Tar opp dyrevelferd og folkehelse på årsmøtet

Av Guro Breck,
  • Tips en venn om denne siden

Hedmark Bondelag har årsmøte på Scandic Elgstua i Elverum tirsdag 13. mars til onsdag 14. mars 2018. Toppfolk fra Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet skal bidra til å sette dyrevelferd og folkehelse på agendaen.


Line Vold fra Folkehelseinstituttet og Gaute Lenvik fra Veterinærinstituttet i forbindelse med foredrag på Mat og Landbruk 2018. Nå kommer de til Hedmark Bondelags årsmøte for å snakke om dyrevelferd og folkehelse.

Hedmark Bondelag har årsmøte tirsdag 13. til onsdag 14. mars på Scandic Elgstua i Elverum.

Årsmøtet er et to dagers verksted for landbruks- og næringspolitikk, hvor tillitsvalgte og en rekke gjester sørger for meningsutveksling og utviklingsarbeid.

I år får vi besøk fra toppledelse i Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet, som vil ta for seg hvordan det egentlig står til med helsa til dyr og folk i Norge (kl 13-14.15 tirsdag).

Grunnlagsinfo:

  • Befolkningen i Norge er mindre plaget av smittsomme sykdommer fra mat og dyr enn hva som er vanlig i verden for øvrig.
  • Norsk dyrehelse er en suksesshistorie. Mange dyresykdommer som er vanlige på verdensbasis, har ikke noen gang blitt påvist i Norge.
  • Likevel: De siste månedene er det avdekket kritikkverdig dyrehold med utgangspunkt i Mattilsyn-kontroller i svinebesetninger i Rogaland.
  • Norge er på verdenstoppen i lavt antibiotikaforbruk. I Norge brukes 90 prosent av antibiotikaen på mennesker. I verden som helhet brukes 70 prosent av all antibiotika forebyggende og vekstfremmende på dyr. Kina står for halvparten av all antibiotikabruk i verden.

Hvilket markedspotensial har norsk matproduksjon ut fra den unike posisjonen innen dyrehelse og medisinbruk? Det er ett av spørsmålene som Gaute Lenvik, direktør ved Veterinærinstituttet, og Line Vold, direktør for avdeling smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet, kommer til å ta opp i sitt foredrag på årsmøtet.

Ut fra dette vil vi ventelig få mye god, ny kunnskap, og en spennende diskusjon!

Andre vesentlige og spennende punkter på programmet er fylkesleders tale kl 11 tirsdag og foredrag om den landbrukspolitiske situasjonen fra Birte Usland, styremedlem i Norges Bondelag kl 14.15, før det braker løs med generaldebatt kl 15 tirsdag.

Se lenke til årsmøteprogrammet i høyre kolonne.

Som det framgår av programmet, foregår det aller meste tirsdag. Onsdag er det stort sett kun valg. Årsaken til at vi har kortere agenda onsdagen, er at det skal være et organisasjonskurs for lokallagstillitsvalgte etterpå, fra kl 11.

Til valget onsdag har valgkomiteen levert en innstilling som går inn for gjenvalg av hele styret. Se lenke til valgkomiteens innstilling i høyre kolonne.

Til delegater, gjester og media: Hjertelig velkommen til vårt årsmøte!

Tørke

Tørkesommer: Erstatning for avlingssvikt

Årets tørke kan få betydelige konsekvenser for matproduksjonen og fôrsituasjonen, og mange kan være berettiget til erstatning for avlingssvikt. Meld fra til landbrukskontoret så raskt som mulig etter at skaden har oppstått!

Ansatte i Hedmark Bondelag, fra venstre: Anne Rustad (førstekonsulent), Guro Breck (organisasjonssjef) og Mona Solum Gjestvang (rådgiver).

Ny bemanning hos Hedmark Bondelag

Fra sommeren 2018 til våren 2019 er Guro Breck ansatt som organisasjonssjef i Hedmark Bondelag. Mona Solum Gjestvang er ny rådgiver ved kontoret. Margrete Nøkleby er i perioden ansatt som næringspolitisk sjef i Norges Bondelag i Oslo.

