Spennende spennvidde på Landbrukshelga

Av Guro Breck,
  • Tips en venn om denne siden

Det er neppe noe å si på spennvidden på fellesforedragene som alle deltakerne på Landbrukshelga får med seg: Hør Anne Kristine Rossebø om KLIMARÅD, Kjersti Hoff, Thomas Cottis og Ingeborg Grimsrud om SAMLIV på en gård, og Charlotte Mohn Gaustad om hva KOKKEN ØNSKER FRA BONDEN.


Foredragsholdere på fellesforedrag på Landbrukshelga 2017: Kjersti Hoff, Thomas Cottis, Ingeborg Grimsrud, Anne Kristine Rossebø og Charlotte Mohn Gaustad.

For å ta sistnevnte først:
Charlotte Mohn Gaustad er kjent som TV-kokk, blant annet i TV2-programmene «Fingrene av fatet» og «Jenter på hjul». Hun har jobbet som frontfigur i tv-reklamene til matprat.no, og har hatt fast matspalte i Dagbladet. Hun kommer fra Bjerke gård i Solør, og har erfaring fra en rekke restauranter ulike steder i Norge, samt i London. Som 27-åring ble hun i 2005 tildelt Norges Bondelags kokkestipend. Nå driver hun sitt eget firma på gården Markestad i Vang i Hamar, hvor hun tilbyr matkurs, foredrag og møter/selskaper med servering basert på hennes egen filosofi om matkvalitet, råvarer, mattradisjoner og matkultur.

På Landbrukshelga 2017 holder hun et foredrag kalt «Kokken trenger bonden!». Her vil hun fortelle mer om hva slags bonde kokken liker og trenger. Ingen tvil om at vi her snakker om en næringsrik symbiose!

Og så har vi ønsket å ta for oss de mellommenneskelige sidene ved å bo sammen på en gård. Hvordan står det til mellom dere på gården? Livet på en gård er tradisjonsrikt på mange måter, men nettopp det kan også by på utfordringer.

For det første ville vi ta for oss samlivet i par. Gårdsdriften byr ofte på mer arbeid enn hva som er normalt for vanlige lønnsmottakere. Det er arbeid på ukurante tider av døgnet, og med store sesongmessige svingninger. Dessuten er kanskje den ene i parforholdet sterkere knyttet til gården enn den andre, gjennom oppvekst/odel. Paret skal samarbeide tett om arbeidet, og trør hverandre dermed nærmere enn andre par. Hva byr dette på av utfordringer?

Klissete, tenker du kanskje, men da kan du trygt tenke en ekstra gang. De som tar for seg dette temaet er vitterlig ikke klissete: Kjersti Hoff og Thomas Cottis driver småbruket Høgholen i Løten, og har samtidig gjort seg sterkt og tydelig bemerket i samfunnslivet. Kjersti Hoff har blant annet vært styremedlem i Nortura i over åtte år, og har vært varaordfører i Løten for SV. Thomas Cottis bygget opp studiet i økologisk landbruk ved Høgskolen i Hedmark, og har de siste årene vært en tydelig klimaaktivist. I år tok Cottis over ledervervet i Naturvernforbundet i Hedmark. Hoff og Cottis har drevet gård sammen i godt over 25 år, og i tillegg har Cottis skrevet boka Snakk om sex – elsk mer.

Paret holder foredrag under følgende tittel: Samboere, kjærester og arbeidskamerater 24 timer i døgnet - krevende og herlig.

Deretter overtar Ingeborg Grimsrud, som er spesialsykepleier i psykisk helse. Hun har lang erfaring innen blant annet forebyggende helsearbeid, og er bosatt i Ringebu.
Grimsrud vil ta for seg forholdet mellom generasjonene. Hvordan står det egentlig til mellom generasjonene på gården? er tittelen på hennes foredrag.
På en gård bor ofte foreldre- og besteforeldregenerasjonen tettere på hverandre enn det som nå er vanlig i samfunnet. Dette har årelange tradisjoner, ungfolk og kårfolk kan ha gjensidig nytte av hverandre, men det kan også by på nye utfordringer etter hvert som hverdagslivet endrer seg fra generasjon til generasjon.

Åpningsforedraget på Landbrukshelga er det Anne Kristine Rossebø som står for. Hun har lang erfaring innen landbrukets organisasjoner, og var fram til i vår landbrukssjef i Våler kommune i Hedmark. Da gikk hun inn i prosjektlederstillingen for Klimarådgiving på gårdsnivå, som er i gang etter initiativ fra Norges Bondelag og Norsk Landbruksrådgiving. Hun vil ta for seg konkrete løsninger for bonden, og samtidig vise at dette er til nytte for både miljø, klima og økonomi.

Disse omtalte bolkene er fellesbolker under Landbrukshelga 2017, som foregår 28.-29. januar på Meetingpoint Hafjell Hotel & Resort (tidligere Quality Hafjell) i Øyer i Oppland. Landbrukshelga er ei felles kurshelg for landbruket i Hedmark og Oppland, i regi av Landbruksråd Innlandet.

For øvrig tilbys 20 forskjellige kursbolker denne helga, hvor hver kursdeltaker velger seg fire kurs. Les omtale av alle de 20 kursbolkene.

Påmeldingen er godt i gang, og fristen er allerede 1. desember. Meld deg på Landbrukshelga 2017 via vårt enkle nettskjema i deltager.no her.

Generell info om Landbrukshelga finner du her.

Velkommen!

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

På stabburstrappa

Eierskiftekurs

Begynner det å nærme seg tid for overdragelse av garden? Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs på Honne 3.-4. februar 2018. Vi vil bidra til gode eierskifteprosesser, og kurset fokuserer både på de formelle og de menneskelige sidene ved et eierskifte.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere