Nyheter

Vil ha skippertak for verdensarven

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Landskapet langs Geirangerfjorden står i fare for å gro igjen. – Hvis kulturlandskapet blir svekket ytterligere nå, da kan selve statusen være truet, mener medlem i Verdensarvrådet.

Tampen brenn for verdsarven

(SUNNMØRSPOSTEN - KRONIKK): Måndag den 15. mai 2017 kan bli ein lagnadsdag for verdsarven «Vestnorsk fjordlandskap». Det kan bli ståande i historiebøkene som ein blåmåndag, eller det kan bli hugsa som ein festdag. Det skriv Norddal-ordførar Arne Sandnes i ein kronikk.

De er spent på oppgjøret

(TIDENS KRAV): Grisbonde Jon Arne Lesund i Surnadal kan tape 70.000 kroner, dersom ikke Staten imøtekommer landbrukets krav i årets jordbruksforhandlinger.

Oksen er 20 kilo tyngre

(ROMSDALS BUDSTIKKE): Det skal bli nok pinnekjøtt til jul og mer storfekjøtt i kjøttdisken. – Råvarene er her. I løpet av tre år har produksjonen både av sauekjøtt og storfekjøtt økt med godt over 5 prosent i Møre og Romsdal, sier Mathilde Solli Eide.

Jordvernet må få ein meir sentral plass i planarbeid

(SUNNMØRSPOSTEN - LEIAR): Fylkesmannen i Møre og Romsdal trappar opp aktiviteten for å styrke jordvernarbeidet. Det er bra. Vi bør på ingen måte seie oss nøgde med å vere mellom dei fylka i landet som byggjer ned mest verdfull matjord.

– Forstår ikke hvorfor

(DRIVA): Landbrukets krav var 1,45 milliarder, tilbudet fra staten er 410 millioner. Bondelagslederne i Surnadal og Rindal er undrende til hvorfor bøndene ikke imøtekommes mer nå, med tanke på den ferske jordbruksmeldingen.

Taper både på sau og ku

(DRIVA): Leder Oddvar Mikkelsen i Møre og Romsdal bondelag mener det er realistisk å tro at staten kommer til å gi et bedre landbruksoppgjør enn de 410 millionene de har tilbudt så langt.

Milevis med ulovleg piggtråd

(VESTLANDSNYTT): - Berre i Herøy er det milevis med ulovleg piggtråd. Vi har sett fleire døme på at dyr viklar seg inn i eller skjer seg opp på desse gjerda. Grunneigarane pliktar faktisk å ta vekk piggtråden. Orda kjem frå leiar i viltnemnda i Herøy, Sigurd Nygard.

Håper å unngå konflikt

(ROMSDALS BUDSTIKKE): Bønder i Molde tok lørdag et par timers pause i våronna for å stille på stand i sentrum. Målet var å informere om landbruket foran innspurten i Jordbruksoppgjøret.

Nå kommer dokumentaren om Farmen-Magnhild

(NATIONEN): Filmskaper Trygve Hagen har fulgt melkebonde og Farmen-deltaker Magnhild Vik fra Innfjorden i Rauma kommune i Romsdalen et år på gården. Dokumentaren kan snart sees på YouTube.

Fem bønder satsa på samdrift: Alle fem måtte finne ny jobb

(REGIONAVISA): -Før samanslåinga hadde vi alle fem hovudinntekta frå kvar vår gard. No har vi akkurat råd til å lønne ein tilsett på Vassenden Samdrift i Ørsta. Vi møter Jarle Hovdenakk på Hasund i Ulstein, i full sving med si nye hovudnæring, som er å vere skogsarbeidar.

– Ingen snarveg for den beste osten

(ROMSDALS BUDSTIKKE): -Hemmeligheten ligger i et fantastisk klima og i de mange detaljene i produksjonen, sier gründerne bak Tingvollost, Solvor og Gunnar Waagen, som er kåret til Årets bedrift.

Tas ut av yngleområdet?

(DRIVA): Så vidt i gang med årets lamming tør sauebonde Anne Grete Røymo nesten ikke å tro på det hun hører: At øvre Sunndal trolig ikke lenger skal være yngleområde for jerv.

Vestlandsbonden prioritert i jordbrukskrava

(NRK MØRE OG ROMSDAL): – Jeg syns det er et godt krav fra bondeorganisasjonene, sier fylkesleder i Bondelaget, Oddvar Mikkelsen. Vi er ei lavinntektsgruppe, så at vi stiller et relativt høyt krav er bare rimelig og på sin plass. Kravet er godt tilpassa Møre og Romsdal.

Investeringslyst blant bøndene

(MØRE-NYTT): – Om vêret hadde vore for godt så hadde folk blitt heime i staden for å kome hit. Sjølv om vêret ikkje var godt fredag hadde vi godt sal. Det seier Ove Myklebust i Eiksenteret, som saman med A-K Maskiner, Felleskjøpet, Øye Maskin og Ørsta næringskontor, arrangerer landbruksmessa i Ørsta.

Heitt om kraftfor

(MØRE-NYTT): Det vart ein heit og heftig duell mellom landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) og Sp-veteran Per Olaf Lundteigen under landbrukskonferansen i Ørsta fredag ettermiddag.

– Veldig bra traktorsal

(SUNNMØRSPOSTEN): – Vi opplever ein positiv tone og investeringslyst blant bøndene. Det seier seljar Knut Inge Haugen hos Eik Senteret Ørsta.

– Kritisk for Sunnmørsbøndene

(MØRE-NYTT): – Talet på sunnmørsbønder har nådd ein kritisk masse. Dei er dei som er mest avhengige av gode og varige støtteordningar. Det seier forskar Christian A. Smedshaug frå Agri Analyse.

Et stikkert vårtegn

(ROMSDALS BUDSTIKKE): Leder i Molde Bondelag, Kjersti Ellingsgård (30), priser våren. Det er den travleste tida på året for bonden. Likevel elsker hun den – for lyset, fuglesangen og alt som spirer og gror.

– 300 lam på tre uker

(TIDENS KRAV): Intenst, hektisk og givende tider i fjøset på Kvalvika. Man kan egentlig si at det er hektiske tider for bønder i byen. For Jorunn Kvernen og Hilmar Kleppe har gått litt mot strømmen og satset på sauedrift i bykommunen Kristiansund.

Vil få høna på matbordet: – Kjemperessurs

(NRK MØRE OG ROMSDAL): I hønsehusene til fem eggprodusenter på Rovde i Vanylven på Sunnmøre kakler 37000 verpehøner, som om få måneder skal destrueres. Det er synd, mener produsent, Petter Bondhus.

Har bygd opp gården etter fjøsbrann

(TIDENS KRAV): Litt over ett år har gått siden fem dyr omkom i fjøsbrannen i Romundstadbygda. Nå har gårdbrukerne bygd seg opp igjen.

Ett år med melkebonden Magnhild Vik

(ÅNDALSNES AVIS): I ett år har han fulgt henne med kamera. Seinere denne måneden blir det visning på Åndalsnes kino. Det er Trygve Hagen fra Åndalsnes, bosatt i Oslo, som har laget den 56 minutt lange dokumentarfilmen «Magnhild Vik – melkebonde».

Landbruket endte opp i det politiske sentrum

(SUNNMØRSPOSTEN - LEDER): I snart fire år har Fremskrittspartiet styrt landbruksdepartementet. År for år er landbrukspolitikken blitt flytta inn mot det politiske sentrum.

– Kjersti er et forbilde

(ROMSDALS BUDSTKKE): Melkebonden fra Bolsøya er kåret til Årets Felleskjøpet-profil. I tillegg til vervet som tillitsvalgt i Felleskjøpet, er Kjersti Fløystad Ellingsgård også leder i Molde bondelag.

Disse hønene bidrar med 300.000 egg til påske

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Nå verper høner alt de kan for å gi oss nok egg til påske. I ei lita bygd på Sunnmøre jobber eggprodusenter sammen for å sikre at eggene kommer ut.

– Bondelaget er utrolig glad og lettet

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Bondelaget er veldig godt fornøyd etter forhandlingene mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF om jordbruksmeldinga. Lederen i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, mener de har fått gjennomslag på mange viktige områder.

Et mageplask for landbruksministeren

(DRIVA): Else-May Botten (Ap) er svært fornøyd med at regjeringens landbrukspolitikk ikke går igjennom verken i næringskomiteen eller i Stortinget.

Landbruksnæringa må løftes

(ROMSDALS BUDSTIKKE - LEDER): Vi frykter at en ensidig satsing på større produksjonsenheter vil få store konsekvenser for næringa i vårt område.

Rekordhøyt gaupeuttak

(DRIVA): Under årets kvotejakt på gaupe ble det totalt tatt ut 35 dyr i rovviltregion 6. I Møre og Romsdal ble åtte dyr felt, noe som er ny fellingsrekord i nyere tid. Av disse ble de fleste skutt i Nesset, der en gaupe i tillegg døde etter påkjørsel.

– Vi trenger å produsere mer storfekjøtt

(ROMSDALS BUDSTIKKE): – Bonden skal få mulighet til å produsere mer, men det er opp til hver enkelt bonde å benytte muligheten, sier landbruksminister Jon Georg Dale. 4. april besøkte han Vestnes og Fræna.

En smak av Tingvoll

(AURA AVIS): Jonas Gahr Støre sier han fikk både en dose av god mat, og om den kunnskapen som er samlet på et lite område. En verdensmester fra Tingvollost sto på menyen. Med hørte en dose av hva som er samlet av forskingsmiljø på Tingvoll gard.

Nye tal kan hindre geitebruk-nedlegging

(MØRE-NYTT): Nye tal frå geitenæringa kan hindre ei frykta bruksnedlegging. Mykje tyder på at det nærmar seg balanse mellom produksjon og etterspørsel etter geitemjølk.

- Må produsere mer for "skikkelig" lønn

(NÆRNETT - VOLDA): Melkebonden Erlend Koppen i Volda har drevet med jordbruk siden han var 20 år. Da hadde han åtte kyr alene. Nå har han 40, i samdrift med tre andre bønder. – I dag må man produsere mer og mer for å få en «skikkelig» lønn, hvis man kan kalle det det, sier Koppen.

Avviser overproduksjon av geitemjølk

(SUNNMØRSPOSTEN): Landbruksministeren meiner det blir produsert for mykje geitemjølk og vil betale geitebønder for å slutte. Geitebønder på Sunnmøre avviser at det er overproduksjon.

– Kvar femte liter vert brukt til dyrefor

(REGIONAVISA): -Vi må ha balanse i marknaden. Og tjue prosent av geitemjølka som vert produsert i Norge no, vert ikkje brukt til menneskemat, seier statsråd Jon Georg Dale. -Det stemmer ikkje, seier mjølkebonde Hogne Humberset.

Markedskrefter eller regulering vil bestemme geitas fremtid

(NÆRNETT - VOLDA): Landbruksminister: Det er overproduksjon av geitemelk, derfor fungerer ikke reguleringen. Bonde Hogne K. Homberset: I år ser det ikke ut til å bli overproduksjon, derfor funger reguleringene. Landbruksminister Jon Georg Dale har i dag vært i hjemlige trakter.

Nesjes nese for nisjer

(NATIONEN): Bondelagskokk Nils-Henning Nesje (40) er langt over middels interessert i lokalt produsert mat. – Vi kan dra på turne til lokalmatprodusenter i Møre og Romsdal, hoier det på klingende sunnmørsk i telefonen.

Gjermundnes etterlyser vaksne søkarar

(NRK MØRE OG ROMSDAL): Berre eit fåtal har så langt søkt om opptak i det nye tilbodet om landbruksutdanning for vaksne på Gjermundnes vidaregåande skule. – Vi må satse både på yngre og vaksne som har vore i arbeid ei stund, seier Arnar Lyche i Bondelaget.

Meir mjølk på færre gardsbruk i Stranda

(SUNNMØRINGEN): Pila peikar jamt oppover for mjølkeproduksjonen i Stranda kommune. Det gjeld både geit og kumjølk.

Fem millioner egg i året fra Sunndal

(AURA AVIS): For fem år siden ønsket Anne Melkild og Ingeborg Tafjord seg 1.002 økologiske, utegående høner. Idag har de 15.000 i to hus, og kapasitet til en dobling.

Mistet oljejobben – ble bonde

(NATIONEN): Da sønnen mistet jobben i Nordsjøen, valgte Eiliv Kvammen (62) i Fræna å bli tidligpensjonist. Slik kunne han overlate gården til neste generasjon.

Landbruk der folk bur

(BONDEVENNEN): Landbruk - samansett, multifunksjonelt, kulturbærande og mangfaldig. Orda er store, men kva betyr dei eigentleg? Næringskonferansen "Landbruk skaper mangfold" i Molde gjekk av stabelen 3. mars.

Bedrifter hedret

(AURA AVIS): Lokale landbruksbedrifter fortsetter å høste priser. Nå er Tingvollost tildelt fylkesprisen Årets Bedrift, mens Mosbøen Gård fikk Spesialitet-merket for sitt flatbrød med ramsløk.

Vil løfte de mindre ammeku-produsentene

(BONDEBLADET): – Vi ønsker å stimulere til at Møre og Romsdal og andre fylker sørover på Vestlandet som ikke har fått være med på økningen i ammekutallet over tid, skal få en større del av denne økningen, sier fylkesleder Oddvar Mikkelsen i Møre og Romsdal Bondelag. – Jeg ser veldig positivt på dette forslaget, sier Stig Kvernberg, ammekuprodusent i Nesset.

Mattryggleik for velferd

(BONDEVENNEN): Bondelagsleiar Lars Petter Bartnes peikte på samanhangen mellom mattryggleik og velferd, under næringskonferansen «Landbruk skaper mangfold» i Molde.

Vil bevare mangfoldet

(DRIVA): Politikerne på Mørebenken gikk under fredagens næringskonferanse langt i å love betydelige endringer på regjeringens jordbruksmelding når den skal vedtas i Stortinget 28. mars.

Kjersti (30) vil vise bondelivet på godt og vondt

(NATIONEN): Hele denne uka vises en hyllestvideo til norske bønder på TV i beste sendetid. Det er Felleskjøpet som står bak videoen – som viser hverdagen til bonde Kjersti Ellingsgård.

– Et mer spennende oppgjør

(ROMSDALS BUDSTIKKE): Den 28. mars skal den nye Landbruksmeldingen opp i Stortinget. En måned seinere starter årets jordbruksoppgjør. Utfordringene står i kø for bøndene. Møre og Romsdal bondelag maner til solidaritet slik at mindre bruk ikke blir tapere.

Viser bønders barske kvardag

(ROMSDALS BUDSTIKKE): Leiar i Molde bondelag representerer norske bønder i profileringsfilm. Måndag kveld mellom vêrmeldinga og sporten på TV 2 blir profilfilmen «Takk til bonden» med Kjersti Ellingsgård vist for første gong på tv.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere