Nyheter

Jordvernkonferanse på Gjermundnes

Landbruksmuseet, med styreleder Kolbjørn Gaustad i spissen, var initiativtaker og hovedarrangør da Møre og Romsdals første jordvernkonferanse ble avviklet på Gjermundnes 13. juni. Medarrangører av den godt besøkte konferansen var fylkesbondelaget, fylkesmannen og landbruksskolen.

Aktive møringer på Bondetinget

Det var en aktiv delegasjon fra Møre og Romsdal som deltok på ”Bondetinget” på Lillehammer 10. og 11. juni sammen med over 200 andre delegater og gjester, deriblant landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. Oddveig Gikling-Bjørnå, Sunndal, ble nytt styremedlem, og Arne Magnus Aasen, Tingvoll, ble gjenvalgt i styret i Norges Bondelag.

- Vi må ta vare på samdriftene

- Samdrifter har ei nøkkelrolle i områder der det er langt til neste gårdsbruk. Slik som der jeg bor, i Midsund. Vi må ta vare på samdriftene, sa styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag, Odd Helge Gangstad, på Bondelagets årsmøte. Han tok til orde for fjerning av dokumentasjonskravet til samdrifter.

Ber om ekstraordinære tiltak om lausdriftskravet

Mjølkebonde Vegard Smenes frå Averøy tok i generaldebatten på Bondelagets årsmøte til orde for at det vert oppretta eit forskingsprosjekt som samanliknar lausdriftsfjøs med båsfjøs med tanke på dyrevelferden. Og ni fylkesleiarar ber om ekstraordinære løysingar som kan sikre fornyingstakta i mjølkeproduksjonen fram mot kravet om lausdrift.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere