Vil du vite hvilke muligheter som finnes i landbruket? Har du lyst til å treffe andre ungdommer som deler interessen? Bli med på tre helgesamlinger og lær om landbruk, utdannings- og karrieremuligheter!

Av Unni Hellebø Andreassen,
  • Tips en venn om denne siden

1000 muligheter i Troms-landbruket! I løpet av 2014 arrangerer 4H Troms tre helgesamlinger hvor ungdom mellom 13 og 17 år får bli kjent med noen av de mange mulighetene Tromslandbruket har å by på: Bli med oss til gårdsbruk og småbedrifter rundt i fylket, og opplev hverdagen til bønder og andre som lever av naturen vår! Du får lære om de vanligste husdyra, om arktisk planteproduksjon, om forhold mellom dyr og mennesker, om lokalmat, reiseliv og mye mer.

På Senja og Rå videregående skoler får du treffe elever som har valgt naturbruksutdanning. De kan fortelle om sine valg og framtidsplaner, og du får følge dem gjennom en vanlig skoledag.

4H sitt motto er «Å lære ved å gjøre». Samlingene blir derfor lagt opp med mest mulig praktisk innhold. Foreløpig plan for helgesamlingene finner du nedenfor. Endelig program sendes deltakerne før hver enkelt samling.

Grønn framtid er et prosjekt i regi av 4H Troms, med støtte fra Troms fylkeskommune og Fylkesmannen i Troms.

Samling i Lenvik 5. - 7- juni

- Senja vgs. Gibostad

(Landbruksskolen)

- Gårdsbesøk: Sau, lam,

gjeterhund

- Ammeku

- Økologisk landbruk

- Bygdenæringer

Samling i Kvæfjord 12.-14. sept.

- Rå videregående skole

- Grønnsaker og potet

- Bær

- Gris

- Gårdsbutikk

- Grønt rei

Samling i Balsfjord 14.-16.nov.

- Melkeku

- Geit

- Salgsmuligheter

- Ysting

- Inn på tunet

- Skogbr

Praktiske opplysninger:

Hvem kan delta: Ungdom født 1997-2000. Du trenger ikke være medlem i 4H.

Pris: Egenandel kr 1000,- pr person dekker alle tre samlinger pluss reise. Hvis du kun blir med på en eller to er prisen 500 per stk: den tredje er gratis. Faktura betales før første samling. Er du medlem i 4H, kan du søke klubben din om støtte dersom du velger Grønn framtid som ditt prosjekt.

Reise: Du må selv bestille reise til og fra samlingene. Reis på billigste måte.

Når du leverer kvitteringer for reisekostnadene og ditt kontonummer, får du pengene for reisa tilbake fra 4H Troms.

Overnatting: 4H Troms ordner med overnatting. Det kan være på hotell, flatseng eller ute. Du vil få beskjed hvis du må ha med sovepose eller sengetøy.

Mat: Du får mat på samlingene, mat på reise må du dekke selv.

Gi beskjed ved påmelding hvis det er mat du ikke tåler.

Klær: På samlingene skal vi både være ute, inne og i fjøs. Du må ha med deg varme nok klær og klær som tåler en støyt.

Fri fra skolen: Samlingene vil foregå i helgene, men fredager og en torsdag vil også bli brukt. Du får dokumentasjon på hva og hvor du har vært fra 4H-Troms, og fraværet skal derfor regnes som gyldig.

Fortell det videre: Vi vil gjerne at deltakerne forteller andre om det de opplever på samlingene, for eksempel gjennom blogging, avisinnlegg, foredrag for klassen eller 4H-klubben, e.l. Vi kommer også til å snakke om måter å fortelle på i løpet av samlingene.

