Ledertur til Bayern og Tyrol

Av Are Hauge Braaten,
  • Tips en venn om denne siden

Rogaland Bondelag arrangerte ledermøte i Tyrol i Østerrike via Bayern for lokallagslederne i Rogaland. Turen var fra 6.-9. november. Tyrol er et Østerriksk alpelandskap, hvor turisme og jordbruk går hånd i hånd. Melk, storfe, skogbruk og et vakkert kulturlandskap basert på lange jordbrukstradisjoner skaper en stor turistnæring som er svært viktig for regionen.

Vi møtte mange engasjerte og stolte bønder, som åpnet fjøsdørene sine med glede for å vise oss hva de drev med. Det som var overraskende for oss var hvor sammenvevd landsbyliv og jordbruk var – i kjelleren i det vi først trodde var et vanlig hus fant vi et fjøs med melkekyr. Og det var vanlig å drive kyrne igjennom landsbyen for å få dem til beite.

Alpelandskapet er bratt og markene er vanskeligere å høste en hos oss. Derfor er jordbruket preget av små besetninger, faktisk mindre en i Norge. Bøndene må dermed spe på inntekten, og mange driver flersysleri med en fot i tursimen og en fot i jordbruket. Denne kombinasjonen gjør at man holder garden og markene i drift.

Selve ledermøtet ble hold på søndag den 8. november. Sentrale tema som ble diskutert var pelsdyr, krav om løsdrift, korn, kraftfor og grovfor, dobbeltspor på Jærbanen, LA-MRSA og mer.

 

Er du rammet av tørka?

Denne sommerens tørke rammer bønder i hele landet. Norges Bondelag følger situasjonen tett, og det jobbes med å finne gode løsninger sammen med myndighetene og Småbrukarlaget.

Bondens Marked søker flere produsenter

Bondens marked planlegger to nye prøvemarkeder i Stavanger i år, 16. juni og 16. september, og arrangerer produsentkurs 23. mai i Stavanger og 24. mai i Haugesund.

besøk nordland

Besøk av Nordland Bondelag

Fra tirsdag 10.-torsdag 12. april har Rogaland Bondelag hatt besøk av styret og ansatte fra Nordland Bondelag. Dagene har bestått av diverse gårdsbesøk, møte og god drøs med god mat.

Debattmøte om dyrevelferd

Interessen for maten vi spiser og måten den blir produsert på øker. Mattilsynet sin tilsynskampanje i svinenæringa i Rogaland var tema i lokale, regionale og nasjonale media. I samarbeid med Bondevennen inviterte Nationen til debatt om dyrevelferd på Garborghuset på Bryne, onsdag 21. mars.

Våre samarbeidspartnere