Positivt rovdyrmøte med regjeringa

Av Inger Johanne Sæterbakk,
  • Tips en venn om denne siden

Regjeringa tar rovdyrproblemene for beitenæringa på alvor.

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag er glad for de signalene næringa fikk fra regjeringa under onsdagens møte om beitenekt.

Norges Bondelag, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag var onsdag i møte med miljøvernminister Tine Sundtoft og mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug for å diskutere rovdyrproblematikk.

- Vi er glade for at begge statsrådene ville møte næringa for å diskutere rovdyrproblematikken. Det var et godt og konstruktivt møte, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

- Gjennom møtet ble det skapt forventinger om at regjeringa ønsker å imøtekomme næringa på viktige punkt i rovdyrforvaltninga.

Bakgrunn i beitenekt

Bakgrunnen for at de tre organisasjonene hadde bedt om møte med statsrådene, er at 20 sauebønder i Oppland i slutten av mai fikk varsel fra Mattilsynets kontor i Gudbrandsdalen om at det ville bli innført framtidige beiterestriksjoner på grunn av at de aktuelle beitebrukerne har hatt over 10 prosent tap av dyr til rovvilt de siste tre åra.

Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norsk Sau og Geit klagde inn dette vedtaket for Mattilsynet sentralt, og bad også om møte med miljøvernministeren og landbruksministeren for å få ei prinsipiell avklaring i saka.

- Ser fram til videre samarbeid

- Både Sundtoft og Listhaug gav tydelige signaler på at de vil følge opp denne saka overfor Mattilsynet. Jeg opplever at regjeringa har stor forståelse for de utfordringene beitenæringa har når det gjelder rovdyr og de tilhørende dyretragediene, og ser fram til videre samarbeid,  sier Lars Petter Bartnes.

- Vi oppfatter at det er vilje til å utnytte handlingsrommet i rovdyrforliket slik at beitebruken i Oppland kan fortsette uten bruk av beitenekt, avsutter Bartnes.

Se også hjemmesiden til Oppland Sau og Geit.

 

 

 

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

På stabburstrappa

Eierskiftekurs

Begynner det å nærme seg tid for overdragelse av garden? Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs på Honne 3.-4. februar 2018. Vi vil bidra til gode eierskifteprosesser, og kurset fokuserer både på de formelle og de menneskelige sidene ved et eierskifte.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere