Styret i Norges Bondelag før avreise fra Felleskjøpet i Molde tirsdag formiddag. Foran til venstre leder i M&R Bondelag, Oddvar Mikkelsen og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes (Foto: Arild Erlien).Det var fylkesbondelagene i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som hadde invitert hele styret i Norges Bondelag på besøk. Bakgrunnen for invitasjonen var utviklingen i vestlandsjordbruket. Sammenlignet med resten av landet er nedgangen større, både i antall gårdsbruk og i jordbruksareal. Landsdelen produserer langt under potensial.

Les omtale og intervju i NRK Møre og Romsdal 17. august - klikk her:

Ved ankomst Molde tirsdag morgen 16. august ble det gjennomført styremøte i Norges Bondelag på Felleskjøpets møterom ved Bondelagskontoret i Molde.

Bærprodusent og leder i Valldal Bondelag, Audun Skjervøy (t.h.), orienterte ved Valldal Grønt (Foto: Arnar Lyche).I strålende sommervær satte de seg etter lunsj i bussen mot Trollstigen og ned Valldalen. Første besøk er hos Valldal Grønt AS. Selskapet er eid av bærprodusentene i og omkring bygda Valldal i Norddal kommune. Det er omkring 40 aktive produsenter. Valldal Grønt AS er både mottaker og grossistselskap for produsentene i kommunen og områdene omkring. Under besøket orienterte også leder i Valldal Bondelag, bærprodusent Audun Skjervøy, om situasjonen i næringa.

Deretter reiste styret videre gjennom Stranda og Norangsdalen til overnatting på Hotell Union på Øye.

Styret i Norges Bondelag med leder Lars Petter Bartnes i spissen besøkte pelsdyrgarden til Svein Arne Øye. (Foto: Arnar Lyche).På hotellet før middag fikk styret ei orientering om resultatene fra Rauma- og Gjemnes-prosjektet ved rådgiver i Møre og Romsdal Bondelag, Rose Bergslid.

Deretter gikk styret over veien til hotellnabo og besøk på pelsdyrgarden til Jetmund og Svein Arne Øye.

Onsdag 17. august startet styret med båttur fra Øye inn Hjørundfjorden til Bjørke. Her hadde de med seg tidligere leder i Hjørundfjord Bondelag, bonde Knut Hustad, som guide og kjentmann.

Styret gikk i land på Leira og til gardsbesøk hos Ragna og Magnus Skjerdal. Her ble de orientert om geitmjølkproduksjonen på garden og på Sunnmøre.

Les omtale i Møre-Nytt 18. august - klikk på avisbildetFra Bjørke reiste de videre gjennom Kvivsveien til gardsbesøk hos far og sønn Lars Peder og Vidar Gausemel i Hornindal, som driver med mjølkeproduksjon. Jo Helge Sunde fra Tine var tilstede og orienterte om mjølkeprosjektet.

Etter lunsj på Raftevolds Hotell i Grodås var neste stopp Innvik med fokus på bringebær og plommer. Det var besøk hos Bringebærprodusenter med tunnelproduksjon: Brit Brækhus og Wald Lyslo.

Siste gardsbesøk onsdag var hos produsent Frode Fjellestad, med sau og gris i Gloppen, og med fokus arealbruk og beiting.

Før middag på Gloppen Hotell onsdag presenterte Hordaland Bondelag Hordalandsjordbruket sin plass i norsk landbruk.

Ved ankomst Molde tirsdag 16. august ble det gjennomført styremøte i Norges Bondelag på Felleskjøpets møterom ved Bondelagskontoret i Molde. (Foto: Arild Erlien)

Daglig leder Harald Valle (t.v.) orienterte om Valldal Grønt. Videre ser vi nestleder Brita Skallerud, generalsekretær Per Skorge, leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes og styremedlem Einar Frogner (Foto: Arnar Lyche).

Fra besøket hos Valldal Grønt (Foto: Arnar Lyche).

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes (t.v.) sammen med pelsdyrbøndene Svein Arne Øye, Jetmund Øye og Jon Arne Nordang (Foto: Arnar Lyche).

Tidligere leder i Hjørundfjord Bondelag, bonde Knut Hustad (t.v.), var guide og kjentmann på båtturen.

Fra båtturen på Hjørundfjorden.

Geitbonde Magnus Skjerdal tok imot styret i Norges Bondelag.