Fylkesmann Frank Jensen innledet regionsamlinga  med å sitere tidligere statsminister Oddvar Norli som sa "welcome to this mess". Men vi forsikrer at opplegget til Innovasjon Norge, Fylkesmannen og Landbruks- og matdepartementet ikke er noe rot. Her var møter, foredrag, middager og besøk på utstillinga i et tettpakket program for to dager. Ordførere, fylkespolitikere og vi andre som fikk være med hadde to lærerike dager om norsk og trøndersk landbruk, lokalmatproduksjon og turisme.

Fylkesmann Frank Jensen sa også at at produsentene fortjener at vi forstår mer av det de driver med, at vi får til samspillet mellom natur, bonde, forbruker og samfunnet forøvrig. Landbruksdirektør i Trøndelag, Tore Bjørkli, holdt også et innlegg for forsamlingen. - Det er menneskene som utgjør det vi kjenner med landbruket og gjør at realressursene utnyttes. I Trøndelag har vi rundt 200 lokalmatprodusenter som det siste året omsatte varer og tjenester for rundt 800 mill kroner. Rundt lokalmatprodusentene er det bygd opp suksessrike konsept. Vi har Trøndersk Matfestival, Trøndersk Matmanifest, Rørosmat, Den Gylne Omvei og Bondens Marked. Landbruksdirektøren kunne fortelle at den samla verdiskapinga for trøndersk landbruk pr nå er på 3,2 mrd kroner i året og at den har økt med 16% over de siste 5 åra! I tillegg generer landbrukssamvirke verdier for 6 mrd kroner og i tillegg kommer den private delen.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag Bondelag, Kari Åker, gjorde mange små og store oppdagelser på Grüne Woche :-D

Det ble mye snakk om tall og verdier på samlinga for ordførerne og fylkespolitikerne. Politikere liker kanskje tall, og i Trøndelag er det snakk om store tall. Terje Søvik, leder i hovedutvalget for næring fortalte hva sjø og hav bidrar med og at potensialet for vekst i "den blå åkeren" fortsatt er stort. 300.000 tonn laks produseres på Trøndelagskysten. Det er 20% av den nasjonale produksjonen av laks. 95% ekporteres til utlandet. I tillegg er vi store på sild, taskekrabbe, blåskjell og kamsjell. Mer er på trappene, f.eks tareprodukter.

Det ble stadig nevnt at Trøndelag skal bli Nord-Europas matregion nr 1. Det snakkes om Matriket Midt. Mens fylkeslege Jan Vaage snakket om matglede gjennom hele livet. Og her bet vi oss spesielt godt merke til prosjekt skolemåltid som er på trappene og som fylkeslegen brenner veldig for. Måltider til eldre blir tatt vare på gjennom "Leve hele livet" som er en kvaltetsreform for eldre som kommer til våren. Men skolemåltider, det må det tas tak i sa den engasjerte fylkeslegen. Og vi vet nå i ettertid at det er han godt i gang med, og han ønsker bygdekvinnelaget og andre på banen i prosjektet.

Direktør i Innovasjon Norge i Trøndelag, Vigdis Harsvik,  vil ha oss ut i den store verden. Ny eksportstrategi i 2017 har som mål å øke eksporten av norske jordbruksprodukter. Da må vi ha langsiktig satsning og vi må kunne levere. Reiseliv og mat skal ikke nedvurderes, og vi må tenke på hva skal Trøndelag være kjent for. Brand Norway er en profilering av Norge.

Rett etter foredraget gjorde fylkesleder Kari Åker fra Rissa en lokal oppdagelse. Det dukket opp en eplemost fra Stadsbygda fra en produsent hun aldri hadde hørt om! Så Kari dro helt til Berlin for å oppdage "Eplemost fra Alvheim" :-D

Også "utvalgte" ordførere fikk si noen ord. Vinden fra Åfjord, Vibeke Stjern, skal visst i følge henne selv muligens starte med honning og ullgris. Hun er opptatt av at en må gå med små steg og at det må gå an å få til noe i lag! Åfjord kommune skrev under Matmanifestet i 2015, mest som en kickoff til seg selv. Stjern fortalte om Stokkøya og Bygda 2.0, sansehage og prisen Gylne måltidsøyeblikk som eldresenteret fikk i 2015. Og ikke minst om Åfjordspizzaen som har tatt av på Matfestivalen i Trondheim. Destinasjon og mat er vår spydspiss, sa den engasjerte ordføreren.

