Et brennende engasjement for landbruket i Oppland

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Vel 50 bål ble tent i går, og disse bålene varslet fare. Vi er redde for konsekvensene av den retningen Regjeringen ønsker for det norske landbruket.

Det ble tent bål for distrikts-Norge rundt om i hele landet i går.

Vi kan aldri vinne kampen om billigst mulig landbruk, men vi er i verdenstoppen når det gjelder trygg mat, dyrehelse og plantehelse, var et av budskapene.

Kaster vi dette på båten, kan regninga bli større enn noen liker å tenke på. Det å kunne produsere mat i hele vårt langstrakte og ulendte land er både kvalitetsmessig og beredskapsmessig en gladsak for Norge som eget land.

Dette brenner vi i Bondelaget for, på vegne av både forbrukere og produsenter. Derfor lyste mange bål opp i går ettermiddag og kveld.

Når det er fare på ferde, er det godt å stå sammen. Mange av bildene viser samholdet vi har i landbruket. Her er et knippe bilder og lenker til mediaoppslag fra varselbålaksjonen rundt om i fylket vårt i går:

Lokalavisa Vigga har nettsak fra aksjonen på Dombås med Dovre Bondelag og Lesja og Lesjaskog Bondelag: http://www.vigga.no/nyheter/2017/01/31/Markerte-motstand-med-b%C3%A5l-14145676.ece

Lokalavisa Fjuken viser bålaksjonen i Skjåk og Lom: http://www.fjuken.no/Nyheiter/2017/01/31/Flammar-mot-sentralisering-14144737.ece

Skåk Kommune dekket aksjonen på sine hjemmesider for forhånd: http://www.skjaak.kommune.no/aktuelt/bal-for-landbruket.27115.aspx

Fra aksjonen på Jevnaker i avisa Hadeland (viser bare litt av det åpnet) http://www.hadeland.no/nyheter/balbrenning/norges-bondelag/brant-bal-for-levende-bygder/s/5-21-200140

Oppland Arbeiderblad, Hadeland og Avisa Valdres dekker også aksjonen i dagens avis. Nettsakene er bare åpne for abonnenter.

Mange var samlet rundt bålet på jordet hos familien Bratvold. I bakgrunnen skimtes lysene i Jevnaker sentrum. Foto: Jane Dahl Sogn

Ordfører i Lillehammer Espen Johnsen og fylkesleder Trond Ellingsbø på HH-plassen i Lillehammer sentrum. Foto: Astrid Simengård

fra Skjåk. Foto: Siv Andersbakken

fra DovreFra Vardal med utsikt nordover MjøsaFra Kolbu med disig utsikt utover Totenlandskapet.

Eina f.v: Erlend Amlie, Reidar Amlie, Arnfinn Ulven, Julius Ødegaard, Øystein Amlie og Mona Helen Kløvrud. Foto: Caroline Kløvrud

Kaffekos på Fåvang nordre Braastad. Foto: Hans Amund Braastad

fra bålene på Braastad. foto: Hans Amund BraastadSel og Vågå Bondelag var samlet rund Amfi Otta.

I Lom. F.v Hilde Graffer, Per Runningen og Sylfest Ødegård.

Sør-Fron, Nord-Fron og Kvikne. Foto med enkelt og godt budskap. Foto: Marthe Dypdalen

Faresignal i Vestre Slidre. Foto: Solveig Kvale Bakke

Bål ved Mjøskanten ved garden Hov sør for Lillehammer. Foto: Astrid Simengård

 

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

På stabburstrappa

Eierskiftekurs

Begynner det å nærme seg tid for overdragelse av garden? Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs på Honne 3.-4. februar 2018. Vi vil bidra til gode eierskifteprosesser, og kurset fokuserer både på de formelle og de menneskelige sidene ved et eierskifte.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere