Nyheter

Nyheter fra og for landbruket i Telemark og Vestfold - gå til www.grontfagsenter.no

Norge må tenke offensivt når det gjelder mattrygghet og klima!

Telemark Bondelag mener at en moderne matproduksjon, der klimatiltak står i førersetet, må basere seg på lokale ressurser. Årsmøtet i Telemark Bondelag vedtok fire resolusjoner, her kommer den første.

Lederduoen fortsetter

Årsmøtet i Telemark Bondelag 2024 ga fornyet tillit til fylkesleder Trude Flatland og nestleder Mikkel Aanderaa. Les mer om valgresultatet her.

Drangedal og Tørdal er årets lokallag!

Gratulerer til Drangedal og Tørdal Bondelag som vinner av årets lokallag for 2023. I begrunnelsen fra juryen pekes det på et lag som legger til rette for møteplasser for medlemmene, og en formidabel medlemsvekst!

Fokus framover!

Engasjerende, viktige og tydelige taler og innlegg preget Årsmøtet til Telemark Bondelag. Her kan du lese leders tale, samt andre høydepunkt fra første del av møtet.

Bidrar ikkje til økt sjølvforsyning!

Me hadde håpa på ein avklaring i dag, diverre ser det ikkje ut som at regjeringa har lukkast med å komme oss i møte, siar leiar i Telemark Bondelag, Trude Flatland.

Miljøtiltak-rekord!

Mange innsjøer og elver nært jordbruksareal har for dårlig miljøtilstand. For andre året på rad har bøndene i Telemark gjennomført rekordmange tiltak for å redusere avrenning fra jordene!

Valgnemndas innstilling 2024

Valgnemndas innstilling til nytt styre i Telemark Bondelag er klar, Trude Flatland innstilles på gjenvalg som leder. Ellers inneholder innstillingen flere nye navn.

Look to Telemark

Landbruks- og matminister Geir Pollestad fikk en god dose med bønder fra Telemark, da han besøkte fylket forrige uke. Etter en travel dag med gårds- og bedriftsbesøk, møtte han til Åpent landbrukspolitisk møte på Gvarv.

Godt besøkt kornmøte i Bø!

Beredskap, verdiskaping i verdikjeden for korn og regionale miljøkrav var tema for et godt besøk møte i regi av Kornprosjektet i Telemark.

Her var det Driv!

Inspirasjonssamlinga i Langesund ble så bra! – Dette gir skikkelig boost! sa en av deltakerne etterpå. Takk til alle deltakere for engasjement og ikke minst herlig god stemning!

Kick-off og oppstartsmøte for jordbruksforhandlingene 2024

Statskuddet har gått for årets Jordbruksforhandlinger. Studiearbeid og kickoff-møter blir gjennomført nå.

Fire klimamøter på rappen

Juleribba var nesten ikke ferdig tygd før bøndene i Vestfold og Telemark fikk tilbud om å lære om klimatiltak i grovfôrproduksjon og kornproduksjon. I starten av januar arrangerte Klimasmart Bonde møter i samarbeid med NLR.

Generasjonsskifte på gården

Når yngre generasjoner er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Vi har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse.

Sett bondekroppen og bondetoppen til lading i joli

Me legger bak oss et tøft år for landbruksnæringa. Bruk jula til å roe litt ned og sett kroppen og toppen på lading. Les jolehelsinga frå leiar og styret i Telemark Bondelag.

Sammen på ledermøte

Telemark Bondelag holdt sitt ledermøte 10.-11. november på Straand Hotell i Vrådal. Godt og vel 30 personer møtte med engasjement og godt humør. Det ble satt stor pris på å få høvdingen Gimming på besøk.

Oppdateres på regnskap

Høsten er tid for skattekurs. Regnskapsførere i Telemark, med bønder som kunder, oppdateres på regnskap, skatt og avgift.

Godt besøkte “treff for bonden etter en tøff sesong”!

Årets vekstsesong har for mange vært krevende. Mange har opplevd året som belastende, både økonomisk og psykisk. I samarbeid med Felleskjøpet inviterte Bondelaget til et møte hvor fag ble kombinert med det å være sammen som kollegaer.

Treff for bonden etter innhøstinga

I tøffe tider er det viktig å møtes og stå sammen, derfor inviterer Telemark Bondelag sammen med Felleskjøpet Bø med flere til et kveldsmøte 19. oktober.

Et statsbudsjett i strid med jordbruksavtalen

Eg er skuffa over at statsbudsjettet ikkje har med fleire varer med overgang frå krone til prosenttoll, sier leder i Telemark Bondelag, Trude Flatland. -Det er produkta med større volum som vil ha betydning for bonden og for at me skal få auka sjølvforsyningsgraden og beredskapen i landet.

Eivind Vrålstad ansatt som prosjektleder for Klimasmart Bonde Telemark

Telemark Bondelag starter et 3-årig prosjekt som skal bidra til at landbruket i Telemark gjør sin del for å oppfylle Landbrukets klimaplan.

Lanserte Babycall under Dyrsku’n

Har du spørsmål om velferdsordningene i forbindelse med svangerskap og fødsel? Som medlem i Norges Bondelag kan du nå ringe «Babycall» hver ukedag med dine spørsmål.

Opptrappingsplan – hva nå?

Akkurat nå ligger arbeidet med en opptrappingsplan for bondeinntekta hos Landbruks- og matdepartementet (LMD).

Interesserte fylkestingskandidater og engasjerte bønder!

Telemark Bondelag har nylig gjennomført en landbrukspolitisk rundreise i Telemark. Interesserte fylkestingskandidater møtte engasjerte bønder.

Uoversiktlig situasjon – husk å meld skader

Ekstremværet Hans har herjet flere steder i landet. Andre steder er det tørken som er problemet.

Nødvendige tørketiltak

- Vi er i en kritisk og uavklart tørkesituasjon, så det er på høy tid at regjeringen kommer med tiltak, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Ledig stilling som prosjektleder

Har du interesse for landbruk og klima og har lyst til å bidra til at landbrukets klimaplan blir gjennomført i Vestfold og Telemark? Vi søker etter to prosjektledere, en i hvert fylke, i deltidsstilling over tre år.

Alle ledd i verdikjeda må vere med på laget om vi skal auke norsk produksjon

-Sist veke la Totalberedskapskommisjonen fram sin rapport. Dei meiner at Norge bør styrke matberedskapen ved å produsere meir mat sjølv. Men vi importerer mykje frukt og grønt som like gjerne kunne ha vore produsert i Norge, sa Mikkel Aanderaa til årsmøtet i Norges Bondelag i går.

Politisk vilje er den grunnleggende premissen for landbruket

-Debatten har blitt så intens at den i stor grad tar bort fokus frå noko som er heilt grunnleggjande for ei politisk næring; nødvendigheita av politisk vilje, sa Trude Flatland i generaldebatten i Norges Bondelags årsmøte i dag.

Variasjon om viktige tema i Seljord

Rundt 80 personer møtte opp i Granvin kulturhus for faglig påfyll om landbruk og matproduksjon i går kveld. Vest-Telemarkrådet inviterte til åpent møte og hadde fått med seg gode foredragsholdere.

Medlemsmøte om jordbruksforhandlingene

Telemark Bondelag inviterer til medlemsmøte for gjennomgang av årets nylige inngåtte jordbruksavtale.

Viktig inntektsvekst for bonden

Bonden trenger inntektsvekst, og denne avtalen bidrar til det, sier leder i Telemark Bondelag, Trude Flatland og peker spesielt på styrkingen av melkeproduksjon og av velferdsordningene.

Fortsatt langt igjen til inntektsgapet er tettet!

– Tilbudet er skuffende lavt. Mange vil fortsatt være i tvil om de skal fortsette som bønder eller bli bønder. Det er synd, ikke minst for landets fremtidige evne til matproduksjon og selvforsyning. Det sier leder i Telemark Bondelag, Trude Flatland.

Et helt nødvendig krav for framtida!

Dette er et helt nødvendig krav hvis bonden skal fortsette å være bonde, og for å få den yngre generasjonen til å bli matprodusenter, sier leder i Telemark Bondelag, Trude Flatland.

Me skal forhandle

-Det er viktig og riktig at bondelaget forhandlar med staten om årets jordbruksoppgjer. Skal me også i framtida ha årlege forhandlingar med staten, må me gjera det etter gjeldande føringar og med respekt. Det sier fylkesleder i Telemark Bondelag, Trude Flatland.

Faglaga kom ikke til enighet om et felles krav

– Jeg er skuffet og lei meg over at vi ikke kan stå samlet om et felles krav. Når situasjonen er oppstått, så skal Bondelaget ta ansvar og gjøre vårt for en best mulig løsning, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Dere er et viktig talerør for oss!

Det sa leder i Bø Bondelag, Astrid Staurheim, til formannskapet i Midt-Telemark i dag. – Landbrukspolitikken er ikke til for oss bønder, men for Norges befolkning sa hun og understreket at løpende matproduksjon er den beste beredskapen et land kan ha.

Norge må produsere mer av sin egen mat

Det sier resolusjonen vedtatt av årsmøtet i Telemark Bondelag. Verden har endret seg mye på få år, matproduksjon i et totalberedskapsperspektiv er mer aktuelt enn noen gang.

Alt heng saman, også i landbruket

Telemark Bondelag vil jobbe for å gje bonden best mogeleg arbeidsvilkår. Eit sunt landbruk har ein sunn økonomi og friske bønder som skimtar ein leveleg arbeidsdag og ei lys framtid. Les resolusjonen vedtatt av årsmøtet i Telemark Bondelag.

En epoke er over

Lørdag 18. mars hadde vi tidenes årsmøte, med flotte taler og engasjerende debatt – samt stående applaus ved flere anledninger! En anledning var talen til avtroppende fylkesleder, Aslak Snarteland og da han ble takket av.

Vern om distriktslandbruket!

I sitt innlegg på dag ein av representantskapsmøte framheva fylkesleiar, Trude Flatland, viktigheita av ei variert matproduksjon på små og store gardsbruk over hele landet.

Endelig full seier for fruktbøndene!

To år etter vinteren 20/21 der mer enn 100 000 frukttrær bukket under for frostskader, kan alle de over 100 fruktbøndene som ble rammet, søke om støtte til opprydding og nyetablering.

Vi treng ei vissheit om ei tryggare framtid når det gjeld både inntekt og produksjon

- Eg tar med meg eit offensivt høyringsinnspel frå Telemark og ser fram til å delta i mitt første representantskap i Norges Bondelag som leiar i fylkeslaget, seier Trude Flatland.

Historisk ledervalg i Telemark Bondelag

Trude Flatland ble valgt som leder på årsmøtet til Telemark Bondelag 18. mars. Fylkeslaget har dermed fått sin første kvinnelige leder – det må kunne kalles historisk! Mikkel Aanderaa ble valgt som nestleder.

Bø Bondelag er årets lokallag i Telemark!

På fylkesårsmøtet kåres årets lokallag, og i år ble Bø Bondelag utropt som vinner av årets lokallag for 2022. I begrunnelsen fra juryen pekes det på et aktivt lag med et engasjert styre som jobber godt for sine medlemmer.

Mer handling må til!

I sin siste tale som fylkesleder i Telemark Bondelag, la Aslak Snarteland vekt på at bøndene krever mer handling fra en regjering som snart har nådd over halvgått løp. – Vi byrjar no å bli svært utolmodige, sa han.

Telemark Bondelag har levert sitt innspill til årets jordbruksforhandlinger

Telemark Bondelag har levert sitt innspill til årets jordbruksforhandlinger. Hovedbudskapet er at jobben med å tette inntektsgap må fortsette med uforminsket styrke.

Åpent temamøte om matsikkerhet og kostholdsråd

Årsmøtet til Telemark Bondelag starter fredag 17. mars med åpent temamøte v/adm.dir i NIBIO, Nils Vagstad. Lørdagen er satt av til ordinært årsmøte med 60 delegater og gjester. Se årsmøtepapirene her.

Foreslår ny lederduo i Telemark Bondelag

Valgnemnda innstiller Trude Flatland som leder og Mikkel Aanderaa som nestleder. Se hele innstilingen fra valgnemnda.

Vi er best sammen!

Det var konklusjonen på et dialogmøte som Heddal Bondelag hadde invitert til med tema dyrevelferd. Tilstede var personer som via sitt arbeid, møter husdyrbønder i Notodden og Midt-Telemark.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere