Opplandsbøndene markerte seg i hovedstaden

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Omtrent 270 opplandsbønder og sympatisører var med å markerte misnøyen med Statens oppfølging av landbruksmeldinga i Oslo i går.

Ved 5-tida i går morges starta de første fra Lesja. Midt på dagen hadde alle seks bussene med opplendinger kommet til byen, og sammen med 2000 andre bønder fra hele landet samlet de seg til appeller i bakgården ved Landbrukets Hus. Her holdt blant annet Jon Ivar Tofte fra Heidal appell som han avsluttet med: "Jeg har en drøm, en drøm å bli bonde. Er det noen som vil ta fra meg den drømmen."

Toget som etterhvert gikk opp Karl Johansgate, forbi Stortinget og ned til Festningen der Statsministerens kontor nå holder hus, var imponerende både i størrelse og innhold. Publikum hadde stilt seg opp etter ruta og syrinen blomstra sammen med Stortingskandidatene ved Stortinget.

Framme ved festningen ble det trangt om plassen. Statsministeren sjøl var ikke å se (han var i USA). Imidlertid møtte landbruksminister Lars Peder Brekk og statssekretær ved Statsministerens kontor Svein Fjellheim bondehæren og fikk overbrakt klare budskap de ville ta med seg til Statsministeren.

Programmet ved Statsministerens kontor ble ledet av Øystein Rudi fra Sør-Fron. Han sydde programmet godt sammen blant annet ved hjelp av Per Spelmann på fele. Øystein håpet at ikke alle ville bytte bort kua med fele.....

Bilder fra markeringa:

Jon Ivar Tofte fra Heidal holdt appell før avmarsj.

Oppland Bondelag marsjerer ut fra Landbrukets Hus i Schweigaardsgate.

Midt-døler i toget.

Lunnerkara i Hadelandsbuserull for anledningen.

Bønder fra Øyer-Tretten og Fåberg Bondelag.

Misfornøyde snertingdøler med et smil på lur.

Deler av Opplandsdelegasjone på vei gjennom rundkjøringa ved bussterminalen.

Totninger og hadelendinger på vei opp Karl Johan.

Gausdøler opp Karl Johan.

Lesja-bøndene var tidlig oppe for å komme til Oslo, men de holder fortsatt koken.

Klare budskap om utrydningstrua arter og konsekvensene det får.

Valdriser går forbi Stortinget.

Wenche Kvebu fra Sør-Fron deler ut viktig budskap til publikum ved Stortinget.

Dette paret som vi møtte utenfor ærverdige Gamle Losjen mente verden flommet over av mat, noe Hanne Bergesen ikke var enig i.

Trangt om plassen ved Statsministerens kontor.

Landbruksminister Lars Peder Brekk møtte bondehøren utenfor Statsministerens kontor. Han mente vi var enige om målet, men ikke farten som skulle til for å komme dit.

Klart budskap etter veien fra Snertingdal Bondelag.

Her er en tredjedel av Opplandsdelegasjonen samlet på vei for norsk mat.

 

GD fulgte opplandsbøndene til Oslo. Les mer på gd.no.

Se også fra oa.no.

Flere bilder fra toget finner du også på bondelaget.no.

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

På stabburstrappa

Eierskiftekurs

Begynner det å nærme seg tid for overdragelse av garden? Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs på Honne 3.-4. februar 2018. Vi vil bidra til gode eierskifteprosesser, og kurset fokuserer både på de formelle og de menneskelige sidene ved et eierskifte.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere