Stormøte korn 2018

Av Anders Klaseie,
  • Tips en venn om denne siden

askim
Stormøte korn samler årlig rundt 2-300 deltakere.

Årets stormøte korn i Akershus og Østfold Bondelag blir på Ås kulturhus den 1. mars kl.18.30. Det er spennende tider for landbruket med ny regjering og et mulig landbruksflertall på Stortinget utenfor regjeringen.

Stormøte korn 2018: Landbruksflertallet - Jeløya eller Løvebakken?

Les hele programmet her. 

Bli med på årets stormøte korn i Akershus og Østfold Bondelag! I år har vi en politisk del hvor vi setter fokus på hva som er viktig for kornbonden i årets jordbruksoppgjør og en faglig del med fokus på bærekraftig kornprodukjson, både økonomisk og miljømessig.

Vi har vært så heldig å få tre meget sentrale politikere til møtet, SP, KRF og APs representanter i Næringskomiteen. Disse er svært sentrale i brytningen mellom mindretallsregjeringen og om et landbruksflertall på Stortinget. Flere politikere er også invitert, men ikke bekreftet enda. I tillegg til politikere har vi fått leder i kornutvalget i Norges Bondelag, Hans Edvard Torp til å innlede den politiske delen. 

I den faglige delen etter kaffepausen får vi innlegg fra Svein Skøien som nylig er ansatt som prosjektleder for Klimasmart Landbruk i Norsk Landbruksrådgivign og Øystein Haugerud, fylkesagronomi Buskerud vil snakke om levende matjord.  

Jordbruksavtalen for 2019

- Avtalen innebærer et nødvendig løft for mindre og mellomstore bruk på Vestlandet og distriktene for øvrig. Men også planteproduksjon, inkludert korn, er klart prioritert i årets oppgjør, uttaler Sigurd Enger.

Statens tilbud i jordbruksforhandlingene

Staten fremmet sitt tilbud til jordbruket fredag 4. mai. De tilbyr en økt inntektsramme på 1 milliard kroner, av dette en økning i bevilgningen over jordbruksavtalen på 670 millioner kroner. Tilbudet kan etter statens beregninger gi jordbruket en inntektsvekst på kroner 11.900 pr. årsverk, mens jordbrukets krav var en vekst på kroner 25.300 pr. årsverk.

Moderat krav - for landbruk over hele landet

- Jordbruket har levert et moderat krav, særlig i lys av et krevende utgangspunkt hvor stor kostnadsvekst har ført til inntektsnedgang i flere produksjoner. Kravet møter dagens utfordringer i landbruket og prioriterer mindre og mellomstore bruk, sier leder i Akershus Bondelag, Sigurd Enger.

Sigurd gjenvalgt

Sigurd Enger gjenvalgt som leder

Både Sigurd Enger og resten av styret i Akershus Bondelag stilte til gjenvalg og ble gjenvalgt på årets årsmøte i Akershus Bondelag.

Årets lokallag

Årets Lokallag: Enebakk

Enebakk ble kåret til årets lokallag på årsmøtet i Akershus Bondelag på Losby gods i dag. Styret i Akershus Bondelag er jury og her kan du lese begrunnelsen.

losby gods

Årsmøte i Akershus Bondelag

I dag er Akershus Bondelag med lokallag og gjester samlet på Losby Gods i Lørenskog. I leders tale hadde Sigurd Enger fokus på dyrevelferd og miljø.

bilde

Stormøte korn 2018

- Sentrale politikere som ga gode løfter gjorde møtet svært viktig. Dette er oppsummeringen fra fylkeslederne etter Stormøte korn 2018

Grøndalen

Vet du om en kandidat til Stå på-prisen i Akershus?

Under årsmøtet i Akershus Bondelag deles Stå på-prisen ut til en som har bidratt med stor innsats og pågangsmot for satsing på landbruket i Akershus. Nå kan du nominere en kandidat du synes fortjener prisen!

Dette skjer i Akershus Bondelag

Mandag
28
Mai

Styremøte

Olavsgaard
Mandag
28
Mai

Årsmøteutsendingsmøte

Olavsgaard
Mandag
28
Mai

Lokallagsstyresamling 2018

Olavsgaard

Våre samarbeidspartnere