Innlandets Matpris til Linda Suleng

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Lindas sau, saft, syltetøy og sirkus gikk av med seieren i kåringen «Innlandets Matpris 2017». Bonden fra Østre Toten satte stor pris på utmerkelsen. Dette varmer etter en svært vanskelig sommer, sier prisvinneren.

Innlandets Matpris ble i år delt ut for tredje gang. Det er Bondelagene i Oppland, Hedmark og Akershus sammen med Sparebank1 Østlandet som står bak prisen. Aktuelle kandidater for prisen skulle oppfylle ett eller flere av følgende kriterier:

  • Fremmer mat og landbruket på en positiv måte
  • Er nyskapende, fremtidsrettet og viser innovasjonsevne
  • Er en god ambassadør og bidrar til økt optimisme og rekruttering i næringen
  • Har forankring i Hedmark, Oppland eller Akershus med fokus på lokalprodusert mat

Det ble foreslått 22 kandidater fra alle kanter av Oppland, Hedmark og Akershus, og en jury bestående av representanter fra Oppland Bondelag, Hedmark Bondelag og Sparebank1 Østlandet plukket ut fire finalister. I tillegg til Linda Suleng, kom også familien Avdem på Lesja, Eva Moberg fra Flisa og Innlandsmarkedet i Moelv til finalen.

En klar vinner

Linda Suleng oppfylte alle kriteriene, og hun fikk flest stemmer i finalerunden. Det var en glad og ydmyk vinner som fikk overrakt prisen av fjorårets vinner Louise Gjør under arrangementet Midt i matfatet i Vikingeskipet på Hamar i dag.

En glad prisvinner, Linda Suleng

Jeg hadde ikke trodd jeg skulle hamle opp med store og veletablerte matmiljøer som Avdem på Lesja, sa hun. Det at hun har stått opp og frontet beitenæringa i en svært presset sesong, kan nok ha medvirket til stemmene, tror hun. Og denne sommeren har vært ekstra vanskelig. Lamminga i vår gikk bra, deretter har hun som saueprodusent og bærprodusent fått føle både ulv og ustabilt vær på kroppen. Da varmet denne prisen ekstra. Jeg setter stor pris på dette, sier Linda Suleng.

Linda Suleng fikk overrakt prisen av f.v. Astrid Simengård i Oppland Bondelag, fjorårets vinner Louise Gjør fra Stange og Håvard Bjørgen i Sparebanken 1 Østlandet.

 

Fra grafisk designer til sau og bringebær

Da Linda Suleng og mannen Olav overtok garden Østre Lae, ønsket Linda å bytte ut jobben som grafisk designer og starte som bonde på heltid. Første steg var voksenagronomstudiet.

Linda har skapt sin egen arbeidsplass på gården som sauebonde, bringebærprodusent og birøkter. Hun har etablert Totens første eplefelt i nyere tid, og neste år høster hun sine første epler. Linda videreforedler bringebær til saft og syltetøy og selger egen honning, alle produkter under eget merke, Østre Lae. Hun har også planer om å bytte ut sukker i syltetøyproduksjon med honning fra Toten, et ÆKTE Totenprodukt.

Noen av produktene fra Østre Lae. Foto: privat

Aktiviteten på garden er økt såpass mye at mannen Olav nå har gått ned til 50% stilling i landbruksmaskinbransjen. Og hverdagen for familien Suleng har dermed blitt ganske så forandret fra de tok over garden og jorda var bortleid til den virksomheten vi ser på Østre Lae i dag.

Inspirasjonskilde for andre i næringa

Linda er også leder i Østre Toten Bondelag. Hun er flink til å framsnakke næringa, har hatt mangt et besøk på garden som har reist derfra med en god porsjon inspirasjon med seg hjem.

Ei gruppe fra Bondelaget er samlet rundt hagebordet til Linda Suleng.

Sommeren i år ble veldig spesiell for sauenæringa på Toten og i områdene sørover på Hadeland og i Hurdal. Hun har stått i stormen og vært en av næringas positive og tydelige talspersoner under ulveangrepene i regionen.

Linda Suleng har vært klar og tydelig om problemene som beitenæringa har hatt i regionen. Her fra et intervju i NRK. Foto: NRK (skjermdump)

 

Kurs om erstatning for tap av husdyr

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs for beitebrukere som ønsker å få bedre kunnskap om hvordan de skal sikre god dokumentasjon, slik at søknaden om erstatning blir bedre. Det er en kjensgjerning at dette er et veldig vanskelig område, og vår erfaring er at det er for mange som får urettmessig avkortning pga feil og mangler i søknaden.

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere