Spennende spennvidde på Landbrukshelga

Av Guro Breck,
  • Tips en venn om denne siden

Det er neppe noe å si på spennvidden på fellesforedragene som alle deltakerne på Landbrukshelga får med seg: Hør Anne Kristine Rossebø om KLIMARÅD, Kjersti Hoff, Thomas Cottis og Ingeborg Grimsrud om SAMLIV på en gård, og Charlotte Mohn Gaustad om hva KOKKEN ØNSKER FRA BONDEN.


Foredragsholdere på fellesforedrag på Landbrukshelga 2017: Kjersti Hoff, Thomas Cottis, Ingeborg Grimsrud, Anne Kristine Rossebø og Charlotte Mohn Gaustad.

For å ta sistnevnte først:
Charlotte Mohn Gaustad er kjent som TV-kokk, blant annet i TV2-programmene «Fingrene av fatet» og «Jenter på hjul». Hun har jobbet som frontfigur i tv-reklamene til matprat.no, og har hatt fast matspalte i Dagbladet. Hun kommer fra Bjerke gård i Solør, og har erfaring fra en rekke restauranter ulike steder i Norge, samt i London. Som 27-åring ble hun i 2005 tildelt Norges Bondelags kokkestipend. Nå driver hun sitt eget firma på gården Markestad i Vang i Hamar, hvor hun tilbyr matkurs, foredrag og møter/selskaper med servering basert på hennes egen filosofi om matkvalitet, råvarer, mattradisjoner og matkultur.

På Landbrukshelga 2017 holder hun et foredrag kalt «Kokken trenger bonden!». Her vil hun fortelle mer om hva slags bonde kokken liker og trenger. Ingen tvil om at vi her snakker om en næringsrik symbiose!

Og så har vi ønsket å ta for oss de mellommenneskelige sidene ved å bo sammen på en gård. Hvordan står det til mellom dere på gården? Livet på en gård er tradisjonsrikt på mange måter, men nettopp det kan også by på utfordringer.

For det første ville vi ta for oss samlivet i par. Gårdsdriften byr ofte på mer arbeid enn hva som er normalt for vanlige lønnsmottakere. Det er arbeid på ukurante tider av døgnet, og med store sesongmessige svingninger. Dessuten er kanskje den ene i parforholdet sterkere knyttet til gården enn den andre, gjennom oppvekst/odel. Paret skal samarbeide tett om arbeidet, og trør hverandre dermed nærmere enn andre par. Hva byr dette på av utfordringer?

Klissete, tenker du kanskje, men da kan du trygt tenke en ekstra gang. De som tar for seg dette temaet er vitterlig ikke klissete: Kjersti Hoff og Thomas Cottis driver småbruket Høgholen i Løten, og har samtidig gjort seg sterkt og tydelig bemerket i samfunnslivet. Kjersti Hoff har blant annet vært styremedlem i Nortura i over åtte år, og har vært varaordfører i Løten for SV. Thomas Cottis bygget opp studiet i økologisk landbruk ved Høgskolen i Hedmark, og har de siste årene vært en tydelig klimaaktivist. I år tok Cottis over ledervervet i Naturvernforbundet i Hedmark. Hoff og Cottis har drevet gård sammen i godt over 25 år, og i tillegg har Cottis skrevet boka Snakk om sex – elsk mer.

Paret holder foredrag under følgende tittel: Samboere, kjærester og arbeidskamerater 24 timer i døgnet - krevende og herlig.

Deretter overtar Ingeborg Grimsrud, som er spesialsykepleier i psykisk helse. Hun har lang erfaring innen blant annet forebyggende helsearbeid, og er bosatt i Ringebu.
Grimsrud vil ta for seg forholdet mellom generasjonene. Hvordan står det egentlig til mellom generasjonene på gården? er tittelen på hennes foredrag.
På en gård bor ofte foreldre- og besteforeldregenerasjonen tettere på hverandre enn det som nå er vanlig i samfunnet. Dette har årelange tradisjoner, ungfolk og kårfolk kan ha gjensidig nytte av hverandre, men det kan også by på nye utfordringer etter hvert som hverdagslivet endrer seg fra generasjon til generasjon.

Åpningsforedraget på Landbrukshelga er det Anne Kristine Rossebø som står for. Hun har lang erfaring innen landbrukets organisasjoner, og var fram til i vår landbrukssjef i Våler kommune i Hedmark. Da gikk hun inn i prosjektlederstillingen for Klimarådgiving på gårdsnivå, som er i gang etter initiativ fra Norges Bondelag og Norsk Landbruksrådgiving. Hun vil ta for seg konkrete løsninger for bonden, og samtidig vise at dette er til nytte for både miljø, klima og økonomi.

Disse omtalte bolkene er fellesbolker under Landbrukshelga 2017, som foregår 28.-29. januar på Meetingpoint Hafjell Hotel & Resort (tidligere Quality Hafjell) i Øyer i Oppland. Landbrukshelga er ei felles kurshelg for landbruket i Hedmark og Oppland, i regi av Landbruksråd Innlandet.

For øvrig tilbys 20 forskjellige kursbolker denne helga, hvor hver kursdeltaker velger seg fire kurs. Les omtale av alle de 20 kursbolkene.

Påmeldingen er godt i gang, og fristen er allerede 1. desember. Meld deg på Landbrukshelga 2017 via vårt enkle nettskjema i deltager.no her.

Generell info om Landbrukshelga finner du her.

Velkommen!

Forsommertørke og avlingsskade

Landbruksdirektoratet har lagt ut en presisering / avklaring omkring avlingsskade og arealtilskudd i forbindelse med forsommertørke i korn. NB! Ta kontakt med landbrukskontoret og ta bilder av skadene FØR dere gjør tiltak.

Opplandsbenken

Flomforebygging, soneinndeling og rovdyr

Opplandsdelegasjonen på Bondetinget hadde gode og viktige innlegg på vegne av medlemmene våre. Vi stanger hodet i veggen for flomforebygging, sa Kristina Hegge. Dette må vi løfte opp og få gjort noe med.

Brannberedskap - fyll opp tanken

Det begynner å bli kritisk tørt, og det er større brannfare enn på lenge. Oppland Bondelag oppfordrer de som har anledning, til å fylle møkktank med vann og gi tilbakemelding om at dere vil stå på en beredskapsliste som vi sender over til 110-sentralen.

Fåvang sør

Viktig informasjon ved flomskade

I helga er det igjen mange i fylket vårt som har opplevd flom og at vannmasser har gått innover store jordarealer. Dette gjelder først og fremst Midt- og Sør-Gudbrandsdalen og deler av Etnedal og Nordre Land.

Tar gode grep for distrikt og struktur

Fylkesleder Kristina Hegge er fornøyd med jordbrukets krav til jordbruksforhandlingene som ble lagt fram i dag. Her skal det tas hensyn til distrikt og struktur. Vi skal ta hele landet i bruk, sier hun.

Kristina serverer sveler

Fikk ferske sveler på tur hjem

Nå er jeg sulten, dette passet bra, sa forbipasserende på vei til skysstasjonen på Lillehammer i ettermiddag. Oppland Bondelag slo et slag for egne råvarer og serverte ferske sveler.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Kurs om erstatning for tap av husdyr

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs for beitebrukere som ønsker å få bedre kunnskap om hvordan de skal sikre god dokumentasjon, slik at søknaden om erstatning blir bedre. Det er en kjensgjerning at dette er et veldig vanskelig område, og vår erfaring er at det er for mange som får urettmessig avkortning pga feil og mangler i søknaden.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Torsdag
16
August

Inspirasjonsdag for bønder i Oppland

NIBIO Apelsvoll, Østre Toten
Tirsdag
21
August

Styremøte 21. - 22. august

Tirsdag
25
September

Styremøte 25. september

Mjøsen Skog, 5. etg

Våre samarbeidspartnere