En hyllest til grisebonden

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Grisebondens kunst er Teater Innlandets hyllest til bøndene. Danseforestillingen turnerer rundt i Oppland i slutten av april. Og du kan være med som danser! Eller publikum, med egen bondelagsbillett.

Hva skjer når tre profesjonelle dansere møter en vaskeekte grisebonde og en fireåring på scenen?

Svaret får du i Grisebondens kunst
Forestillingen er en hyllest til bøndene våre, de som jobber tidlig og sent med å skaffe oss mat.

Gjennom dans og film får publikum oppleve en hverdag, en lidenskap og en livsstil.

Koreograf Therese Slob er datter av grisebonden Svein Helge Sperrud. Hun har vokst opp på gård i Stange med familien, 800 griser og et godt stykke jord.

Med Grisebondens kunst ønsker hun å hylle faren og hans yrkesgruppe – de som tar vare på dyrene, sår korn, vanner og høster.

De som tar vare på tradisjoner, og som velger bort fleksitid og sydenturer til fordel for det tradisjonelle livet på gården. 

Forestillingen er et familiesamarbeid med tre generasjoner involvert: Grisebonden Svein Helge er med på scenen som seg selv, datteren hans Therese er koreograf, Thereses ektemann Ruben-Arie er med som danser, og lille Jonas, som er sønn av Ruben-Arie og Therese, står med sin bestefar og pappa på scenen.

Med i kompaniet er også danserne Elisabeth Breen Berger og Trond André Hansen. Sammen skal denne gjengen formidle tradisjonelle verdier på utradisjonelt vis.

Velkommen til en danseforestilling litt utenom det vanlige!

Forestillinger i Oppland:

  • 16. april: Urpremiere på Raufoss
  • 22. april: Maiiaugsalen på Lillehammer
  • 23. april: Lom Flerbrukshus
  • 27. april: Kulturhuset Fagernes
  • 28. april: Inntunet Vinstra 28. april

Billetter kjøpes på: http://www.teaterinnlandet.no/grisebondens-kunst. Husk å se etter bondelagsbillett.

Opplandsbenken

Flomforebygging, soneinndeling og rovdyr

Opplandsdelegasjonen på Bondetinget hadde gode og viktige innlegg på vegne av medlemmene våre. Vi stanger hodet i veggen for flomforebygging, sa Kristina Hegge. Dette må vi løfte opp og få gjort noe med.

Brannberedskap - fyll opp tanken

Det begynner å bli kritisk tørt, og det er større brannfare enn på lenge. Oppland Bondelag oppfordrer de som har anledning, til å fylle møkktank med vann og gi tilbakemelding om at dere vil stå på en beredskapsliste som vi sender over til 110-sentralen.

Fåvang sør

Viktig informasjon ved flomskade

I helga er det igjen mange i fylket vårt som har opplevd flom og at vannmasser har gått innover store jordarealer. Dette gjelder først og fremst Midt- og Sør-Gudbrandsdalen og deler av Etnedal og Nordre Land.

Tar gode grep for distrikt og struktur

Fylkesleder Kristina Hegge er fornøyd med jordbrukets krav til jordbruksforhandlingene som ble lagt fram i dag. Her skal det tas hensyn til distrikt og struktur. Vi skal ta hele landet i bruk, sier hun.

Kristina serverer sveler

Fikk ferske sveler på tur hjem

Nå er jeg sulten, dette passet bra, sa forbipasserende på vei til skysstasjonen på Lillehammer i ettermiddag. Oppland Bondelag slo et slag for egne råvarer og serverte ferske sveler.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Kurs om erstatning for tap av husdyr

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs for beitebrukere som ønsker å få bedre kunnskap om hvordan de skal sikre god dokumentasjon, slik at søknaden om erstatning blir bedre. Det er en kjensgjerning at dette er et veldig vanskelig område, og vår erfaring er at det er for mange som får urettmessig avkortning pga feil og mangler i søknaden.

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Torsdag
16
August

Inspirasjonsdag for bønder i Oppland

NIBIO Apelsvoll, Østre Toten
Tirsdag
21
August

Styremøte 21. - 22. august

Tirsdag
25
September

Styremøte 25. september

Mjøsen Skog, 5. etg

Våre samarbeidspartnere