Været spilte på lag da fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag Olav Håkon Ulfsnes og nestleder Kjersti Ellingsgård tok med seg Jenny Klinge til Surnadal. Den nye organisasjonssjefen i Bondelaget, Ane Støen Mittet, var også med. 

Bonde Leif Roar Bævre tok imot gruppa på familiegårdsbruket han driver sammen med faren John, som i en alder av 80 år fortsatt jobber aktivt på bruket. 

Formålet med dagens gårdsbesøk er å synliggjøre den reelle økonomiske situasjonen som mange bønder står i, og kapasitetsutfordringene de har, sier Olav Håkon Ulfsnes.

- Beregningene av referansebruk som skal synliggjøre inntektsutviklingen for ulike produksjoner og bruksstørrelser i Norge, samsvarer ikke godt nok med virkeligheten, legger han til.

- Det er en utfordring som vi håper politikerne vil gjøre noe med. Referansebruksberegningene er viktige fordi de legges til grunn for jordbruksforhandlingene.

Et annet diskusjonstema var tallgrunnlaget for å beregne bondens inntekt som skal opp til ny behandling i Stortinget i høst. Både Ulfsnes og Ellingsgård tok til orde for å fjerne den prosentvise normeringsfaktoren i tallgrunnlaget og innføre kapitalavkastning på bondens viktigste innsatsfaktor, nemlig jord.

- Jeg er ikke her for å legge fram en flammende tale på vegne av regjeringa. Jeg er her for å lytte til hvordan hverdagen er for bøndene i fylket vårt, sier Jenny Klinge.

Det var god steming på gårdsbesøket til tross for et alvorlig tema

- Vi skal være, og er, stolte av alle de store forbedringene vi har gjort på landbruksfeltet, men vi er ikke i mål. Å lytte til bønder og faglag er avgjørende for at vi skal få tatt riktige beslutninger i Stortinget, sier hun videre. 

Skal bidra til økt selvforsyning

Etter besøket hos Bævre gikk turen videre til Bondelagets lokallagsleder i Surnadal, Eirik Fiske. Der møtte også ordfører i Surnadal kommune, Hugo Pedersen, og representanter fra Møre og Romsdal Senterparti. Her ble budskapet om økonomi gjentatt, men vi kom også inn på alle mulighetene landbruket har framover.

Matproduksjonen i Norge skal nemlig økes. Stortinget har vedtatt et mål om 50% selvforsyning, mot dagens 40 %. Da må spesielt produksjonen av korn og grønnsaker opp, og her har Møre og Romsdal potensiale for vekst.

- Det er en av grunnene til at vi i Møre og Romsdal Bondelag er med på et kornprosjekt i samarbeid med NLR. Mye areal som tidligere ble brukt til korn er i dag gras, samtidig som områder som tidligere ble slått har grodd igjen. Vi har et mål om å reversere dette, sier Olav Håkon Ulfsnes.