Svært skuffende tilbud i årets jordbruksforhandlinger

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Det var en nedtrykt og forbannet fylkesleder som i går samlet fylkesstyret og lokallagslederne i Oppland Bondelag til telefonmøte. Trond Ellingsbø orienterte de tillitsvalgte om Statens tilbud og fikk tilbakemeldinger og reaksjoner fra lokallagene.

Det er kun kort tid siden Stortingspolitikerne vedtok å øke matproduksjonen i takt med befolkningsøkningen og dermed holde oppe dagens sjølforsyningsgrad. Når de kaller dagens tilbud til jordbruket for et godt tilbud, er det bare en ting å si, jeg blir både nedtrykt og forbannet, sa Trond Ellingsbø til sine tillitsvalgte på telefonmøtet i går etter at Staten hadde overlevert sitt tilbud til jordbrukets forhandlingsutvalg.

Staten la fram et tilbud på 900 millioner, herav 275 i engangstilskudd til Landbrukets Utviklingsfond. Kravet fra jordbruket var på 2,2 mrd.

Staten har nogenlunde samme innretning på tilbudet som det vi har i vårt krav, sa Ellingsbø, men størrelsen på beløpene er på et helt annet nivå. Spesielt gjelder dette budsjettmidler som er Statens styringsmidler i forhold til struktur,  distriktspolitikk og det å kunne ta hele landet i bruk slik de har lagt til grunn i Landbruks- og matmeldinga.

Mer om Statens tilbud fra Norges Bondelag.

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

På stabburstrappa

Eierskiftekurs

Begynner det å nærme seg tid for overdragelse av garden? Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs på Honne 3.-4. februar 2018. Vi vil bidra til gode eierskifteprosesser, og kurset fokuserer både på de formelle og de menneskelige sidene ved et eierskifte.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere