Debatt med fjøslukt: Klima og landbruk – utfordringer, tiltak og muligheter

Av Are Hauge Braaten,
  • Tips en venn om denne siden

Hvordan skal vi løse klimautfordringene i landbruket? Hvilke muligheter oppstår? Vi inviterer til politisk debatt med stortingskandidater fra Sp, Ap, H, Frp, Krf, SV, V og MDG den 29. august.

Sommeren står for hell – samtidig som vi har hatt en regntung Rogalandssommer, har Middelhavssommeren vært preget av en drepende hetebølge. Bonden er den første som merker endringer i klima og værmønster. Klimaforskerne advarer om mer ekstremvær, mer nedbør, men også om en lengre vekstsesong og andre mulige klimagevinster på middels sikt i Norge. Samtidig blir det vanskeligere kår for jordbruk i store deler av verden.

Hvordan skal vi løse utfordringene som oppstår, og hvilke muligheter kan vi utnytte? Vi inviterer til politisk debatt med stortingskandidatene fra Sp, Ap, H, SV, Frp, Krf, V og Mdg, på låven til Torgeir Kinn på Jåttå, som nylig ble oppgradert med solcelletak.

Hvor: på låven til bonde Torgeir Kinn på Jåttå, som nylig ble oppgradert med solcelletak. , Refsnesveien 20, 4020 Stavanger.

Når: Tirsdag 29. august, kl. 12.00-14.30

Det serveres rundstykker og kaffe.

Arrangementet er åpent for alle interesserte.

Bondens Marked søker flere produsenter

Bondens marked planlegger to nye prøvemarkeder i Stavanger i år, 16. juni og 16. september, og arrangerer produsentkurs 23. mai i Stavanger og 24. mai i Haugesund.

besøk nordland

Besøk av Nordland Bondelag

Fra tirsdag 10.-torsdag 12. april har Rogaland Bondelag hatt besøk av styret og ansatte fra Nordland Bondelag. Dagene har bestått av diverse gårdsbesøk, møte og god drøs med god mat.

Debattmøte om dyrevelferd

Interessen for maten vi spiser og måten den blir produsert på øker. Mattilsynet sin tilsynskampanje i svinenæringa i Rogaland var tema i lokale, regionale og nasjonale media. I samarbeid med Bondevennen inviterte Nationen til debatt om dyrevelferd på Garborghuset på Bryne, onsdag 21. mars.

Usemje om ny gjødselvareforskrift

Landbruksdirektoratet la i sist veke ut forslag på ny forskrift om lagring og bruk av husdyrgjødsel. På viktige punkt for vårt fylke er det usemje mellom Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet.

Norges Bondelag sitt representantskap

Norges Bondelag sitt representantskap er nå samla i Oslo for å legge strategien før årets landbruksforhandlingar. Fylkesleiar Marit Epletveit var først på talarstolen når det blei opna for generell debatt på krava til jordbruksforhandlingane.

Pelsdyr-debatt på Klepp Bibliotek

I samarbeid med Klepp bibliotek og Bondevennen inviterte Nationen til debatt om pelsdyrnæringa. Møtet ble holdt på Klepp Bibliotek i går kveld.

Styretur til Egersund

Styret har kommet kjapt i gang med styrearbeidet etter årsmøtet og har vært på styretur til Egersund. Sveinung Svebestad var med å styrte prosessen. På agendaen stod blant annet fordeling av representanter til ulike utvalg i Rogaland Bondelag. Det ble også tid til en tur på kino i Egersund.

Matjord bør vernes – også på Fagerheim

I Norge er bare 3 prosent totalt egnet til å dyrke mat i. Vi er derfor for bevaring av all matjord i Haugesund, og mot reguleringen av Fagerheim som ramme for utvikling av en ny bydel, skriver Nini Hæggernes fra Miljøpartiet De Grønne Haugesund i dette leserinnlegget.

Våre samarbeidspartnere