Strålende sol på Åpen Gård

Av Brita Buan,
  • Tips en venn om denne siden

Velkomstkomité bestående av hest, kusk og kjerre!
En flott og ærverdig velkomst møtte besøkende på Åpen Gård hos Namskogan og Røyrvik Bondelag, med både kjerre, kusk og norsk fjordhest.

To lokallag har gjennomført Åpen Gård, og været kom som bestilt. Besøkende koste seg i sola med aktiviteter og dyr.

Namskogan og Røyrvik Bondelag

Lokallagsleder Øyvind Brekkvassmo og kona Bente inviterte til Åpen Gård i Namsskogan 20. mai. Mange besøkende kom innom på gården, Finnvollan, og paret serverte mat og holdt demonstrasjon av maskiner.

De yngre fikk hoppe i høyet og ri på hest, i tillegg til å hilse på kalver, høns og sauer. Det ble også arrangert melkespannholding, øksekasting og skyting på bjørn (pappskive). I samtlige konkurranser ble det kåret vinnere som fikk hver sin premie.

Flere besøkende fikk bryne seg på melkespannholding.Matservering og mange interesserte besøkende hos Namskogan og Røyrvik Bondelag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Styremedlem Tore Rennan var til stede på arrangementet, og skryter av initiativtaking, synlighet og oppmøte.

- Det er flott å se at lokallagene bruker denne arenaen, smiler Rennan. - Landbruket vinner på at bøndene åpner gårdene, slipper folk til, og har god dialog med nærsamfunnet og de som ellers er nysgjerrige på hva vi driver med. Jeg har hatt en flott dag her!

Parkeringsplassen på gården var full av biler - et tydelig tegn på at lokalbefolkningen setter pris på Åpen Gård og muligheten for å bli bedre kjent med sine nærmeste bønder. Strålende sol ga ei flott ramme til dagens arrangement, som vurderes som svært vellykket av både gårdseiere og besøkende.

Både voksne og barn hygget seg på gården til Bente og Øyvind, og omtrent 150 frammøtte nøt en flott dag i fantastisk utevær. Perfekt for Åpen Gård! 

 

 

 

  

 

 

 

 

Nærøy Bondelag

I Nærøy samarbeidet det lokale Bondelaget og Val videregående skole om Åpen Gård. Samarbeidet var svært bra, og til sammen 500 besøkende tok turen innom arrangmentet. Det nye kufjøset var åpent for anledningen, og elevene holdt omvisning for besøkende. I tillegg til kyrne fikk man også møte lam og kalver.

Elevene på skolen har Åpen Gård som et prosjekt og de viste blant annet et rideshow for publikum. Barna fikk ri på hestene og hoppe i høyet, og det var ansiktsmaling for de som ønsket det. Bondelaget ordnet med natursti for både voksne og barn, med tilhørende premiering.

Rundballerulling tiltrakk mange, også Supermann!Mesternes Mester-konkurranse hadde høy underholdningsverdi for tilskuerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


I tillegg kunne man prøve seg på rundballtrilling, og det ble avholdt mesternes mester-konkurranse. Elevlaget fra Val møtte bonde, veterinær og en ansatt i Nærøy kommune, hvor de konkurrerte i tandemski, håndmelking, samling av lam, og svampkasting på levende blink. Underholdningen var prisverdig i seg selv, og det hele ble rundet av med seier til elevene fra Val VGS.

Tine stilte også opp, og hadde med smaksprøver fra eget sortiment. Bygdeungdomslaget hadde egen stand, og ellers foregikk salg av rømmegrøt, grillmat, kaffe, kaker, is og brus. En meget vellykket dag for alle som deltok!

 

500 frammøtte på Åpen Gård i Nærøy skapte ekstra god stemning sammen med knallsol, konkurranser og matservering.

 

 

Tørken og den akutte grovfôrkrisen

Det varme og tørre være fører til reduserte fôravlinger. For mange er dette en svært alvorlig situasjon og hele næringa oppfordres til å samarbeide for å skaffe til veie mest mulig fôr og stille opp for hverandre. Trøndelag har store variasjoner i grovfôravlingen, men noe regn har gjort at man har vært optimistisk med hensyn på videre slått. Nå trenges imidlertid regn for å unngå en krisesituasjon.

Sommerstengt kontor

Fylkeskontoret til Nord-Trøndelag Bondelag blir feriestengt i tre uker fra mandag 2. juli.

Skryt til Bondelaget fra svineprodusentene

Rundt 70 svineprodusenter møtte på Stiklestad Kultursenter onsdag kveld for å få informasjon og å diskutere mulighetene for markedsregulering i svineproduksjonen. Bondelaget fikk skryt for å forhandle fram muligheter for markedsregulering på svin.

Ikke rom for flere bjørneynglinger i Trøndelag

Den 22, mars ble en ny forvaltningsplan for Trøndelag og Møre og Romsdal (region 6) vedtatt i Rovviltnemda. Prosessen med å revidere forvaltningsplanen har vært meget grundig og omfattende. Alle aktører har fått rikelig med tid og anledning til å komme med sine innspill til revidering.

Melkeproduksjon - hvor går veien?

I sitt innlegg under årsmøte var fylkesleder Borgny Grande bekymret for synkende investeringsvilje i melkeproduksjonen. Hun trakk fram høye kvotepriser og kvoteleiepriser som en stor utfordring.

Markedssituasjon svin

Årsmøte i Norges Bondelag ble avholdt i forrige uke, og styremedlem Audhild Slapgård fra Nord-Trøndelag Bondelag var på talestolen.

E6 fra Åsen til Mære

Matjord er uerstattelig. En kvadratmeter av vår matjord gir over en halv kilo mathvete. Det gir nok mel til ett brød!

Askeladdvinner Fredrik Bye sammen med Knut Nordmo og Lars Petter Bartnes.

Gründerpris til landbruksfilmskaper

Årets vinner av Askeladdprisen er en gründer som lever av å vise fram landbruket. For Fredrik Bye ble filmen han laget av det lokale maskinlaget startskuddet for å få film- og bildeproduksjon som levebrød.

Spennende teknologisafari på Mære den 20. juni

Landbruket har gjennomgått en rivende teknologisk utvikling de siste 50 åra. Mære Landbruksskole har tatt mål av seg til å være en arena for formidling av ny teknologi, men også en arena hvor kompetanse om agronomi , miljø og klima fortsatt er hovedfokus.

Reagerer på omkamp om forvaltningsplan for rovvilt

Lederne i de tre fylkesbondelagene i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal mener departementet prøver seg på omkamp om revidert forvaltningsplan for rovvilt i region 6, uten juridisk forankring og uten at det foreligger politisk forankring i et flertall.

Åpen Gård 2018

Sesongen for Åpen Gård er i gang, og først ut er Nærøy Bondelag med Åpen Gård på Val.

Våre samarbeidspartnere