Aksjonsevaluering og veien videre i Bondelaget

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Fylkesstyret og lokallagslederne i Oppland tok pause fra våronna og oppsummerte siste ukers hendelser sammen med 2. nestleder i Norges Bondelag, Brita Skallerud.

Jordbrukets forhandlingsutvalg la stor vekt på den aktive bonden i sitt krav. Et krav som tok utgangspunkt i den nylig framlagte Landbruksmeldinga.

Når tilbudet kom, følte flere fra jordbruket en resignasjon, sa Brita. Blant annet virket det umulig å beholde effektiviseringsgevinsten. Ingen ting vokser til himmels, nå må Finansdepartementet skjønne at det er forskjell på å produsere spiker og å produsere mat, mente flere av lokallagslederne.

2. nestleder i Norges Bondelag, Brita Skallerud.Brita er spesielt bekymra for rekrutteringa og kapitalsituasjonen. Den siste uka har jeg hørt fra flere at de ønsker å kvitte seg med leid kvote og leid jord. Det er første gangen jeg har hørt noen vil redusere kvota si.

Aksjonene

Når det først ble brudd, har organisasjonen vist seg fra sin beste side, sa Brita. Aksjonene var vel regisserte, vi har lokallag på hvert et nes, og aksjonene har pågått over hele landet. Støtten blant folk flest har også vært svært positivt. Det har vært helt fantastisk å gå rundt i Oslo med Bonde-t-skjorte den siste tida, sa hun.

Aksjonene fikk en verdig avslutning med markeringa i Oslo. Brita takket de tillitsvalgte og ansatte i Oppland for innsatsen.

Ole Wilhelm Skundberg hilste fra medlemmene i Snertingdal Bondelag med å gi honnør til både forhandlingsutvalget og aksjonsregissøren. Det har vært moro å være en del av dette, sa han.

Det er tydelig at kommunikasjonsavdelinga er blitt styrket, sa Gjermund Lyshaug fra Torpa. Dette har gitt resultater, blant annet terningkast seks fra mediehold.

Fra traktoraksjonen på Gjøvik. Foto: Tåle Willerud

Veien videre

Forhandlingsintituttet sier at tilbudet nå går til Stortinget. Neste korsvei for oss nå er høstens Statsbudsjett og diskusjonen om tollvernet. Omfanget av importen øker. Dette er urovekkende, spesielt for mjølk og storfekjøtt. Vi mister innenlandsk volum.

Tollvernet er av så stor betydning at politikernes vilje til å gjøre noe med det viser deres vilje til fortsatt ha norsk matproduksjon, sa Brita.

Fylkesleder Trond Ellingsbø samt flere lokallagsledere mente det nå var på tide å gi makteliten i Ap beskjed om at vi ikke klarer å oppfylle ønskene i Landbruksmeldinga for de virkemidler de har tilbydt oss. 

Veien videre blir en viktig sak under årsmøtet i Norges Bondelag som går av stabelen på Lillehammer 13.-14.  juni.

Svein Olav Thomassen og Kristina Hegge

To nye fylkesledere i Bondelaget

På fylkesårsmøtene i 2018 ble Kristina Hegge valgt som ny leder av Oppland Bondelag og Svein Olav Thommasen valgt som ny leder av Troms Bondelag.

Kurs om erstatning for tap av husdyr

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs for beitebrukere som ønsker å få bedre kunnskap om hvordan de skal sikre god dokumentasjon, slik at søknaden om erstatning blir bedre. Det er en kjensgjerning at dette er et veldig vanskelig område, og vår erfaring er at det er for mange som får urettmessig avkortning pga feil og mangler i søknaden.

Kristina Hegge ny leder i Oppland Bondelag

En spent og ydmyk Kristina ventet på opptellingen. Jeg mener jeg har forberedt meg godt i året som nestleder. Jeg har lyst på ledervervet, og det var nå dette toget stoppet i nærheten av meg, sa hun, før valgresultatet var klart.

Kristina og Trond

Lederskifte i Oppland Bondelag

Kristina Hegge fra Biri seiler opp som en klar lederkandidat når Trond Ellingsbø gir seg etter nesten 10 år som leder i Oppland Bondelag. Valgkomiteens innstilling til årsmøtet 13.-14. mars er nå klar.

Mor og datter i samtale med foredragsholderne

Forberedt for eierskifte

Nå fikk vi mye å tenke på, sa flere av deltakerne som var samlet til todagers eierskiftekurs på Honne i helga. 20 familier med begge generasjoner tilstede fikk et godt innblikk i hva en eierskifteprosess innebærer.

Trond Ellingsbø

Oppland Bondelag igjen nest største fylkeslag

Når nyttårsklokkene slo, hadde Oppland Bondelag en medlemsvekst på 78 nye medlemmer. Medlemstallet er nå 5649. På landsbasis har også medlemstallet økt. Norges Bondelag har nå 63.572 medlemmer. Svært gledelig, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Tillitsvalgte fra Gjøvik og Toten

Bondelagets tillitsvalgte på skolebenken

Denne uka møter 150 tillitsvalgte fra lokallagene i Oppland Bondelag på organisasjonsopplæring. Først ute er lokallagene i Gjøvik og Toten som ble kurset i kveld.

God jul og godt nytt år

Vi ønsker medlemmer og samarbeidspartnere ei riktig god jul og godt nytt år. Kontoret er stengt i romjula, men vi kan nås på telefon om det haster.

Dovre Bondelag venter på sommertoget

Bondelagsaktivitet lønner seg

Det er stor aktivitet blant Oppland Bondelags 33 lokallag. Nå får de lønn for strevet. Styret har i dag fordelt nesten en kvart million kroner til lokallagene for den aktiviteten de har hatt i 2017.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
09
April

Styremøte 9. - 10. april

Mandag
28
Mai

Ledermøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer
Mandag
28
Mai

Styremøte etter jordbruksforhandlingene

Øyer

Våre samarbeidspartnere