Engasjerte politikere med på tur

Av Turid Stalsberg,
  • Tips en venn om denne siden

Telemark Bondelag har tradisjon for å invitere politikere med på tur for å vise frem det mangfoldige landbruket vi har i fylket. I år var det stortingskandidatene i Telemark som ble invitert og 22. august ble politikere fra ti partier med på tur.

Det ble en fantastisk tur i strålende sensommervær. Engasjerte politikere benyttet muligheten til å stille spørsmål om hvordan dagens landbrukspolitikk fungerer i praksis.

Første stopp var hos Per Esko Hestetun. På Valen i Bø driver han allsidig og stor planteproduksjon med frukt, bær og korn. Han tok over gården for fire år siden og satser på epler og solbær, han er med i prosjektet Frukt i Fokus og har nylig utvidet med 2500 epletrær og et nytt felt med en ny sort med solbær. Forsamlingen stilte spørsmål om markedet, leveransemuligheter, lagring og fikk høre om utviklingen på epler som blir til drikkeprodukter.

 

 

 

Midt på dagen ankom vi Englandsmo fellesbeite i Rauland. Der ble vi tatt imot av både drivere og representanter fra det lokale bondelaget som fristet med kaffe og rykende ferske vafler. Knut Draugedal og Aasmund Nordstoga informerte om fellesbeite og hvor viktig det er for å kunne drive melkeproduksjon i området. Et fellesbeite fungerer som en ekstra ressurs ved at driverne kan dele på røkteransvaret og ved at grasarealene nede i bygda på de forskjellige eiendommene kan benyttes mer effektivt.

 

Politikerne fikk høre om og stilte spørsmål ved kanaliseringspolitikken, kjøp og salg av melkekvoter og investeringsbehov. Dette henger sammen, skal det investeres i mer moderne fjøs må bonden få tak i større melkekvote. Fjellbonden vil likevel ikke kunne vokse seg like stor som flatbygdbonden, og da må betingelsene ligge til rette for de små melkebruka gjennom en god kanaliseringspolitikk og god investeringsstøtte.

Vest-Telemark blad møtte opp på Englandsmo og intervjuet både bønder og politikere.

 

Bussen snirklet seg videre og oppover, langt skulle vi for å komme frem til dagens siste stopp: Nystøyl fellesseter i Arabygdi i Vinje. Et fantastisk skue åpenbarte seg når vi nærmet oss, den vakre dalen og 200 geiter som trippet på veien ned til støylen. Alle ville ut av bussen og slå følge med geitene. Vel fremme fikk forsamlingen servert deilig mat laget av Trude Flatland fra Kafe Matglede i Vinje.

Nystøyl fellesseter eies av ekteparet Hege Gonsholt og Jon Olav Hauge. De har investert i nytt sommerfjøs og nytt seterhus. Hege orienterte om både egen drift og om geitehold generelt. Årets jordbruksoppgjør var en skummel affære for landets geiteprodusenter og mye stod på spill. Det endte forholdsvis godt, men Hege uttrykte bekymring for framtiden for geit i Norge og presiserte hvor viktig det er at de reelle forholdene om marked, etterspørsel og alle de positive effektene av geitehold blir kommunisert ut til de som styrer landet.  

På slutten av besøket var det tid for melking og folket fikk være med inn i sommerfjøset.  NRK Telemark gjorde opptak og intervjuer på Nystøylen.

Hege er en flott ambassadør for geita og geitebønder, noe som forsamlingen fikk med seg, flere uttrykte at de ville bli igjen på støylen. :-)

Underveis på bussturen orienterte tillitsvalgte fra Tine og Nortura, landbruksdirektøren hos Fylkesmannen i Telemark samt medlemmer av fylkesstyret i Telemark Bondelag.

Tusen takk for en flott tur!

 

Tryggere sammen

Onsdag 14.2‬ inviterer Bamble Bondelag, Eidanger Bondelag og Drangedal Bondelag til samling i «Tryggere Sammen» på Bamble brannstasjon ‪kl 19.00‬-22:00.

Autorisasjonskurs - kjøp og bruk av plantevernmidler

Våren 2018 holdes det kurs for de som skal fornye autorisasjonsbeviset sitt og for de som skal ta autorisasjonskurset for første gang. Det er Bygdevis som i samarbeid med Norsk landbruksrådgiving og Fylkesmannen i Telemark som arrangerer kursene.

illustrasjon

TINE inviterer til nytt melkeprosjekt

Produsentlagene og TINE Rådgivning inviterer alle melkeprodusenter med familier til å delta på et infomøte om et prosjekt de kaller "Melk i Telemark".

illustrasjon

Mat fra Telemark til stortingsrepresentantene

I dag møttes stortingsrepresentantene fra Telemark etter initiativ fra fylkesordføreren på Bø Hotell. Telemark Bondelag fikk mulighet til å si noen ord og overrekke et utvalg av lokalmat fra fylket.

logo

Viktig kunnskap om eierskifte og driftsledelse

Få gode råd om eierskifte og driftsledelse fra en mentor på området! Ole Christen Hallesby er kjent for å holde glitrende foredrag om vanskelige tema. Telemark Bondelag v/Bygdevis inviterer til temakvelder for begge generasjoner.

illustrasjon

Kurs i praktisk HMS-arbeid

Norsk Landbruksrådgiving Østafjells tilbyr kurs i praktisk HMS-arbeid på Gvarv og i Skien. Kurset gir en grundig og grunnleggende innføring i HMS-arbeidet. Kurset har fokus på at HMS skal være enkelt, praktisk og nyttig for hver enkelt deltaker.

landskap korn og eple

God sommer!

Telemark Bondelag ønsker alle medlemmer, bønder og bondevenner en riktig god sommer! Kontoret er betjent igjen fra uke 32.

aksjon

Bli med til Oslo 23. mai

Regjeringa viste ingen vilje til å satse på landbruket. Derfor ble det BRUDD i årets jordbruksforhandlinger. Tirsdag 23. mai samler vi bønder og venner av norsk landbruk og matproduksjon til stormønstring i Oslo.

brudd

Telemark Bondelag beklager manglende vilje hos regjeringen!

Telemark Bondelag beklager sterkt at det ble brudd i årets jordbruksforhandlinger. Det er svært skuffende at regjeringen ikke er villig til å strekke seg så langt at det var mulig å få til en avtale. Regjeringen velger heller konfrontasjonslinjen.

Dette skjer i Telemark Bondelag

Onsdag
07
Mars

Kurs i varme arbeider 7. og 12. mars Klevar skole

Klevar skole

Våre samarbeidspartnere