Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og organisasjonssjef i M&R Bondelag, Arnar Lyche.Her er hele leserinnlegget som er sendt ut:

Sylvi valgte sofaen

Hun kom, snakket og forsvant. Landbruksministeren valgte sofaen framfor å lytte til næringa og bygdefolket.

Med Sylvi Listhaug på programmet var Ørskog samfunnshus full av forventing. Olav Oksvik-stiftelsen i hjembygda til landbruksministeren inviterte lørdag 1. november til konferanse om landbrukspolitikk. I tillegg hadde arrangørene invitert Kristin Sørheim, som er direktør ved Bioforsk Økologisk på Tingvoll, og meg til å innlede. Avslutningsvis var det lagt opp til debatt.

Romsdals Budstikke 5. november - klikk på bildet over for å lese hele sakaNår møtelederen introduserer Sylvi som første innleder, får vi beskjeden: Landbruksministeren må dra etter sitt innlegg, men det blir tid til noen få spørsmål. Er det mulig? Jeg kjenner frustrasjonen vokse. Mye tid er brukt på å forberede innlegget og jeg har mye å melde på vegne av våre 3300 medlemmer i Møre og Romsdal. Blant annet viktige tall fra en undersøkelse om landbruket i Rauma. En sårt tiltrengt arbeidsdag hjemme på gården er også ofret. Kristin Sørheim reagerer også med vantro.

Jeg er av de heldige som får stille statsråden spørsmål før hun forsvinner. Hvorfor må du gå, spør jeg? Samtidig beskriver jeg skuffelsen over at hun ikke tar seg tid til å høre. Og hun svarer omtrent slik: Det er veldig travelt å være statsråd og jeg har behov for å slappe av. I går kveld sovnet jeg kl åtte, og nå skal jeg hjem til min mor for å legge meg på sofaen. Hun kunne ha utsatt kvilen og blitt en time til? Om ikke annet så for høflighets skyld?

Ministeren var mer direkte og spisset enn jeg har hørt tidligere. Hun snakket varmt om heltidsbønder, store bruk og matspesialiteter. Endring må til. Vi må effektivisere og liberalisere, var det klare budskapet.

Arnar Lyche, organisasjonssjef i Møre og Romsdal Bondelag

 

Her er omtale i BYGDEBLADET fra Oksvik-konferansen - klikk på bildet nedenfor for å lese hele siden: