Optimisme blant unge bønder i Troms!

Av Unni Hellebø Andreassen,
  • Tips en venn om denne siden

Harstad Tidene kunne lørdag vise til Hemmestad bonden, Sigurd Johnsen, som bygger ny løsdriftfjøs til 9 millioner. I Skånland bygger Ajna Nystad, ny fjøs til 100 vinterfôra sau.

Sigurd Johnsen overtok gården for tre år siden med 22 melkekyr og 25 årspurker. Han leverer årlig cirka 500 slaktegriser. I tillegg har han 60 daa med potetland som skal høstes. Nå bygger han fjøs med plass for 60 melkekyr og 40 årspurker. Målet er å få ei melkekvote på 400 tonn.

I disse dager holder et dansk firma med fire arbeidere på med muring og betongarbeid på fjøstomta.

Ajna Nystad kjøpte gårdsbruket i Skånland i 2009 . Hun har siden hun flyttet fra gården hun vokste opp på i 1994, drømt om eget gårdsbruk  .Nå er drømmen snart realisert. Siste uken har det vært lagt ned mange dugnadstimer og nå er ringmuren til fjøsen ferdig. Snekkerene kommer i januar og fjøsen er ment ferdig i forkant av lamming til våren 2013.

Ringmuren på fjøsen til Ajna Nystad under bygging.

Hun skal bygge opp en drift på 100 vinterfôra sau. Fjøsen er kostnadsberegnet til rundt en million kroner. Nystad er selvsagt bekymret for rovdyrsituasjonen, men lar seg ikke stoppe av den grunn. Det er godt å endelig være i gang, sier Ajna og gleder seg til lamminga i nyfjøsen.

 

Overinspektør Farfar sjekker at bygginga går rett for seg.

Dugnadsgjengen har kaffepause!

Sau, gris og egg er de store taperene i Statens tilbud.

Staten kom med sitt tilbud til jordbruket i dag. Fylkesleder Svein Olav Thomassen er fornøyd med at Staten tar inn over seg at kostnadene i landbruket øker, men er ikke glad for at de fortsatt bruker prosent og ikke kroner for tette inntektsgapet til andre grupper. I Troms kommer sauen særdeles dårlig ut.

Er du klar?

Flom, storm, brann, smitte og ulykke er hendelser vi forbinder med kaos og unntakstilstand. Hvor forberedt er DU på hva som kan hende og hva du skal gjøre? «Tryggere sammen» er et nytt kursopplegg for deg, din gard og lokalsamfunnet ditt.

Årsmøte i Troms Utmarkslag

Troms Utmarkslag avholder seminar og årsmøte i Bardu, kommunestyresalen, 18.april fra kl. 1100- 1430. I forkant av årsmøte arrangerer vi et miniseminar som tar for seg noen av utfordringene ved økt turisme og bruk av utmarka.

Brannverndag i landbruket

Troms Bondelag inviterer til brannverndag i landbruket i lag med Fylkesmannen i Troms, Troms Brann- og redning og Gjensidige, tirsdag 17.april kl. 1000-1400 ved brannstasjonen i Tromsø, Forsøket 9.

gaupe

Honnør til jaktlaget for raskt uttak av gaupe

Leder i Troms Bondelag, Svein Olav Thomassen er fornøyd med at jaktlaget fikk tatt ut gaupa så raskt. Hanngaupa som drepte 27 sauer i løpet av et døgn, ble felt i går ved 14-tiden. Det viser viktigheten av velfungerende jaktlag som kan trå til når det skjer slike tragedier, sier Thomassen.

Ny lederduo

Ny lederduo i Troms Bondelag

Det ble tett på oppløpet i valget i Troms Bondelag på årsmøtet i dag. Årsmøtet gikk ikke inn for valgkomiteens innstilling, og ny leder ble Svein Olav Thomassen. Mette Pedersen Anfeltmo gikk inn i styret som nestleder.

Mer om omorganisering og sammenslåing av Troms og Finnmark

Landbruksdirektøren i Troms, Berit Nergård Nyre og lederen i Norges Bondelag orienterte årsmøtet i Troms Bondelag om prosessene som foregår. Omorganiseringen skjer på mange nivå og både fylkesmennene og Bondelaget må nå forberede seg på endringer.

Ivar B. Prestbamo

Fylkesråd for samferdsel og miljø Ivar B. Prestbakmo på årsmøtet

Som vi alle har fått med oss, har det vært noe støy rundt prosessen med å slå sammen de to nordligste fylkene, men det er nå landet en avtale. Ivar B. Prestbakmo har vært med hele veien og kom for å orientere årsmøtet i Troms Bondelag om dette arbeidet og veien videre.

Asgeir Slåttnes- foto: Framtid i Nord

Årsmøte i Troms Bondelag

Årsmøtet i Tromsø er åpnet av fylkesordfører Knut Werner Hansen og det var mange gode hilsningstaler til årsmøtet.

Jordbruksoppgjøret 2018

Forhandlingsutvalget i Norges Bondelag skal om en tid inn i årets jordbruksforhandlinger, og da er det viktig at de har fått synspunktene til ditt lokallag med seg. Frist 19. februar!

Dette skjer i Troms Bondelag

Tirsdag
21
August

Styremøte Troms Bondelag

Rundhaug
Mandag
15
Oktober

Årsmøter i lokallagene

Mandag
12
November

Styremøte Troms Bondelag

Indre Troms

Våre samarbeidspartnere