Bondevenner langs verdikjeden for mat

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Oppland Bondelag utnevnte onsdag fem bondevenner. De representerer ulike ledd i verdikjeden og har fra hvert sitt ståsted vist at de setter stor pris på norsk matproduksjon.

Råvarene våre er ikke noe verdt før de er kommet ut til forbruker, sa Trond Elllingsbø da fem ulike bondevenner ble utnevnt onsdag. Da er vi helt avhengig av både bearbeiding og folk som viser i praksis at de foretrekker våre produkt.

Kål og raspeball på Cafe Stasjonen

Geir Evensen driver Cafe Stasjonen på Lillehammer. Han er bevisst på hvilke typer råvarer han bruke. Kafeen har et bredt utvalgt av spennende retter. I tillegg har de en gang i måneden tradisjonsrettene kål og kumle/raspeball. Geir Evensen har vist gjennom utviklingen av Cafe Stasjonen at han tenker nytt samtidig som han har fokus på tradisjoner.

 Geir Evensen mottar Bondevennutmerkelse av Trond Ellingsbø.

 

Et bankende hjerte for grøntnæringa

Tidligere fylkesgartner Karen Inger Aarnes har vært en god rådgiver for grøntnæringa i Oppland. Hun har også delt  kunnskapen sin i Oppland Bondelags frukt og bærutvalg gjennom mange år.

Utover et bankende hjerte for grøntnæringa har hun vist stort engasjement for trygg og norsk mat, blant annet gjennom sitt arbeid i Bygdekvinnelaget og i matgruppa på Stavsmartn. Nylig fikk hun også tildelt Oppland Bygdekvinnelags positivitetspris. 

 Karen Inger Aarnes har et bankende hjerte for landbruket i Oppland

 

Gode ambassadører fra næringsmiddelindustrien

Uten bearbeiding, intet salg av våre varer. Oppland Bondelag har i lengre tid hatt et godt samarbeid med tre av de ansatte på Tine Tretten.

Steinar Koen har vært tillitsvalgt i Tine for en gruppe ansatte i flere år, og sitter i styret i Tine Øst. Han kjenner godt sammenhengen og avhengigheten som er mellom primærprodusent og næringsmiddelindustrien, og han fronter landbruket med sterk og klar røst, eller penn…  Steinar var også en av de som holdt appell på Lillehammer i forbindelse med Norges Bondelags ”Framtidsmarsj – Bønder setter spor” som gikk fra Stjørdal til Geneve sommeren 2005.

Jørn Harjo har gjennom sin rolle som NNN-tillitsvalgt tidlig sett betydningen av at NNN/LO og Bondelaget sto sammen i arbeidet med importvernet siste året. Han engasjerte seg gjennom vervet som fylkeskoordinator for NNN. Vi har opplevd han som en god talsmann for norsk landbruk og en som også ser den gjensidige avhengigheten mellom norske bønder og ansatte i næringsmiddelindustrien.

Erik Isum har tidligere vært meiersjef på Frya og er nå sjef på Tine Tretten. Gjennom sitt arbeid har han vært med å utvikle arbeidsplasser, og han er opptatt av å utnytte og få mest mulig produkt- og produktutvikling ut av norsk e råvarer.  Han er også en ivrig talsmann for landbrukets betydning for arbeidsplasser for bygda og bygdemiljøet, og fronter det ut i ulike sammenhenger. Et eksempel på det var møtet som landbruksorganisasjonene hadde på Vegmuseet i vinter.

 Tre gode ambassadører fra næringsmiddelindustrien; Jørn Harjo, Steinar Koen og Erik Isum.

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

På stabburstrappa

Eierskiftekurs

Begynner det å nærme seg tid for overdragelse av garden? Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs på Honne 3.-4. februar 2018. Vi vil bidra til gode eierskifteprosesser, og kurset fokuserer både på de formelle og de menneskelige sidene ved et eierskifte.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere