Arild og Hanne Helland har hatt besøk av unge bønder fra Sør- Trøndelag

Av Wenche Pollestad,
  • Tips en venn om denne siden

Arild (28) og Hanne (26) har drevet Helland Holstein på Varhaug i Rogaland i seks år. Og her er det ungt pågangsmot! Vi bruker det vi har og prøver å gjøre det beste ut av det, sa de til de unge bøndene som var på besøk fra Sør-Trøndelag.

Hanne påvirket allerede som 12-åring faren sin til å få inn Holstein i buskapen. Nå har de ren Holstein-besetning med 50 melkekyr. De kunne redusere besetningen fra nesten 70 til 50 melkekyr på grunn av den høye ytelsen til kyrne.

Hanne har ansvar for dyrene og kan mye om det gjennom sin utdannelse innen naturbruk med spesialisering på kyr. Arild har ansvar for fôret. Drifta har de delt inn i sinkuavdeling med kalvingsområde, småkalvavdeling, mellomstore kalver og melkekuavdeling. Kvigene og oksene er på andre gårder.

De har måttet ha stort fokus på kalvehelse da de hadde store problemer med diaré. Opplegget med utehytter fungerer godt. Kalvene får tidlig fire liter råmelk og navlene smøres med jodsprit. Kalvene har også på dekken slik at de vokser i stedet for å måtte produsere varme. Dekkenet tilsvarer 2 liter melk om dagen!

Arild blander en egen kalvemix basert på byggrøpp, soya, melasse og mineraler. Kalvene får tidlig vann, kraftfôr og kalvemix i tillegg til melk fra melketaxi. Renhold av utstyr er kjempeviktig. Kalvene holdes i hyttene så lenge som mulig, da har de kontroll på fôr og vekst. De har det godt i hyttene, sier Arild.

Arild og Hanne valgte å bygge en egen sinkuavdeling for å ha best kontroll på fôring, hold og kalving. De importerer bygg- og hvetehalm fra Danmark. I fôrblandingen til sinkyrne inngår mye halm, og sinkyrne her klarer ta opp inntil 9 kg halm. Det normale er rundt 5 kg.

Melkekyrne melkes av robot. Det gamle båsfjøset er ombygd. Vi er ikke fornøyd, men prøver å gjøre det beste ut av det, sier de. Ytelsen på kyrne ligger på 10.600 kg melk, snittet er 36-40 kg pr ku. Vi strever etter å få mer fett og protein i melka. Vi bruker en del halm i fôret. Også melkekyrne har sin egen fôrmix som Arild blander i tillegg til kraftfôr. Utgangspunktet for blandingen er en premix med byggrøpp, soya, salt og mineraler. I tillegg rundballer og halm i ønsket blanding. Det er viktig at det er en rest igjen på fôrbrettet ved neste måltid, da ser vi om kyrne har spist alt eller sortert ut noe, sier Arild. Restene får sinkyrne, mens melkekyrne får nytt, ferskt fôr.

Det hører også med til historien at det unge paret snart har fire barn!

Er du rammet av tørka?

Denne sommerens tørke rammer bønder i hele landet. Norges Bondelag følger situasjonen tett, og det jobbes med å finne gode løsninger sammen med myndighetene og Småbrukarlaget.

Bondens Marked søker flere produsenter

Bondens marked planlegger to nye prøvemarkeder i Stavanger i år, 16. juni og 16. september, og arrangerer produsentkurs 23. mai i Stavanger og 24. mai i Haugesund.

besøk nordland

Besøk av Nordland Bondelag

Fra tirsdag 10.-torsdag 12. april har Rogaland Bondelag hatt besøk av styret og ansatte fra Nordland Bondelag. Dagene har bestått av diverse gårdsbesøk, møte og god drøs med god mat.

Debattmøte om dyrevelferd

Interessen for maten vi spiser og måten den blir produsert på øker. Mattilsynet sin tilsynskampanje i svinenæringa i Rogaland var tema i lokale, regionale og nasjonale media. I samarbeid med Bondevennen inviterte Nationen til debatt om dyrevelferd på Garborghuset på Bryne, onsdag 21. mars.

Våre samarbeidspartnere