Berørte grunneiere fikk stille spørsmål om vern av Børgin på møte torsdag kveld. Fra venstre miljøverndirektør Bjørnar Wiseth, rådgiver Hilde Ely-Aastrup, lokallagsleder i Inderøy Bondelag Reidar Pedersen, lokallagsleder i Sandvollan Bondelag Ole-Kristian Stuberg og lokallagsleder i Sparbu Leif A. Kvitvang. 

Det var Sparbu, Sandvollan og Inderøy Bondelag som inviterte til åpent møte på Mære Landbruksskole, og rundt 25 personer møtte. Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har jobben med utforming av verneforskrift og forvaltningsplan. Miljøverndirektør Bjørnar Wiseth og rådgiver Hilde Ely-Aastrup informerte om bakgrunn for innføring av marin verneplan og jobben som er gjort.

- Vi har hele tiden ønsket å sørge for lokal forankring og påvirkning. Det er nyttig med innspill underveis, og det at Bondelaget engasjerer seg er svært positivt, sa Bjørnar Wiseth.

De to berørte kommunene har kommet med innspill og i forhold til landbruk har de blant annet bedt om at det ikke stilles krav som medfører skjerping av næringsavrenning fra landbruksareal.

Både Inderøy og Steinkjer kommune har gått i mot vern av Børgin, men samtidig fikk Miljøvernavdelinga skryt for jobben som er gjort. Det kom kritikk på kvaliteten på kartene, der grensen for marint verneområde er tegnet inn. - Vi skal ta utgangspunkt i flyfoto, der vi ser marebakken, og tegne nye digitale kart, sa rådgiver Hilde Ely-Aastrup.

- Børgin er en perle, et av våre flotte marine landskap. Som terkelfjord er den helt spesiel, svarte Ely-Aastrup på spørsmål om hvorfor Børgin var valgt ut.

Avslutningsvis oppfordret Bjørnar Wiseth forsamlingen til å benytte muligheten til å komme med innspill. Forslag til verneforskrift og forvaltningsplan kommer på lokal høring i midten av april.

Plansjene til Fylkesmannen: Marin verneplan Børgin 2015

Utkast til forvaltningsplan for Børgin

Prosessen fra desember 2014 og framover:

  • FMNT sendte ut melding om oppstart av forvaltningsplanarbeid til alle berørte grunneiere (inkl annonsering i aviser, hjemmeside) 8.12.2014 – 1.02.2015 La ved: Utkast til høringsdokumenter inkl forskrift og kart
  • Opprettet arbeidsgruppe – FMNT og en person fra hver av kommunene gjennomgikk innspill. Utarbeidet foreløpig utkast til forvaltningsplaner.
  • Foreløpig utkast til forvaltningsplaner gjennomgått av referansegruppa og bearbeidet videre av arbeidsgruppa.
  • Foreløpig utkast til forvaltningsplaner og høringsdokumenter sendt til Miljødirektoratet for faglig gjennomgang like før påske.
  • Utkast til forvaltningsplaner og verneforslag sendes ut på høring i april 
    – to måneders høringsfrist.
  • Folkemøte i starten av høringsperioden (mai)
  • Oppsummering og anbefaling oversendes til Miljødirektoratet (1. juli)