Feira den gode, naturlege maten

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Øystre Slidre Bondelag nytta påsken til å utnemne Arne Hjeltnes og Grønolen Fjellgård til bondevenner.

–De er framifrå ambassadørar for dei gode råvarene frå norsk landbruk og får fram verdien av å ha eit variert landbruk over heile landet, sa lokallagsleiar Ole Kristian Oldre på ein samankomst på Grønolen Fjellgård.

Arne Hjeltnes kvitterte med å seie at bønder i Valdres er i ein unik situasjon. –De forvaltar eit flott fjellandskap ved porten til Jotunheimen. Mat som blir produsert her får særskilte kvalitetar. Reiseliv og flinke bønder er det de skal leve av framover, og det må de få godt betalt for.

Etter å ha feriert på Beitostølen i 20 år har Arne Hjeltnes blitt svært glad i Valdres. Han kjem frå Voss og har vore læregut i matfaget hjå Arne Brimi. Han har reist rundt i landet og laga matprogram sidan 1994. ”Gutta på tur” har vore blant dei mest populære programma, der han til og med fekk med seg kong Harald på ein episode. I det siste har han vore programleiar for  ”Det norske måltid” der det har vore med mat frå Valdres. Arne Hjeltnes har skrive ei rekkje bøker.

Øyvind Grønolen er ansvarleg for maten på Grønolen Fjellgård. Han serverte spekeskinke han hadde langtidsspeka sjølv, og lokal kurv med flatbrød til. –Vi legg vekt på å servere god, gamaldags heimelaga mat som vi lagar frå grunnen av. Og vi bruker mykje lokale råvarer. Det set gjestene pris på, sa han.

Både Arne Hjeltnes og vertskapet på Grønolen Fjellgård meiner det er ei endring i korleis folk ser på maten. Dei er blitt meir opptekne av den lokale tilknytinga til maten, og set pris på å få høyre historia som er knytt til maten. Når ein får dei flinkaste kokkane til å bruke dei gode råvarene, blir også folk flest interesserte.

−Ei av dei største utfordringane vi står ovanfor er dei enorme ressursane som blir brukt til å marknadsføre den dårlege maten, som ferdigmat med tvilsamt opphav, sa Hjeltnes. –Det er der slaget står framover.

 Øystre Slidre Bondelag utnemnde Arne Hjeltnes og Grønolen Fjellgård til bondevenner. Frå v Arne Hjeltnes, lokal bondelagsleiar Ole Kristian Oldre, Øyvind Grønolen og Tor Erik Grønolen.

Lokallagsleiar Ole Kristian Oldre i Øystre Slidre Bondelag utnemner Arne Hjeltnes til bondevenn.

Tekst og foto: Magnhild Strand, Øystre Slidre Bondelag

 

 

 

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Kurs om erstatning for tap av husdyr

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs for beitebrukere som ønsker å få bedre kunnskap om hvordan de skal sikre god dokumentasjon, slik at søknaden om erstatning blir bedre. Det er en kjensgjerning at dette er et veldig vanskelig område, og vår erfaring er at det er for mange som får urettmessig avkortning pga feil og mangler i søknaden.

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere