- Dette er ikkje godt nok

Av Jorunn Erga Steinsland,
  • Tips en venn om denne siden

Leiar i Rogaland bondelag, Marit Epletveit, er skuffa av tilbodet frå staten.
Leiar i Rogaland bondelag, Marit Epletveit, er skuffa av tilbodet frå staten.

Leiar i Rogaland bondelag, Marit Epletveit, er ikkje fornøgd med staten sitt tilbod til landbruket.

Ramma for tilbodet er 410 millionar og vil utgjera rundt 9000 kroner per årsverk.

- Eg hadde forventa meir, seier Epletveit.

Ho er skuffa over at regjeringa krever at bøndene skal henta ut meir i marknaden.

- Dette er ikkje godt nok. Me har med bakgrunn i Stortingets ønske foreslått ei inntektsutvikling som gir 31700 kroner per årsverk. Staten svarar med 9000 kroner. Skal vi tette inntektsgapet slik som stortinget har vedtatt treng vi meir, seier bondelagsleiaren i Rogaland.

Leiar i Norges bondelag, Lars Petter Bartnes er ikkje fornøgd.

- Tilbudet er ei videreføring av politikken denne regjeringa har forsøkt å føre de tre siste årene. Her tar regjeringa en omkamp på landbrukspolitikken Stortinget ikke ville vedta. Det provoserer meg, sier Bartnes.  

Les intervjuet med Lars Petter Bartnes her.

Kravet frå jordbruket har ei økonomisk ramme på 1450 millioner, der 1150 millioner skal finansieres av budsjettmidler.

Les også:

10 ting du bør vite om jordbrukets krav

Bondens Marked søker flere produsenter

Bondens marked planlegger to nye prøvemarkeder i Stavanger i år, 16. juni og 16. september, og arrangerer produsentkurs 23. mai i Stavanger og 24. mai i Haugesund.

besøk nordland

Besøk av Nordland Bondelag

Fra tirsdag 10.-torsdag 12. april har Rogaland Bondelag hatt besøk av styret og ansatte fra Nordland Bondelag. Dagene har bestått av diverse gårdsbesøk, møte og god drøs med god mat.

Debattmøte om dyrevelferd

Interessen for maten vi spiser og måten den blir produsert på øker. Mattilsynet sin tilsynskampanje i svinenæringa i Rogaland var tema i lokale, regionale og nasjonale media. I samarbeid med Bondevennen inviterte Nationen til debatt om dyrevelferd på Garborghuset på Bryne, onsdag 21. mars.

Usemje om ny gjødselvareforskrift

Landbruksdirektoratet la i sist veke ut forslag på ny forskrift om lagring og bruk av husdyrgjødsel. På viktige punkt for vårt fylke er det usemje mellom Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet.

Norges Bondelag sitt representantskap

Norges Bondelag sitt representantskap er nå samla i Oslo for å legge strategien før årets landbruksforhandlingar. Fylkesleiar Marit Epletveit var først på talarstolen når det blei opna for generell debatt på krava til jordbruksforhandlingane.

Pelsdyr-debatt på Klepp Bibliotek

I samarbeid med Klepp bibliotek og Bondevennen inviterte Nationen til debatt om pelsdyrnæringa. Møtet ble holdt på Klepp Bibliotek i går kveld.

Styretur til Egersund

Styret har kommet kjapt i gang med styrearbeidet etter årsmøtet og har vært på styretur til Egersund. Sveinung Svebestad var med å styrte prosessen. På agendaen stod blant annet fordeling av representanter til ulike utvalg i Rogaland Bondelag. Det ble også tid til en tur på kino i Egersund.

Matjord bør vernes – også på Fagerheim

I Norge er bare 3 prosent totalt egnet til å dyrke mat i. Vi er derfor for bevaring av all matjord i Haugesund, og mot reguleringen av Fagerheim som ramme for utvikling av en ny bydel, skriver Nini Hæggernes fra Miljøpartiet De Grønne Haugesund i dette leserinnlegget.

Våre samarbeidspartnere