Troms-bønder inviterer til film- og sangpremiere!

Av Unni Hellebø Andreassen,
  • Tips en venn om denne siden

I morgen blir det verdenspremiere på ny bondefilm- og sang på Torvet i Harstad kl. 1200

Norske bønder er ikke først og fremst kjent for film- og sangproduksjon. Men bøndene på Grytøya har brukt mye ledig tid til å lage film og sang det siste halve året. Tirsdag klokka 12 skal de endelig få vise fram resultatet.

- Denne filmen har vært et samtaleemne på Grytøya i lang tid, og nå er det mange som venter på at den skal bli lansert. Dette har skapt et enormt engasjement, og vi gleder oss til premieren i morgen, sier Tone Rubach i Grytøy Bondelag.

Det var hun som fikk ideen til å lage en ny bondesang for et og et halvt år siden. Da deltok hun på ei samling i Troms Bondelag der den tradisjonelle Bondesangen ble sunget.

- Men den sangen er vanskelig å synge. Vi hadde lyst til å lage en ny sang og en film som representerer oss bønder og landbruket i Troms, forteller Rubach.

Hun oppfordrer folk i Harstad til å ta turen til torget i morgen for å se og høre sangen og filmen, som er et ekte lokalprodukt. Teksten og melodien til Bondesangen er laget av bøndene på Grytøy, og sangen er det et mannskor med sangere fra Grytøy og Harstad som står får. Filmen er laga av Teater og skuespiller linja på Harstad Folkehøgskole.

- Dette er virkelig en lokal produksjon og den har skapt et positivt samhold på Grytøya. Mange bønder og familiene deres har åpna gårdene og synes det er gøy å vise fram yrket sitt på en ny måte, forteller Tone Rubach.

- Landbruket i Nord-Norge er ikke som landbruket andre steder i landet. Vi gleder oss til å vise det fram i denne filmen, sier Rubach.

Filmen vil også bli vist som forfilm på Harstad kino den kommende uka.

Kontaktinformasjon: Tone Rubach, Grytøy Bondelag tlf. 481 34 745

og Unni Hellebø Andreassen, organisasjonssjef i Troms Bondelag tlf. 920 34 556

Sau, gris og egg er de store taperene i Statens tilbud.

Staten kom med sitt tilbud til jordbruket i dag. Fylkesleder Svein Olav Thomassen er fornøyd med at Staten tar inn over seg at kostnadene i landbruket øker, men er ikke glad for at de fortsatt bruker prosent og ikke kroner for tette inntektsgapet til andre grupper. I Troms kommer sauen særdeles dårlig ut.

Er du klar?

Flom, storm, brann, smitte og ulykke er hendelser vi forbinder med kaos og unntakstilstand. Hvor forberedt er DU på hva som kan hende og hva du skal gjøre? «Tryggere sammen» er et nytt kursopplegg for deg, din gard og lokalsamfunnet ditt.

Årsmøte i Troms Utmarkslag

Troms Utmarkslag avholder seminar og årsmøte i Bardu, kommunestyresalen, 18.april fra kl. 1100- 1430. I forkant av årsmøte arrangerer vi et miniseminar som tar for seg noen av utfordringene ved økt turisme og bruk av utmarka.

Brannverndag i landbruket

Troms Bondelag inviterer til brannverndag i landbruket i lag med Fylkesmannen i Troms, Troms Brann- og redning og Gjensidige, tirsdag 17.april kl. 1000-1400 ved brannstasjonen i Tromsø, Forsøket 9.

gaupe

Honnør til jaktlaget for raskt uttak av gaupe

Leder i Troms Bondelag, Svein Olav Thomassen er fornøyd med at jaktlaget fikk tatt ut gaupa så raskt. Hanngaupa som drepte 27 sauer i løpet av et døgn, ble felt i går ved 14-tiden. Det viser viktigheten av velfungerende jaktlag som kan trå til når det skjer slike tragedier, sier Thomassen.

Ny lederduo

Ny lederduo i Troms Bondelag

Det ble tett på oppløpet i valget i Troms Bondelag på årsmøtet i dag. Årsmøtet gikk ikke inn for valgkomiteens innstilling, og ny leder ble Svein Olav Thomassen. Mette Pedersen Anfeltmo gikk inn i styret som nestleder.

Mer om omorganisering og sammenslåing av Troms og Finnmark

Landbruksdirektøren i Troms, Berit Nergård Nyre og lederen i Norges Bondelag orienterte årsmøtet i Troms Bondelag om prosessene som foregår. Omorganiseringen skjer på mange nivå og både fylkesmennene og Bondelaget må nå forberede seg på endringer.

Ivar B. Prestbamo

Fylkesråd for samferdsel og miljø Ivar B. Prestbakmo på årsmøtet

Som vi alle har fått med oss, har det vært noe støy rundt prosessen med å slå sammen de to nordligste fylkene, men det er nå landet en avtale. Ivar B. Prestbakmo har vært med hele veien og kom for å orientere årsmøtet i Troms Bondelag om dette arbeidet og veien videre.

Asgeir Slåttnes- foto: Framtid i Nord

Årsmøte i Troms Bondelag

Årsmøtet i Tromsø er åpnet av fylkesordfører Knut Werner Hansen og det var mange gode hilsningstaler til årsmøtet.

Jordbruksoppgjøret 2018

Forhandlingsutvalget i Norges Bondelag skal om en tid inn i årets jordbruksforhandlinger, og da er det viktig at de har fått synspunktene til ditt lokallag med seg. Frist 19. februar!

Dette skjer i Troms Bondelag

Tirsdag
21
August

Styremøte Troms Bondelag

Rundhaug
Mandag
15
Oktober

Årsmøter i lokallagene

Mandag
12
November

Styremøte Troms Bondelag

Indre Troms

Våre samarbeidspartnere