Ordfører i Holtålen, Jan Håvard Refsethås, holdt også et engasjert innlegg. Røros er "lokalmathovedstaden" og en fagskole i lokalmat er etablert der. Nå rigger Holtålen seg for matfestivalen i 2018.

Her er vi kommet ca halvveis i alle innleggene som var de to dagene. På dag to hadde Innovasjon Norge en fagdag i den norske ambassaden i Berlin. Deretter gikk turen ut til selve utstillingsområdet til Grüne Woche. Det enorme utstillingsområdet - idrettsarenaen som opprinnelig ble bygd til OL i Berlin i 1936. Nå er det mange store, haller. Og på de timene vi var der, så fikk vi bare med oss en liten brøkdel. Etterhvert som vi begynte å skjønne oss på skiltinga, turde vi å gå litt lenger unna den norske standen. Litt i ring gikk vi også, syntes vi nettopp hadde passert den samme scenen flere ganger:-D Uansett, opplevelsen i forbindelse med Grüne Woche i Berlin var store, både for oss som fikk være med fra bondelaget, men også for mange av ordførerne. Ordfører i Oppdal, Kirsti Welander, uttrykte at nå har hun mer kunnskap til å forstå og hjelpe de som driver med matproduksjon i hennes kommune.

Kari Åker og Kari Kolle. Kari Kolle jobber i Matnavet på Mære og er en av ekspertene på Grüne Woche og det å organisere en stand her. Oi! Trønders mat og drikke as er også med og organiserer standen med alt av utstyr, mat og folk som skal bringes inn til Tyskland og messehallen.

Brit Melting fra Oi! Trøndersk mat og drikke as har tyskkunnskapene i orden og forklarer i vei om Trøndelag og maten som serveres. Legg merke til kaffekoppene som er fra mange prestgjeld i Trøndelag. Det ble servert bålkaffe på standen i disse koppene og det var pant på koppene, 3 euro, som en fikk tilbake hvis en bragte koppen tilbake:-)

Nordlyset er viktig å profilere, sammen med mat fra Nord-Norge.

Trollstigen gjør seg godt på stand:-)

Rød litan stuga från Sverige. Her er midtsommarafton redan i januar!

Vi beveget oss forsiktig bort fra Norden, og sannelig var det livlig i Canada! Full fest der... det man ikke kan vise med en strømlinjeforma og stilig stand, tar man igjen med lyd og fåglarna vet hva som var i de glassene... :-D Det testet vi ikke ut, men gikk heller for en amerikansk softis lenger nede i hallen eller var det neste hall...

Blomster i lange baner! Nå hadde vi lært hvordan vi kom oss tilbake til Norden herfra, så da turde vi prøve oss på en ny hall...

Sannelig mye rart en kan lage av kjøtt...

En slik modell var vi enige om at organisasjonssjefen vår, Jon Gisle, burde hatt for å vise hvor energien kommer fra og hvor den tar veien.

Jammen dukket det ikke opp ei kornkvern også! Det var muligens i den store hallen for kjøkkenutstyr...

Fruktårn fra Uzbekistan

Marokko var sannelig stort. Fylte nesten en hall alene.

Jamal? Det lainne har æ aildri hørt om! sa fylkesleder Kari.

Den som er vant til å gå på basar på bygda, er vant til å få mye forskjellig oppå vafla. Denne vaffel-forretten vi fikk under middagen på den norske standen på Grüne Woche slår basar-vaflene!

Hovedretten var reinsmedaljong, tror vi det ble kalt. Veldig godt, selv om vi er vant til å steke kjøttet litt mer...

Her er fylkesleder Kari Åker sitt hostende og stemmeløse reisefølge :-D