Fra venstre: fylkesleder i Bondelaget, Inge Martin Karlsvik, Hilde Bjørsvik (Mega Molde), Kirsti Indreeide (Fylkesmannen), Kristin Heggdal (Fole Godt), Marius Amundsen (Mega Molde, Ellen Espeland (Den Gode Smak) og Jarle Sanden (Romsdalsmuseet). (Foto: Arild Erlien)Møre og Romsdal Bondelag ønsket med arrangementet i Molde 10. april å kåre lokale bondevenner med et spesielt fokus på kvalitetsmat. Satsingen på kortreist håndverksmat mat har vært veldig viktig for norsk matproduksjon. Den har bidratt sterkt til å gi norsk landbruk et ansikt utad. Lokalproduserte meieriprodukter, kjøttmat, brødmat, syltetøy osv. har begeistret forbrukerne og styrket vårt omdømme flere hakk. Og forbrukerne har lært å etterspørre mer enn pris. Stadig flere spør om hvor og hvordan maten er produsert? Og det er helt avgjørende for norsk landbruk.

- Fundamentet for næringsutvikling er engasjement, idealisme og glød. De som går foran og brøyter veg har bestandig en tung veg å gå. Det kreves mye forutseenhet, selvtillit, utholdenhet, dyktighet og pågangsmot før en lykkes, ble det sagt om bakgrunnen for utnevningen av bondevenner i Møre og Romsdal Bondelag.

 

Kristin Heggdal, Fole Godt

Kristin Heggdal, som er innehaver av håndverksbakeriet og kafeen Fole Godt, baker fra grunnen av. De serverer gjærbakst, påsmurt og kaffe, og er plassertt midt i byen. Til høsten skal de utvide og flytte til Outzengården i Storgata.

Kristin Heggdal bodde mange år i Oslo, men en dag tok hun med seg mann og barn og flyttet tilbake til hjembyen Molde. Der ble hun bakerigründer. – Hun følte at de manglet et sted som Fole Godt da hun flyttet hjem. I Oslo var hun stamgjest på Åpent Bakeri, og der var det bestandig kø. Hun mente det måtte være mulig å skape noe av det samme i Molde.

Fole Godt ble raskt et populært treffsted da det startet opp, og svært godt mottatt som et tilskudd til tilbudet ellers i byen. Her serveres te, eplesaft fra saftpresseriet nedi gata, et rikholdig utvalg av kaffe, søtt bakverk og smørbrød med grovbrød og lekkert pålegg.

 

Ellen Espeland – Den Gode Smak

Ellen Espeland er innehaver av Den Gode Smak på Moldetorget. Hun har drevet siden 2005. Butikken har mye kortreist mat fra små produsenter, men kvalitet er det aller viktigste. Nevnes kan syltetøy fra Valldal og Halåsen, ost fra Tingvoll, Avdem, Derinngarden og Gangstad. Hun har også fokus på god kaffe:

- God kaffe er et viktig produkt på Den Gode Smak. Det selges kaffe fra et kaffebrenneri som prioriterer kvalitet og som har direkte kontakt med små kaffebønder i Afrika, Latin-Amerika og Asia. De tilbyr bøndene god pris mot at de produserer god kvalitet. God kaffe har sin pris fordi det koster så mye å få kvalitet og samtidig yte rettferdighet til de som dyrker kaffen. Folk som går på butikken og kjøper en pose kaffe til 14,50, får det de betaler for og bidrar samtidig til å sultefôre kaffebønder rundt om i verden, sier Ellen Espeland

 

Coop Mega Molde

Hilde Bjørsvik og Marius Amundsen mottok Bondevenn-utnevinga på vegne av Coop Mega Molde. De har vært den butikken i fylket som har satset desidert mest på lokalmat og bidratt til å gjøre den populær. Det ble startet en egen avdeling for lokalmat i 2006, og det gikk trått i begynnelsen. Det var genuin interesse for saken som satte det hele i gang. Det har vært en veldig god samhandling med produsentene.

 

Jarle Sanden - Romsdalsmuseet

Jarle Sanden ved Romsdalsmuseet har formidlet om tradisjonsmat fra Romsdal gjennom mange år. Romsdalsmuseet har skrevet årbok med mat som hovedtema for noen år siden, og har også skrevet mye om mat i andre årbøker. Det er snakk om flere hundre sider til sammen. Fagdager/temakvelder har det vært mye av. Om mat som ball, sekkjepåse fra Vistdal, graut osv. Maten er en svært viktig del av vår kultur og identitet og Jarle har hatt stort fokus på det. Han skrev sin første matartikkel allerede i 1986. Om fersk torsk lever. Det var da han ble virkelig tent på å formidle om mat. Han begynte lenge før det var ”hot”.

 

Kirsti Pernille Indreeide

Kirsti Pernille Indreeide fra Norddal er nå prosjektleder ved Fylkesmannens landbruksavdeling. Hun jobber med næringsutvikling innenfor lokal mat, grønt reiseliv og økologisk mat, og hun får ting til å skje! Hun startet med lokalmat i 1986 på Herdalssetra og i 1995 på Petrines. Hadde lokalmatmeny fra starten – 10 år før det ble inn. Norddal har en veldig levende mat- og bryggeritradisjon i bygda, og den har etter hvert blitt tatt inn i reiselivsutviklingen. Kirsti jobbet på Petrines ut 2010.

Les omtale i ROMSDALS BUDSTIKKE - klikk her