Politikernes partiprogram - jobben gjøres nå

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Vet egentlig politikerne hva som står i deres eget partiprogram? spurte 2. nestleder Brita Skallerud da hun møtte tillitsvalgte i Oppland Bondelag til ledermøte på Skeikampen.

Vi står foran det viktigste Stortingsvalget på mange tiår, sa Brita. Vi må ut å diskutere politikk og konsekvenser av politikken med politikerne. Når jeg spør en del politikere på høyre fløy om de virkelig mener det som står i programmet, blir de flakkende i blikket. Da lurer jeg på om de egentlig vet hva som står der. Vi må få opp øynene på politikerne. Det er nå partiprogrammet snekres, og det er nå jobben må gjøres. Alle som sitter i salen her, kjenner noen, som kjenner noen. Alle må bidra fra sitt sted, sa Brita.

Hvorfor er det ikke noen som vil tale bygdenes og bøndenes sak?

Søskenbarnet på Gjøvik har blitt til tremenning eller firmenning. Færre og færre har ei tante på landet, og nærheten til landbruket blir mindre. Men, mange i sentrale strøk reiser på hytta i helger og ferier. De gjør vel det fordi de vil ha det gode liv på landet, og at de misunner oss som lever slik vi gjør til daglig. Vi må treffe hyttefolket og deres drømmer om det gode liv på landet. Og opp i dette kan vi ikke snakke om markedsordninger og PU-ordningen for mjølk. Men vi må flette inn budskapet om at vi trenger noen virkemidler for å kunne produsere mat i dette kalde landet med bratte bakker.

Merkelig retorikk i tollsaken

Tollsaken har vist oss at det er sterke motkrefter der ute. Men retorikken virker noe spesiell, all den tid det står såpass dårlig til i land der markedskreftene står sterkt.

Importvernet er til for å utjevne forskjeller i kostnader mellom egen matproduksjon og produksjonen i andre land. Det er et treffsikkert virkemiddel for land som Norge der kostnadene er høye. Slike virkemidler må vi bruke skal vi sikre norsk matproduksjon. Vi kan ikke eta olje og gras!, avsluttet Brita.

Mange på ledermøte for første  gang

Ledermøtet er første møteplass for fylkesstyret og to fra hvert lokallagsstyre etter lokallagsårsmøtene. Hvert år er det mange nye fjes på ledermøtet. Mellom foredrag ble det diskutert friskt både om landbrukspolitikk, prioriteringer og organisasjonssaker.

 

Mange unge og engaserte tillitsvalgte i Oppland Bondelag  Valgkomiteleder Sissel Aanstad Lerud, fylkesleder Trond Ellingsbø og 2. nestleder i Norges Bondelag Brita Skallerud
Tommelen opp for landbruket, her v/Magne Mjøs sammen med Ole Kristian Oldre, Helge Lajord og Per Høvren  Latteren sitter løst blant tillitsvalgte fra Hadeland og Valdres

 

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

På stabburstrappa

Eierskiftekurs

Begynner det å nærme seg tid for overdragelse av garden? Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs på Honne 3.-4. februar 2018. Vi vil bidra til gode eierskifteprosesser, og kurset fokuserer både på de formelle og de menneskelige sidene ved et eierskifte.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere