Vellykket unge bønder samling i Ytre Romsdal

Publisert 12.02.2020
  • Tips en venn om denne siden

Alle deltakerne samlet på kaia ved Finnøy Havstuer (Alle foto: Arnar Lyche).

Det ble ei vellykket og inspirerende samling for unge bønder 7. og 8. februar i Ytre Romsdal, som ga de 40 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

Nortura, Felleskjøpet, TINE, Fylkesmannen og Bondelaget i Møre og Romsdal hadde også i år gått sammen om samling for unge bønder, som samlet deltakere fra hele fylket.

Målet med samlinga er å etablere nettverk, både for unge etablerte bønder og for de som er på veg inn i næringa. I tillegg bidra til å formidle relevant kunnskap om næringa, aktuelle saker, organisasjonene og det å være ung bonde. Rundturen på øyene i Ytre Romsdal: Harøya, Finnøya og Gossen, ga deltakerne mange gode opplevelser og minner.

Samlinga var lagt opp med busstur, med oppmøte og avreise fra Felleskjøpet Agri i Molde fredag via Vestnes og Brattvåg og med ferje til Harøya. Overnatting på Finnøy Havstuer. Retur med ferje lørdag var via Aukra.

Gardsbesøk

Ved ankomst Harøya var første gardsbesøk hos Lars Petter Harnes, som driver med mjølk og kjøttproduksjon. Han drev tidligere i samdrift med to naboer, hvor den ene var All Elin Harnes. Etter at samdriften ble oppløst har han drevet videre i samdriftsfjøset. Bygningen er svært enkel, men den fungerer bra for både dyr og røkter. Sønnen Eivind arbeider som elektroingeniør, men har nå bestemt seg for å ta over drifta.

Deretter var det gangavstand til neste gardsbesøk, Harnesmyr Gard DA og Ann Elin Harnes. Her blir det produsert 500 000 liter mjølk i året og rundt 13 tonn med kjøtt fra 140 storfe og 35 villsau. Grasproduksjon på omtrent 750 dekar. Mjølkeproduksjonen skjer i ei moderne og lettstelt driftsbygning.

Fra fiskerbonde til kvalfangst

Etter ankomst og innsjekking på Finnøy Havstuer, holdt Ole Mindor Myklebust ved Myklebust Kvalprodukt et inspirerende foredrag om «Fra fiskerbonde til kvalfangst og foredling av produkt fra havet.»

Med utgangspunkt i Fiskebåtrederiet Kato AS har Ole Mindor Myklebust videreført arven som fiskerbonde. M/S Kato driver kvalfangst i sommerhalvåret og fiske etter konvensjonell kvitfisk i vinterhalvåret. Myklebust Kvalprodukter AS er i dag størst i landet på salg og videreforedling av kvalprodukt under merkevaren «Kvalitetskval fra Norskehavet».  I tillegg blir det under merkevaren «Polaris Helseprodukt» utviklet produkt produsert i Norge av spekk og muskel fra vågekval fangstet ved Svalbard, Bjørnøya og Jan Mayen.

Inspirasjonsforedrag

Lørdagen startet med et inspirasjonsforedrag av Vegard Smenes fra Averøy, medlem i Eierutvalg TINE Midt og styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag. Med tema «Ung bonde inn i framtida», kom han med tanker og erfaringer om hvordan det er å drive som ung bonde og å være tillitsvalgt i organisasjonene i landbruket.

Landbruksorganisasjonene

Deretter presenterte landbruksorganisasjonene seg selv og la fram aktuelle saker, med gode råd på veien. De som sto for dette, var medlemssjef i TINE Rådgiving og Medlem Møre og Romsdal, Jenny Velle, organisasjonsleder Nortura Midt-Norge, Brit Kari Eidsetflot Hauger og fagkonsulent drøv og plantekultur i Felleskjøpet, Bastian Weiberg-Aurdal.

Hollingsholm Gard

Etter busstur over Aukra, var siste programpost gardsbesøk på Hollingsholm Gard. Lisbeth og Andreas Hollingsholm kunne i 2016 innvie ny sauefjøs, kaldfjøs med tallegolv og kapasitet på ca 200 vinterfora sau i stålhall. På garden har de i tillegg et rikt utvalg av andre dyr, de driver med Inn på tunet, garden er rullestoltilpassa, de driver med videreforedling og lokalt salg.

