Kan feire enda en medlemsrekord

Av Guro Breck,
  • Tips en venn om denne siden

Hedmark Bondelag fikk i fjor en medlemsvekst på 67, og er nå oppe i 5644 medlemmer. – Det er svært gledelig at vi for sjette året på rad kan feire medlemsvekst, sier fylkesleder Erling Aas-Eng, og roser blant andre Helmer Amb i Ringsaker Bondelag, som alene vervet 10 medlemmer på kort tid.


Helmer Amb (til venstre) vervet ti nye medlemmer i løpet av kort tid på tampen av 2017. Blant de nye medlemmene er Ida Røhr og Lars Bjelvin. Her er de tre fotografert på Ringsaker Bondelags nyttårsball 6. januar 2018. Fotograf: Even Glestad

Hedmark Bondelag har satt stadig nye medlemsrekorder de siste årene:

  • 2014: 5410 medlemmer, og dermed medlemsrekord for nyere tid.
  • 2015: 5488 medlemmer
  • 2016: 5577 medlemmer
  • 2017: 5644 medlemmer.

Forrige rekordnotering var i 1988 med 5372 medlemmer – et tall som altså er grundig slått de siste årene. En kan ikke direkte sammenlikne dagens tall med tallene fra 50-60-tallet, da familiemedlemmer ble telt inn på en annen måte, og en derigjennom fikk klart høyere medlemstall.

Fylkesleder Erling Aas-Eng setter stor pris på medlemsveksten:

- Det er svært gledelig at vi har greid å fortsette medlemsveksten over så mange år. Det er nå sjette året på rad vi kan feire medlemsvekst – og dette skjer samtidig som antallet aktive bønder går ned. Vi setter stor pris på alle som er med oss og heier på norsk matproduksjon, sier Aas-Eng.

Han tar veksten som et tegn på at Bondelaget gjør mye riktig, og er talerør for et bredt engasjement.

- Jeg tror vi er relevante for landbruks- og bygdeinteresser i Hedmark, og at vi dermed favner bredere enn det rent matpolitiske, sier Aas-Eng.

Han trekker også fram et omfattende arbeid innen feltene rovdyr og jordvern.

Hedmark Bondelag arrangerte i høst en vervekampanje for å fremme verveaktiviteten i de 35 lokallagene i Hedmark.

Det er ingen tvil om hvem som var Hedmark Bondelags superverver i innspurten: I løpet av en kortere periode i november-desember vervet Helmer Amb, leder i Ringsaker Bondelag, på egen hånd 10 nye medlemmer.

Blant de nye medlemmene i Ringsaker er Ida Røhr og Lars Bjelvin. De skal etter planen ta over gården Røhr etter Idas onkel. I helga var verver Helmer Amb og de to ferske medlemmene med på Ringsaker Bondelags nyttårsball sammen med oppunder andre 230 deltakere.  Vel verdt å feire i et lokallag som nå har 343 medlemmer.
Og Helmer Amb varsler at han har mer å gå på – han er sikker på at han skal få med seg flere nye medlemmer også nå på nyåret.


Margrete Nøkleby og Erling Aas-Eng (til høyre) delte ut vervepremie og t-skjorter til Thor Ludvig Løken fra Stange Bondelag (gul trøye) og Torgeir Dalen fra Folldal Bondelag (grønn trøye).

I løpet av høstens vervekampanje ble det delt ut både spurtpremier og en hovedpremie. Vinner av hovedpremien ble Stange Bondelag, med en økning på 12 medlemmer i løpet av verveperioden. Spurtpremiene gikk til Våler Bondelag (8), Folldal Bondelag (7) og Stange Bondelag.
Premieringen foregikk under Hedmark Bondelags ledermøte 15. november. Som seg hør og bør fikk Stange Bondelags leder Thor Ludvig Løken gul-preget vinnertrøye, mens Torgeir Dalen i Folldal Bondelag fikk grønn-preget spurttrøye. Våler Bondelag var dessverre ikke representert på ledermøtet.
I løpet av perioden for vervekampanjen kom det totalt inn 58 nye medlemmer.

Størst vekst gjennom året hadde Vang Bondelag, med 24 medlemmer i pluss i 2017 (til 343 medlemmer nå). Størst prosentvis vekst hadde Kvikne Bondelag, med 7,3 prosent vekst (4 nye medlemmer, til 59 nå).

Hedmark Bondelag takker alle for innsatsen!

Også Norges Bondelag fikk en solid økning i medlemstallet i 2017. Norges Bondelag hadde 63.572 medlemmer ved utgangen av 2017. Dette er 482 flere medlemmer enn ved utgangen av 2016. Vi må tilbake til 1997 for å finne et høyere medlemstall.

Tørke

Tørkesommer: Erstatning for avlingssvikt

Årets tørke kan få betydelige konsekvenser for matproduksjonen og fôrsituasjonen, og mange kan være berettiget til erstatning for avlingssvikt. Meld fra til landbrukskontoret så raskt som mulig etter at skaden har oppstått!

Ansatte i Hedmark Bondelag, fra venstre: Anne Rustad (førstekonsulent), Guro Breck (organisasjonssjef) og Mona Solum Gjestvang (rådgiver).

Ny bemanning hos Hedmark Bondelag

Fra sommeren 2018 til våren 2019 er Guro Breck ansatt som organisasjonssjef i Hedmark Bondelag. Mona Solum Gjestvang er ny rådgiver ved kontoret. Margrete Nøkleby er i perioden ansatt som næringspolitisk sjef i Norges Bondelag i Oslo.

Anne-Lise Brenna Ording holdt innlegg om villsvin i generaldebatten

Krever systematisk uttak av villsvin

- Villsvin er definert som uønsket i norsk natur, og det burde innebære automatisk uttak av arten. Nå er det slik at enkelte grunneiere nekter jakt på sin eiendom, og dermed freder arten innenfor et geografisk område. Nå trengs et et tydeligere regelverk for systematisk uttak av uønskede arter, sa Anne-Lise Brenna Ording på Norges Bondelags årsmøte.

Thor Ludvig Løken fra Hedmark Bondelag på Norges Bondelags årsmøte, generaldebatt

- Tollvernet må sikres!

- Tollvernet er selve fundamentet i norsk landbrukspolitikk. Ryker dette, er det tilnærmet katastrofe. Det vi ser nå er at beskyttelsen blir mer og mer svekket, sa Thor Ludvig Løken på Norges Bondelags årsmøte.

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag, utfordret Jon Georg Dale på inntektsutvikling på Norges Bondelags årsmøte 06.06.18

Utfordret Dale på matematikk og inntektsberegning

Leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng, utfordret på Norges Bondelags årsmøte landbruks- og matminister Jon Georg Dale på ei matematisk nøtt, siden han stadig vil regne inntektsutvikling i prosent.

Lars Opsal jr, nestleder i Hedmark Bondelag

- Trengs mer rettferdige soner for gras og korn

Lars Opsal jr fra Hedmark Bondelag tok på årsmøtet i Norges Bondelag opp faren for «ekstremkanalisering», og behovet for arealtilskudd for grovfôrproduksjon i sone 1 og 3, der hvor det ikke er mulig å produsere korn.

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag

Inngår jordbruksavtale med staten

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag, er tilfreds med at jordbruksorganisasjonene har blitt enige med staten om jordbruksavtale for 2019.

Erling Aas-Eng og Lars Opsal jr, leder og nestleder i Hedmark Bondelag

- Målrettet skivebom fra regjeringen

- Regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene er noe så spesielt som en målrettet skivebom, sier lederduoen i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng og Lars Opsal jr.

Anne Rustad, Margrete Nøkleby og Guro Breck

Vil du bli vår nye kollega?

Vi har ledig et vikariat som rådgiver i administrasjonen i Hedmark Bondelag fra 1. juni 2018 til 1. juni 2019, i forbindelse med at Margrete Nøkleby skal vikariere som næringspolitisk sjef i Norges Bondelag.

Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag

Tiltak for lønnsom matproduksjon over hele landet

- Det skal lønne seg å drive matproduksjon med utgangspunkt i jorda, uansett hvor jorda ligger og hvor store jordstykkene er. Det er utgangspunktet for jordbrukets krav til jordbruksforhandlingene, sier leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng.

Fra venstre: Erling Aas-Eng, Helle Haukvik, Marianne Kulø, Live Kleveland og Margrete Nøkleby.

Dialog med Dyrevernalliansen

Hedmark Bondelag møtte Dyrevernalliansen til dialogmøte denne uka. Et konkret resultat av møtet er at representanter fra alliansen blir invitert til Hedmark for å besøke en av våre dyktige svineprodusenter.

Fikk servert pannekaker og matkunnskap på IKEA

Hva inneholder ei pannekake? Jo, en rekke kvalitetsråvarer fra norsk landbruk: Melk, smør, egg, mel, og så gjerne friske, søte, gode bær på toppen. I disse dager serverer vi pannekaker rundt om i fylket, og forklarer samtidig betydningen av norsk matproduksjon og sunne råvarer fra lokale bønder..

Dette skjer i Hedmark Bondelag

Fredag
21
September

Midt i matfatet

Vikingskipet, Hamar

Våre samarbeidspartnere