Informasjon: Kontakt prosjektleder Trude Haugseth Moe på tlf. 957 63 523 eller

e-post trude@4h.no Spørsmål kan også stilles til 4H Troms v/Anne Kari Eliassen, tlf. 776 48126 / 482 11342 eller e-post troms@4h.no

Påmelding: www.4h.no/troms. Bla deg fram til 5. juni 2014 i kalenderen, klikk på datoen og fyll ut påmeldingsskjemaet. Evt. send en e-post til trude@4h.no og meld deg på med kontaktinformasjon (navn, tlf, e-post, adresse)

 

 

 

Sau, gris og egg er de store taperene i Statens tilbud.

Staten kom med sitt tilbud til jordbruket i dag. Fylkesleder Svein Olav Thomassen er fornøyd med at Staten tar inn over seg at kostnadene i landbruket øker, men er ikke glad for at de fortsatt bruker prosent og ikke kroner for tette inntektsgapet til andre grupper. I Troms kommer sauen særdeles dårlig ut.

Er du klar?

Flom, storm, brann, smitte og ulykke er hendelser vi forbinder med kaos og unntakstilstand. Hvor forberedt er DU på hva som kan hende og hva du skal gjøre? «Tryggere sammen» er et nytt kursopplegg for deg, din gard og lokalsamfunnet ditt.

Årsmøte i Troms Utmarkslag

Troms Utmarkslag avholder seminar og årsmøte i Bardu, kommunestyresalen, 18.april fra kl. 1100- 1430. I forkant av årsmøte arrangerer vi et miniseminar som tar for seg noen av utfordringene ved økt turisme og bruk av utmarka.

Brannverndag i landbruket

Troms Bondelag inviterer til brannverndag i landbruket i lag med Fylkesmannen i Troms, Troms Brann- og redning og Gjensidige, tirsdag 17.april kl. 1000-1400 ved brannstasjonen i Tromsø, Forsøket 9.

gaupe

Honnør til jaktlaget for raskt uttak av gaupe

Leder i Troms Bondelag, Svein Olav Thomassen er fornøyd med at jaktlaget fikk tatt ut gaupa så raskt. Hanngaupa som drepte 27 sauer i løpet av et døgn, ble felt i går ved 14-tiden. Det viser viktigheten av velfungerende jaktlag som kan trå til når det skjer slike tragedier, sier Thomassen.

Ny lederduo

Ny lederduo i Troms Bondelag

Det ble tett på oppløpet i valget i Troms Bondelag på årsmøtet i dag. Årsmøtet gikk ikke inn for valgkomiteens innstilling, og ny leder ble Svein Olav Thomassen. Mette Pedersen Anfeltmo gikk inn i styret som nestleder.

Mer om omorganisering og sammenslåing av Troms og Finnmark

Landbruksdirektøren i Troms, Berit Nergård Nyre og lederen i Norges Bondelag orienterte årsmøtet i Troms Bondelag om prosessene som foregår. Omorganiseringen skjer på mange nivå og både fylkesmennene og Bondelaget må nå forberede seg på endringer.

Ivar B. Prestbamo

Fylkesråd for samferdsel og miljø Ivar B. Prestbakmo på årsmøtet

Som vi alle har fått med oss, har det vært noe støy rundt prosessen med å slå sammen de to nordligste fylkene, men det er nå landet en avtale. Ivar B. Prestbakmo har vært med hele veien og kom for å orientere årsmøtet i Troms Bondelag om dette arbeidet og veien videre.

Asgeir Slåttnes- foto: Framtid i Nord

Årsmøte i Troms Bondelag

Årsmøtet i Tromsø er åpnet av fylkesordfører Knut Werner Hansen og det var mange gode hilsningstaler til årsmøtet.

Jordbruksoppgjøret 2018

Forhandlingsutvalget i Norges Bondelag skal om en tid inn i årets jordbruksforhandlinger, og da er det viktig at de har fått synspunktene til ditt lokallag med seg. Frist 19. februar!

Dette skjer i Troms Bondelag

Tirsdag
21
August

Styremøte Troms Bondelag

Rundhaug
Mandag
15
Oktober

Årsmøter i lokallagene

Mandag
12
November

Styremøte Troms Bondelag

Indre Troms

Våre samarbeidspartnere