Her er bildeglimt fra samlinga for unge bønder:

Lars Petter Harnes og sønnen Eivind Harnes.

Ann Elin Harnes sammen med neste generasjon.

Lisbeth Hollingsholm

Andreas og Lisbeth Hollingsholm

Er vi så uenige, Reiten?

- Terskelen for de unge blir stadig større å trå over for å komme inn i en av landets viktigste næringer. Dette bekymrer meg, skriver fylkesleder Konrad Kongshaug i et svarinnlegg til stortingsrepresentant Steinar Reiten.

Næringskonferansen 2020 «Levedyktig landbruk»

Her er det endelige programmet for den årlige næringskonferansen for landbruket, som arrangeres av Bondelaget, Småbrukarlaget og Fylkesmannen i Møre og Romsdal på Hotell Alexandra i Molde fredag 6. mars 2020.

- Skyt mer hjort!

- Den ordinære jaktforvaltningen fungerer ikke for oss som forsøker å leve av å produsere grovfôr, skriver styremedlem Vegard Smenes i et leserinnlegg i Bondebladet.

Temadag Eigarskifte

Nærmar det seg eigarskifte på garden? Då er temadag om eigarskifte i landbruket laurdag 28. mars 2020 kl 10.30 – 17.00 på Hotell Alexandra i Molde eit nyttig kurs å delta på.

- Led oss ikke inn i kvoteleie, Bollestad

- Kvoteleie er et usikkerhetsmoment i melkeproduksjonen som tapper næringa for kapital. Det er ikke riktig at den aktive bonden skal fø på de som går ut av næringa.

Forskernes klimaråd strider imot sunt bondevett

Bønder flest ønsker å bidra med gode klimatiltak, men når det mest effektive klimatiltaket er å redusere drøvtyggingen i vomma til drøvtyggerne, henger ikke den jevne bonde med, skriver organisasjonssjef Arnar Lyche i et leserinnlegg.

Ny brosjyre om landbruket

Møre og Romsdal Bondelag har fått utarbeidet ny brosjyre om landbruket, som du kan lese interaktivt her.

Fylkesstyret på gardsbesøk i Ulstein

Fylkesstyret i Møre og Romsdal Bondelag hadde i år lagt sitt årlige to-dagers styremøte før jul til Ulsteinvik 11. og 12. desember, og benyttet anledningen til å få med seg to nyttige og lærerike gardsbesøk i kommunen.

Samlet til ledermøte i Averøy og Kristiansund

Vel 55 tillitsvalgte fra lokallagene og fylkeslaget, gjester og innledere deltok på det årlige ledermøtet i Møre og Romsdal Bondelag 15. og 16. november, som i år var lagt til Averøy og Kristiansund.

Landbruksutdanninga i Møre og Romsdal må styrkes – ikke svekkes

- Hvis fylkespolitikerne støtter fylkesrådmannens forslag om å bygge ned landbruksutdanningen i fylket, tvinges fremtidens bønder ut av Møre og Romsdal for å skaffe seg nødvendig yrkeskompetanse, skriver fylkesleder Konrad Kongshaug og organisasjonssjef Arnar Lyche i et leserinnlegg.

Regnskapsførere på skattekurs i Geiranger

Over 60 ansatte ved regnskapskontor som har samarbeid med Bondelaget har denne uka vært samlet på Union Hotell i Geiranger til det årlige skattekurset. Programmet gir de ansatte nyttig og viktig oppdatering på sentrale skatterettslige og regnskapsfaglige områder.

Østfoldbønder besøkte Møre og Romsdal

Det er store ulikheter mellom landbruket i Møre og Romsdal og Østfold, men også mye er likt. Det kom fram i samtaler og gardsbesøk da Møre og Romsdal Bondelag var vertskap for fylkesstyret i Østfold Bondelag i forrige uke.

Dette skjer i Møre og Romsdal Bondelag

Fredag
06
mars

Næringskonferansen 2020 «Levedyktig landbruk»

Hotell Alexandra, Molde
Fredag
06
mars

Fylkesårsmøtet 2020

Hotell Alexandra, Molde
Lørdag
28
mars

Temadag Eigarskifte

Scandic Hotel Alexandra, Molde

Våre samarbeidspartnere