Stortingspolitikere på Totentur

Publisert 30.09.2016
  • Tips en venn om denne siden

Hvor rikt og mangfoldig er det aktive landbruket på Toten? Det vet nå toppolitikerne Knut Storberget, Pål Farstad og Åsmund Prytz (rådgiver) mer om. Kanskje lærte også lokalpolitikerne ett og annet på turen rundt på Toten i går?

Knut Storberget fra Arbeiderpartiet, Pål Farstad fra Venstre og Åsmund Prytz som er politisk rådgiver for Venstre kom i går til Toten for lære mer om det aktive landbruket på Toten. Østre Totens lokalpolitikere med ordfører Guri Bråten (AP) i spissen, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Høyre var også invitert. Både Stortingspolitikere, lokalpolitikere og de lokale bondelagene fikk seg en skikkelig Totentur og et dialogmøte.

Et mangfoldig landbruk

Fra Toten Eggpakkeri. Orientering av styreleder Knut SolbrækkenTuren startet hos korn- potet-, løk- og eggprodusent Thorleif Aas​. Deretter fikk vi en kort presentasjon og omvisning på Toten Eggpakkeri. Derfra tok bussen oss til samdrifta til Georg Raddum og Olav Owren. De produserer melk, storfekjøtt og grovfôr.

Ordfører Guri Bråten tar en prat med mjølkeprodusent Georg Raddum.

 

 

 

 

 

Viktig forskningsarbeid

Dagen ble avsluttet på NIBIO (Apelsvoll), med en presentasjon av NIBIO og den viktige jobben som utføres innen forskning og forsøksfelt her på Toten. På dialogmøtet kom temaer som tollvern, jordvern, investeringsmidler, miljø og drenering opp. 

På Apelsvoll fikk vi servert deilig mat basert på bare lokale råvarer fra ”hele Totens kokke” Anne Mari Amlien.

Her syder det av både, farger, smak og vitaminer!

Importvertvern er mer enn bare toll

En av utfordringene stortingspolitikerene fikk med seg hjem fra Tåle Willerud i Østre Toten Bondelag var: – Norge har andre forutsetninger både innenfor kostnadsbilde og klima enn mange av de vi konkurrerer med på importsiden. I tillegg har vi på mange områder strengere miljø og kvalitetskrav. Det siste er bra, men når vi importerer varer som er produsert med plantevernmidler som er forbudt her, eller importerer kjøtt som er produsert med dårligere krav til dyrevelferd, da er dette et vesentlig konkurransevridende aspekt prismessig. Politikerne må derfor tørre å se på importvern som mer enn bare toll, man må også stille krav til produktene som tas inn, sa Tåle Willerud.

 

På møtet var både representanter fra Mat fra Toten, Kolbu Bondelag, Eina Bondelag, Vestre Toten Bondelag og Østre Toten Bondelag tilstede.Med seg på turen hjem fikk selvsagt de sentrale politikerene med seg en grønnsakskurv laget av Sogstad Gardsbutikk med godsaker fra Mat fra Toten.

Knut Storberget (Ap), ordfører i Østre Toten Guri  Bråten (Ap), Thor Johannes Rogneby fra Mat fra Toten, Pål Farstad (V) og Linda Suleng (Østre Toten Bondelag og Mat fra Toten)

Tekst: Linda Suleng

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

På stabburstrappa

Eierskiftekurs

Begynner det å nærme seg tid for overdragelse av garden? Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs på Honne 3.-4. februar 2018. Vi vil bidra til gode eierskifteprosesser, og kurset fokuserer både på de formelle og de menneskelige sidene ved et eierskifte.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere