Bondelaget gratulerte med verdens beste ost

Av Arild Erlien,
  • Tips en venn om denne siden

- Dere har skapt et osteeventyr som «raserer» hele Europas tanker og oppfatninger om hvor verdens beste ost skal komme fra. For den kommer nemlig fra Torjulvågen, sa leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, da fylkeslaget troppet opp hos Tingvollost fredag for å hedre verdensmesteren.

Fylkesleder Oddvar Mikkelsen (t.v.) og rådgiver Rose Bergslid i Møre og Romsdal Bondelag gratulerte med verdens beste ost til Gunnar, Solvor og Kristin Waagen (Foto: Arnar Lyche).Fylkesleder Oddvar Mikkelsen hadde med seg organisasjonssjef Arnar Lyche og rådgiver Rose Bergslid, og framførte gratulasjoner og overrekte gave til Tingvollosts Kristin, Solvor og Gunnar Waagen. - Gratulerer med verdens beste ost. Dette er et bevis på at det som mange vil beskrive som umulig faktisk er mulig, sa Mikkelsen.

- For en vei dere har gått. Fra å eksperimentere med osteproduksjon på et lite bad i huset, med ønske om å skape flere arbeidsplasser på gården for neste generasjon, til verdens beste ost, sa Mikkelsen. Det var 16. november at Tingvollost overraskende vant tittelen World Champion for sin blåmuggost Kraftkar.

Org.-sjef Arnar Lyche og fylkesleder Oddvar Mikkelsen hadde med seg gave fra Bondelaget til Tingvollosts Gunnar, Solvor og Kristin Waagen (Foto: Rose Bergslid).Oddvar Mikkelsen trakk fram at med kontinuerlig fokus på kvalitet, og med mottoet «den beste osten er enda ikke produsert», har dere skapt et osteeventyr som «raserer» hele Europas tanker og oppfatninger om hvor verdens beste ost skal komme fra. For den kommer nemlig fra Torjulvågen.

- Landbruk skaper mangfold og landbruk gir verdiskaping. Det er dere et strålende bevis på med 23 personer på lønningslista. Dere bidrar til økt forståelse for viktigheten av norsk landbruk. Dette er så stort at det er over vår fatteevne. Lykke til videre, sa leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.

Verdens beste

- Et osteeventyr som «raserer» hele Europas tanker og oppfatninger om hvor verdens beste ost skal komme fra, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen, foran ysteriet til Tingvollost (Foto: Arnar Lyche).Det var onsdag 16. november at sensasjonen skjedde: Familiebedriften Tingvollost banket alle verdens ostegiganter og vant Wold Cheese Awards, arrangert i den spanske byen San Sebastian, med sin blåmuggost Kraftkar.

266 eksperter fra 26 land verden over hadde vært med på å smake og bedømme 3.021 oster fra 31 land. Kraftkar fra Tingvollost gikk helt til topps. Den fikk 71 poeng, og var med det hele fire poeng foran de nærmeste konkurrentene i det 16 oster store feltet i superfinalen.

Det stoppet ikke der. Dagen etter ble Kraftkar kåret til den beste av alle de 29 ostene som har blitt kåret til verdens beste i løpet av de 29 årene konkurransen har foregått. Det vil si at Kraftkar fra Tingvollost er verdens beste ost gjennom tidene.

Gunnar Waagen er æresmedlem i Møre og Romsdal Bondelag. (Foto: Arnar Lyche).– Dette er jo uoppnåelig. Vi har fått flere priser for mange av ostene våre, men å smadre verdenseliten er noe en bare drømmer om, men aldri våger å tro, sa en lettere oppskjørtet daglig leder, Egil Smith-Meyer, til Tidens Krav rett etter kåringen. Tingvollost er et familieeid gårdsmeieri som lager 20 tonn ost årlig, basert på melk fra egen gård.

– Jeg er helt målløs, dette er helt fantastisk for en liten familiebedrift som Tingvollost, sa styreleder Gunnar Waagen til media i forrige uke, som selv var til stede i Spania og mottok prisen.

Æresmedlem i Bondelaget

Gunnar, Solvor og Kristin Waagen i Tingvollost har hatt travle dager etter at de gikk til topps med verdens beste ost (Foto: Arnar Lyche).Gunnar Waagen ble i 2007 utnevnt til æresmedlem i Møre og Romsdal Bondelag etter lang og tro tjeneste for landbruket både lokalt, i fylket og nasjonalt. På 1980-tallet var han lokallagsleder i Tingvoll Bondelag i to omganger, han kom inn i fylkesstyret i Møre og Romsdal Bondelag fra 1987, nestleder fra 1988, var fylkesleder i perioden fra 1991 til 1994, og var medlem i sentralstyret i Norges Bondelag fra 1993 til 1998.

Mediaoppmerksomhet

Tingvollost har hatt stor mediaoppmerksomhet den siste uka. Her er noen av omtalene (klikk på bildet for å lese omtalen i PDF):

TIDENS KRAV 18. november:

AURA AVIS 19. NOVEMBER:

NATIONEN 25. NOVEMBER:

Er vi så uenige, Reiten?

- Terskelen for de unge blir stadig større å trå over for å komme inn i en av landets viktigste næringer. Dette bekymrer meg, skriver fylkesleder Konrad Kongshaug i et svarinnlegg til stortingsrepresentant Steinar Reiten.

Næringskonferansen 2020 «Levedyktig landbruk»

Her er det endelige programmet for den årlige næringskonferansen for landbruket, som arrangeres av Bondelaget, Småbrukarlaget og Fylkesmannen i Møre og Romsdal på Hotell Alexandra i Molde fredag 6. mars 2020.

Vellykket unge bønder samling i Ytre Romsdal

Det ble ei vellykket og inspirerende samling for unge bønder 7. og 8. februar i Ytre Romsdal, som ga de 40 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

- Skyt mer hjort!

- Den ordinære jaktforvaltningen fungerer ikke for oss som forsøker å leve av å produsere grovfôr, skriver styremedlem Vegard Smenes i et leserinnlegg i Bondebladet.

Temadag Eigarskifte

Nærmar det seg eigarskifte på garden? Då er temadag om eigarskifte i landbruket laurdag 28. mars 2020 kl 10.30 – 17.00 på Hotell Alexandra i Molde eit nyttig kurs å delta på.

- Led oss ikke inn i kvoteleie, Bollestad

- Kvoteleie er et usikkerhetsmoment i melkeproduksjonen som tapper næringa for kapital. Det er ikke riktig at den aktive bonden skal fø på de som går ut av næringa.

Forskernes klimaråd strider imot sunt bondevett

Bønder flest ønsker å bidra med gode klimatiltak, men når det mest effektive klimatiltaket er å redusere drøvtyggingen i vomma til drøvtyggerne, henger ikke den jevne bonde med, skriver organisasjonssjef Arnar Lyche i et leserinnlegg.

Ny brosjyre om landbruket

Møre og Romsdal Bondelag har fått utarbeidet ny brosjyre om landbruket, som du kan lese interaktivt her.

Fylkesstyret på gardsbesøk i Ulstein

Fylkesstyret i Møre og Romsdal Bondelag hadde i år lagt sitt årlige to-dagers styremøte før jul til Ulsteinvik 11. og 12. desember, og benyttet anledningen til å få med seg to nyttige og lærerike gardsbesøk i kommunen.

Samlet til ledermøte i Averøy og Kristiansund

Vel 55 tillitsvalgte fra lokallagene og fylkeslaget, gjester og innledere deltok på det årlige ledermøtet i Møre og Romsdal Bondelag 15. og 16. november, som i år var lagt til Averøy og Kristiansund.

Landbruksutdanninga i Møre og Romsdal må styrkes – ikke svekkes

- Hvis fylkespolitikerne støtter fylkesrådmannens forslag om å bygge ned landbruksutdanningen i fylket, tvinges fremtidens bønder ut av Møre og Romsdal for å skaffe seg nødvendig yrkeskompetanse, skriver fylkesleder Konrad Kongshaug og organisasjonssjef Arnar Lyche i et leserinnlegg.

Regnskapsførere på skattekurs i Geiranger

Over 60 ansatte ved regnskapskontor som har samarbeid med Bondelaget har denne uka vært samlet på Union Hotell i Geiranger til det årlige skattekurset. Programmet gir de ansatte nyttig og viktig oppdatering på sentrale skatterettslige og regnskapsfaglige områder.

Dette skjer i Møre og Romsdal Bondelag

Fredag
06
mars

Næringskonferansen 2020 «Levedyktig landbruk»

Hotell Alexandra, Molde
Fredag
06
mars

Fylkesårsmøtet 2020

Hotell Alexandra, Molde
Lørdag
28
mars

Temadag Eigarskifte

Scandic Hotel Alexandra, Molde

Våre samarbeidspartnere