Høring med frist 10. august

Vi tror at melkeproduksjonen i Norge må reduseres med ca 100 mill liter fra 2021. Dette skyldes stopp i eksporten av Jarlsbergost, økt import og lavere befolkningsvekst. I jordbruksforhandlingene ble det avtalt at et nytt regelverk om kjøp og salg av melkekvoter skal være på plass innen 1. oktober. Vestfold Bondelag skal uttale seg til Norges Bondelag om saken og ønsker innspill fra medlemmer og lokallag innen 10. august. Mange fikk sagt sin mening på møtet på tirsdag, men det er forsatt mulig å gi innspill til fylkeslaget. Ring fylkeskontoret eller send en epost innen 10. august.

Hvilke muligheter har vi?

1. nestleder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, innledet til diskusjon. Mange satte pris på å få mer kunnskap om hvilke alternativ som finnes og hvilke konsekvenser de har. Gimming understreket at de har jobbet med dette helt siden det i 2015 ble enighet i WTO om å fjerne alle former for eksportstøtte. I flere runder har Bondelaget prøvd å få Stortinget med på at staten må ta noe av regninga - uten å lykkes. Det er nå bestemt at nedskaleringen skal skje ved bruk av forholdstall på disponibel kvote og oppkjøp av melkekvoter, - altså begge deler. Oppkjøp må finansieres gjennom omsetningsavgift. Regelverket for kvoteleie står fast i denne omgangen, og er ikke oppe til diskusjon.

Noen av spørsmålene forsamlingen ble utfordret på:
- Hvor mye av nedskaleringen bør tas med forholdstall?
- Hvor mye av nedskaleringen bør tas med utkjøpsordning?
- Hvor stor bør den statlige andelen være ved en utkjøpsordning?
- Hvor høy pris bør en sette ved en utkjøpsordning?
- Skal en ha differensierte statlige utkjøpspriser mellom kvoteregioner?
- Skal en sette tak for hvor store volumer som kan selges i hver kvoteregion?
- Skal en differensiere redusert forholdstall mellom produsenter (unntak for små kvoter/disktrikter)?

Pest eller kolera

Valget mellom forholdstall og utkjøp oppleves som et valg mellom pest eller kolera. Svært forenkelt viser utregninger at forholdstall koster mest på lang sikt, mens utkjøp blir veldig dyrt de første årene på grunn av høy omsetningsavgift. I møtet brukte flere bildet om å dra av et plaster raskt eller seint. Forholdstall ble oppfattet som mer forutsigbart og rettferdig, og med muligheter for å gjøre tilpasninger. Utkjøp er effektivt og normal økonomi kan oppnås raskere, men man må ha råd til de første tøffe årene med høy omsetningsavgift.

Mange innspill i møtet

Mange av de over 60 frammøtte ønsket å uttrykke sin mening. Det var mange gode og reflekterte innlegg som Vestfold Bondelag tar med seg i den videre behandlinga av saken. Mange ga uttrykk for at dette er en vanskelig, og at uansett løsning vil det gå ut over inntektene til melkebøndene. Flere ønsket enkle og oversiktlige løsninger som oppleves som rettferdig, og at alle må bidra. Mange var også opptatt av å ta hensyn til de unge som skal eller har investert. -Det er de unge som vil satse vi må lage et godt regelverk for, sa Elisabeth Irgens Hokstad i TINE i sin avslutningskommentar.