Feira den gode, naturlege maten

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Øystre Slidre Bondelag nytta påsken til å utnemne Arne Hjeltnes og Grønolen Fjellgård til bondevenner.

–De er framifrå ambassadørar for dei gode råvarene frå norsk landbruk og får fram verdien av å ha eit variert landbruk over heile landet, sa lokallagsleiar Ole Kristian Oldre på ein samankomst på Grønolen Fjellgård.

Arne Hjeltnes kvitterte med å seie at bønder i Valdres er i ein unik situasjon. –De forvaltar eit flott fjellandskap ved porten til Jotunheimen. Mat som blir produsert her får særskilte kvalitetar. Reiseliv og flinke bønder er det de skal leve av framover, og det må de få godt betalt for.

Etter å ha feriert på Beitostølen i 20 år har Arne Hjeltnes blitt svært glad i Valdres. Han kjem frå Voss og har vore læregut i matfaget hjå Arne Brimi. Han har reist rundt i landet og laga matprogram sidan 1994. ”Gutta på tur” har vore blant dei mest populære programma, der han til og med fekk med seg kong Harald på ein episode. I det siste har han vore programleiar for  ”Det norske måltid” der det har vore med mat frå Valdres. Arne Hjeltnes har skrive ei rekkje bøker.

Øyvind Grønolen er ansvarleg for maten på Grønolen Fjellgård. Han serverte spekeskinke han hadde langtidsspeka sjølv, og lokal kurv med flatbrød til. –Vi legg vekt på å servere god, gamaldags heimelaga mat som vi lagar frå grunnen av. Og vi bruker mykje lokale råvarer. Det set gjestene pris på, sa han.

Både Arne Hjeltnes og vertskapet på Grønolen Fjellgård meiner det er ei endring i korleis folk ser på maten. Dei er blitt meir opptekne av den lokale tilknytinga til maten, og set pris på å få høyre historia som er knytt til maten. Når ein får dei flinkaste kokkane til å bruke dei gode råvarene, blir også folk flest interesserte.

−Ei av dei største utfordringane vi står ovanfor er dei enorme ressursane som blir brukt til å marknadsføre den dårlege maten, som ferdigmat med tvilsamt opphav, sa Hjeltnes. –Det er der slaget står framover.

 Øystre Slidre Bondelag utnemnde Arne Hjeltnes og Grønolen Fjellgård til bondevenner. Frå v Arne Hjeltnes, lokal bondelagsleiar Ole Kristian Oldre, Øyvind Grønolen og Tor Erik Grønolen.

Lokallagsleiar Ole Kristian Oldre i Øystre Slidre Bondelag utnemner Arne Hjeltnes til bondevenn.

Tekst og foto: Magnhild Strand, Øystre Slidre Bondelag

 

 

 

Forsommertørke og avlingsskade

Landbruksdirektoratet har lagt ut en presisering / avklaring omkring avlingsskade og arealtilskudd i forbindelse med forsommertørke i korn. NB! Ta kontakt med landbrukskontoret og ta bilder av skadene FØR dere gjør tiltak.

Opplandsbenken

Flomforebygging, soneinndeling og rovdyr

Opplandsdelegasjonen på Bondetinget hadde gode og viktige innlegg på vegne av medlemmene våre. Vi stanger hodet i veggen for flomforebygging, sa Kristina Hegge. Dette må vi løfte opp og få gjort noe med.

Brannberedskap - fyll opp tanken

Det begynner å bli kritisk tørt, og det er større brannfare enn på lenge. Oppland Bondelag oppfordrer de som har anledning, til å fylle møkktank med vann og gi tilbakemelding om at dere vil stå på en beredskapsliste som vi sender over til 110-sentralen.

Fåvang sør

Viktig informasjon ved flomskade

I helga er det igjen mange i fylket vårt som har opplevd flom og at vannmasser har gått innover store jordarealer. Dette gjelder først og fremst Midt- og Sør-Gudbrandsdalen og deler av Etnedal og Nordre Land.

Tar gode grep for distrikt og struktur

Fylkesleder Kristina Hegge er fornøyd med jordbrukets krav til jordbruksforhandlingene som ble lagt fram i dag. Her skal det tas hensyn til distrikt og struktur. Vi skal ta hele landet i bruk, sier hun.

Kristina serverer sveler

Fikk ferske sveler på tur hjem

Nå er jeg sulten, dette passet bra, sa forbipasserende på vei til skysstasjonen på Lillehammer i ettermiddag. Oppland Bondelag slo et slag for egne råvarer og serverte ferske sveler.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Kurs om erstatning for tap av husdyr

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs for beitebrukere som ønsker å få bedre kunnskap om hvordan de skal sikre god dokumentasjon, slik at søknaden om erstatning blir bedre. Det er en kjensgjerning at dette er et veldig vanskelig område, og vår erfaring er at det er for mange som får urettmessig avkortning pga feil og mangler i søknaden.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Torsdag
16
August

Inspirasjonsdag for bønder i Oppland

NIBIO Apelsvoll, Østre Toten
Tirsdag
21
August

Styremøte 21. - 22. august

Tirsdag
25
September

Styremøte 25. september

Mjøsen Skog, 5. etg

Våre samarbeidspartnere