Det sentrale i debatten var den liberaliseringen i jordbruket som jordbruksmeldinga legger opp til.» – Alt blir ikke bedre, om alt ble gjort som før,» sa landbruksminister Jon Georg Dale for å forsvare endringene. «– Men jordbruket har endret seg i generasjoner og det vil jordbruket fortsette med - men det er forskjell på å barbere seg og kutte av seg haka,» svarte bondelagsleder Lars Petter Bartnes. Fra salen ble det etterspurt et bredest mulig stortingsflertall for meldinga, slik at bonden får en forutsigbar fremtid – og at statsråden måtte lytte ekstra godt til Lars Petter Bartnes.

Marit Epletveit, leder i Gjesdal Bondelag tok opp omlegginga av beitetilskudd med statsråden. « – Vi har nettopp bygget en vei inn mot vårt utmarksbeite, som vi har planlagt å gjøre om til kulturbeite. Vil landbruksministeren anbefale oss å la det forbli utmark?» Statsråden svarte at omleggingen av beitetilskuddet er nødvendig for å stimulere til økt bruk av utmarksbeite. Det er viktig å kunne prioritere, fortsatte han med.

Bente Gro Slettebø, leder i Bjerkreim Bondelag og vara-medlem i styret i Rogaland Bondelag tok opp det viktigste miljøtiltaket for bonden - avløserordningen. Endringene i ordningen vil ramme bondens liv, vil svekke rekrutteringa, vil sette avløsertilskuddet fra grønn til blå WTO-boks og lettere havne i en kuttsituasjon når det sammen med andre tilskudd. Statsråden forsvarte omlegginga med at det er viktigere å forenkle ordninga ved å la bonden styre dette selv, og det er bedre for bonden å få hele beløpet utbetalt sammen med produksjonstilskuddet i stedet for etter søknad til kommunen. Resten av panelet var uenig i dette.