Åpne gårder i Troms

Av Ajna Nystad,
  • Tips en venn om denne siden

Kåfjord Bondelag arrangerte sin Åpen gård forrige uke, under navnet "Bondens dag" i Manndalen. Der fikk små og store muligheten til å glede seg over store og effektive maskiner, dyr med pels, ull og fjær, hest med vogn, lokale produkter, kaffe og kaker, og interesserte bønder. 28. august er vil det være muligheter til å besøke flere åpne gårder rundt om i fylket. Trondenes, Kvæfjord og Balsfjord Bondelag er klare for å vise frem landbruket og gi gode gårdsopplevelser og håper på gode besøkstall også der.

Bildene er fra Kåfjord Bondelags Åpen Gård i Manndalen der de kom i havn med et strålende arrangement i kjempevær. Rundt 800 besøkende må sies å være over all forventning, og det meldes om et fornøyd lokallag!

Siste søndagen i august er det duket for flere Åpne Gårder her i fylket. Dette er fine familiearrangementer som ofte samler mye folk som ønsker å få et innblikk i gårdslivet. Her kan man oppleve dyrene på gården, se på maskinparken og delta på ulike aktiviteter.

I Balsfjord er det Oddgeir Ophus og Birgitte Andreassen ved Sagelvvatn som åpner gården sin og som ønsker å bidra til å øke kunnskapen om norsk landbruk. Landbruksdirektør Berit Nergård Nyre skal foreta den offisielle åpningen av arrangementet, som må sies å være meget innholdsrikt. Her kan du møte lam, kalver, minigris, kaniner og høns. Det vil også være muligheter for å delta på ulike konkurranser, blant annet navnekonkurranse for 7-8 kalver. I tillegg vil det bli hesteskokasting, natursti, styltegåing, håndmelking av ku og spikring av fuglekasser. Det er mange fine premier å vinne, blant annet en tråtraktor som er sponset av det lokale næringslivet.

Smågrisene på bildet var til fremvisning på arrangementet i Kåfjord.

Vertskap for arrangementet i Harstad vil være Anne-Rebekka Kulseng-Hansen på Sæteråsen gård. Her regner vi med storinnrykk fra lokalbefolkninga for å se på alle dyra på gården, nyte serveringa, delta på ridning og ellers være med på aktivitene rundt omkring på gården.

I Kvæfjord er det Trond-Inge Vebostad på Kveøya som åpner gården i forbindelse med Kveøydagan. Begge steder vil det være mange ulike aktiviteter som ridning, natursti, og i Kvæfjord også roing. Det vil bli muligheter til å møte gårsdyr og kose seg på kafèområdet.

 Vi ønsker alle lykke til!

Sau, gris og egg er de store taperene i Statens tilbud.

Staten kom med sitt tilbud til jordbruket i dag. Fylkesleder Svein Olav Thomassen er fornøyd med at Staten tar inn over seg at kostnadene i landbruket øker, men er ikke glad for at de fortsatt bruker prosent og ikke kroner for tette inntektsgapet til andre grupper. I Troms kommer sauen særdeles dårlig ut.

Er du klar?

Flom, storm, brann, smitte og ulykke er hendelser vi forbinder med kaos og unntakstilstand. Hvor forberedt er DU på hva som kan hende og hva du skal gjøre? «Tryggere sammen» er et nytt kursopplegg for deg, din gard og lokalsamfunnet ditt.

Årsmøte i Troms Utmarkslag

Troms Utmarkslag avholder seminar og årsmøte i Bardu, kommunestyresalen, 18.april fra kl. 1100- 1430. I forkant av årsmøte arrangerer vi et miniseminar som tar for seg noen av utfordringene ved økt turisme og bruk av utmarka.

Brannverndag i landbruket

Troms Bondelag inviterer til brannverndag i landbruket i lag med Fylkesmannen i Troms, Troms Brann- og redning og Gjensidige, tirsdag 17.april kl. 1000-1400 ved brannstasjonen i Tromsø, Forsøket 9.

gaupe

Honnør til jaktlaget for raskt uttak av gaupe

Leder i Troms Bondelag, Svein Olav Thomassen er fornøyd med at jaktlaget fikk tatt ut gaupa så raskt. Hanngaupa som drepte 27 sauer i løpet av et døgn, ble felt i går ved 14-tiden. Det viser viktigheten av velfungerende jaktlag som kan trå til når det skjer slike tragedier, sier Thomassen.

Ny lederduo

Ny lederduo i Troms Bondelag

Det ble tett på oppløpet i valget i Troms Bondelag på årsmøtet i dag. Årsmøtet gikk ikke inn for valgkomiteens innstilling, og ny leder ble Svein Olav Thomassen. Mette Pedersen Anfeltmo gikk inn i styret som nestleder.

Mer om omorganisering og sammenslåing av Troms og Finnmark

Landbruksdirektøren i Troms, Berit Nergård Nyre og lederen i Norges Bondelag orienterte årsmøtet i Troms Bondelag om prosessene som foregår. Omorganiseringen skjer på mange nivå og både fylkesmennene og Bondelaget må nå forberede seg på endringer.

Ivar B. Prestbamo

Fylkesråd for samferdsel og miljø Ivar B. Prestbakmo på årsmøtet

Som vi alle har fått med oss, har det vært noe støy rundt prosessen med å slå sammen de to nordligste fylkene, men det er nå landet en avtale. Ivar B. Prestbakmo har vært med hele veien og kom for å orientere årsmøtet i Troms Bondelag om dette arbeidet og veien videre.

Asgeir Slåttnes- foto: Framtid i Nord

Årsmøte i Troms Bondelag

Årsmøtet i Tromsø er åpnet av fylkesordfører Knut Werner Hansen og det var mange gode hilsningstaler til årsmøtet.

Jordbruksoppgjøret 2018

Forhandlingsutvalget i Norges Bondelag skal om en tid inn i årets jordbruksforhandlinger, og da er det viktig at de har fått synspunktene til ditt lokallag med seg. Frist 19. februar!

Dette skjer i Troms Bondelag

Tirsdag
21
August

Styremøte Troms Bondelag

Rundhaug
Mandag
15
Oktober

Årsmøter i lokallagene

Mandag
12
November

Styremøte Troms Bondelag

Indre Troms

Våre samarbeidspartnere