgivning for å hjelpe bøndene med å finne de beste klimavennlige løsningene for sin gårdsdrift.
– Rådgivning er et viktig element i klimaarbeidet, og vi ser at bøndene har blitt mer åpne for å ta i bruk nye løsninger og ny kunnskap. Det er et samarbeid mellom bønder, rådgivere og forskning som gjør det mulig å oppnå de resultatene vi ser i dag, sier Gimming.
Et konkret eksempel på hvordan klimaarbeid også gir økonomisk gevinst er satsingen på tiltak knyttet til god agronomi. Klimarådgivningen er viktig for å legge til rette for at bønder kan forbedre sin agronomiske drift gjennom tiltak som drenering, jordarbeiding til rett tid og optimal gjødsling. Mange av disse tiltakene viser seg å være svært lønnsomme fordi det bidrar til bedre ressursutnyttelse, som igjen gir lavere klimagassutslipp.
– Bønder er svært interesserte i å ta i bruk agronomiske tiltak som gir bedre økonomi på gården. Vi ser at bønder som har gjennomført klimarådgivning også gjennomfører tiltakene i planen sin. Det gir en vinn-vinn-situasjon for både klimaet og bondens lommebok som motiverer, forteller Gimming.
Ny giv for industrielle biogassanlegg
I løpet av det siste året har åtte nye industrielle biogassprosjekter fått støtte fra Enova, noe som er et taktskifte fra Enova sin side. Dette får betydning for landbrukets fordi bruk av husdyrgjødsel i biogassproduksjon kan bidra til betydelige klimagasskutt og gir verdifull biorest som kan erstatte kunstgjødsel. Mange bønder har blitt kontaktet av biogassaktører som ønsker å inngå avtaler, og både interessen og kunnskapsbehovet er økende blant bønder.
– Biogass er et viktig tiltak i klimaarbeidet vårt, men vi må også være tydelige på at i dette arbeidet må bøndene stå sammen når de skal inngå samarbeid med biogassprodusenter. Samarbeid gir bedre forhandlingskraft og sikrer at det blir tatt hensyn til jordvern, miljø, klima og bondens økonomi og risiko, sier Gimming.