Anne-Lise Brenna Ording holdt innlegg om villsvin i generaldebatten

Krever systematisk uttak av villsvin

- Villsvin er definert som uønsket i norsk natur, og det burde innebære automatisk uttak av arten. Nå er det slik at enkelte grunneiere nekter jakt på sin eiendom, og dermed freder arten innenfor et geografisk område. Nå trengs et et tydeligere regelverk for systematisk uttak av uønskede arter, sa Anne-Lise Brenna Ording på Norges Bondelags årsmøte.

Thor Ludvig Løken fra Hedmark Bondelag på Norges Bondelags årsmøte, generaldebatt

- Tollvernet må sikres!

- Tollvernet er selve fundamentet i norsk landbrukspolitikk. Ryker dette, er det tilnærmet katastrofe. Det vi ser nå er at beskyttelsen blir mer og mer svekket, sa Thor Ludvig Løken på Norges Bondelags årsmøte.

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag, utfordret Jon Georg Dale på inntektsutvikling på Norges Bondelags årsmøte 06.06.18

Utfordret Dale på matematikk og inntektsberegning

Leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng, utfordret på Norges Bondelags årsmøte landbruks- og matminister Jon Georg Dale på ei matematisk nøtt, siden han stadig vil regne inntektsutvikling i prosent.

Lars Opsal jr, nestleder i Hedmark Bondelag

- Trengs mer rettferdige soner for gras og korn

Lars Opsal jr fra Hedmark Bondelag tok på årsmøtet i Norges Bondelag opp faren for «ekstremkanalisering», og behovet for arealtilskudd for grovfôrproduksjon i sone 1 og 3, der hvor det ikke er mulig å produsere korn.

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag

Inngår jordbruksavtale med staten

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag, er tilfreds med at jordbruksorganisasjonene har blitt enige med staten om jordbruksavtale for 2019.

Erling Aas-Eng og Lars Opsal jr, leder og nestleder i Hedmark Bondelag

- Målrettet skivebom fra regjeringen

- Regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene er noe så spesielt som en målrettet skivebom, sier lederduoen i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng og Lars Opsal jr.

Anne Rustad, Margrete Nøkleby og Guro Breck

Vil du bli vår nye kollega?

Vi har ledig et vikariat som rådgiver i administrasjonen i Hedmark Bondelag fra 1. juni 2018 til 1. juni 2019, i forbindelse med at Margrete Nøkleby skal vikariere som næringspolitisk sjef i Norges Bondelag.

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag

Tiltak for lønnsom matproduksjon over hele landet

- Det skal lønne seg å drive matproduksjon med utgangspunkt i jorda, uansett hvor jorda ligger og hvor store jordstykkene er. Det er utgangspunktet for jordbrukets krav til jordbruksforhandlingene, sier leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng.

Fra venstre: Erling Aas-Eng, Helle Haukvik, Marianne Kulø, Live Kleveland og Margrete Nøkleby.

Dialog med Dyrevernalliansen

Hedmark Bondelag møtte Dyrevernalliansen til dialogmøte denne uka. Et konkret resultat av møtet er at representanter fra alliansen blir invitert til Hedmark for å besøke en av våre dyktige svineprodusenter.

Fikk servert pannekaker og matkunnskap på IKEA

Hva inneholder ei pannekake? Jo, en rekke kvalitetsråvarer fra norsk landbruk: Melk, smør, egg, mel, og så gjerne friske, søte, gode bær på toppen. I disse dager serverer vi pannekaker rundt om i fylket, og forklarer samtidig betydningen av norsk matproduksjon og sunne råvarer fra lokale bønder..

Dette skjer i Hedmark Bondelag

Fredag
21
September

Midt i matfatet

Vikingskipet, Hamar

Våre samarbeidspartnere