Dette mener Møre og Romsdal Bondelag om småfe og jerv
Møre og Romsdal Bondelag mener at dagens forvaltning av jerv ikke fungerer etter intensjonen. Bestanden ligger systematisk over bestandsmålet, og tapstallene for småfe er for høye.
Lisensfelling har så langt hatt begrenset effekt som verktøy for bestandsregulering av jerv. Møre og Romsdal Bondelag mener følgende tiltak må gjennomføres:
- Miljødirektoratet må i utvidet grad gi SNO i oppdrag å gjennomføre ekstraordinære uttak. Dette må skje før ordinær lisensfellingsperiode er over og både innenfor og utenfor forvaltningsområdene for jerv. Jerven beveger seg over store områder. Det er ikke tilstrekkelig at det bare tas ut jerv i beiteprioriterte områder og tamreinområder.
- SNO må tilføres tilstrekkelige ressurser til 1) å drive effektiv datainnsamling i sin overvåkning av store rovdyr; 2) registrere og dokumentere tap av småfe og rein; og 3) gjennomføre ekstraordinære uttak så effektivt som mulig.
- Det må vurderes om ordningen med egne forvaltningsområder for jerv skal avvikles. Hensikten med forvaltningsområdene er å sikre en bærekraftig jervebestand. Når bestanden år etter år ligger langt over bestandsmålet som Stortinget har fastsatt, bortfaller behovet for egne jerveprioriterte områder.
- Utkast til lov om utøvelse av jakt, fangst og felling av vilt mv. (viltressursloven) som er på høring, med høringsfrist 25. oktober, og tilhørende forskrifter bør endres slik at:
- alle tillatte hunderaser i Norge kan tas i bruk i forbindelse med lisensfelling
- det blir mulig å anvende lys, restlysforsterkende og termiske siktemidler og andre siktemidler med teknologi som har til formål å lyse opp eller forbedre synligheten av omgivelsene eller viltet for jegeren, i forbindelse med lisensjakt og skadefelling
- det blir tillatt å bruke drone i forbindelse med skadefelling