Nyheter

Matforsyning blir aldri en parentes i historien

- Skiftende regjeringer blir en parentes i historien. Landets matforsyning blir aldri en parentes, skriver fem tidligere bondeledere i Møre og Romsdal i et leserinnlegg.

100 møringer i bondetoget i Oslo

En delegasjon på 100 bønder og bygdefolk fra nesten alle kommuner i Møre og Romsdal satte sammen med 5000-6000 andre fra hele landet sitt preg på Oslo sentrum 20. mai i "Opptog for norsk mat”. Hele 18 elever fra landbruksskolen på Gjermundnes deltok i bondetoget.

Presseglimt fra aksjonene i Møre og Romsdal

Det har vært stort engasjement fra media på de stedene der bøndene aksjonerte 14. mai og 15 mai i Møre og Romsdal. Her er en samlesak med mange bilder og videoer fra aviser og nettsteder.

- Dette landbruket vil vi ikke ha

Landbruksnæringen valgte tirsdag å bryte jordbruksforhandlingene med staten. - Vi har hatt som utgangspunkt å få til en avtale. Vi har vist vilje til å diskutere ulike løsninger for en framtidsrettet og bærekraftig norsk matproduksjon, men staten har her vist marginal forhandlingsvilje, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Inge Martin Karlsvik.

Feilslått landbrukspolitikk fra Sylvi Listhaug

Bare 10 prosent av gardsbruka i Møre og Romsdal samsvarer med idealet til regjeringen ved at de har 50 melkekyr eller mer. Over 800 bruk vil bli rammet av det dårlige tilbudet ved at de får negativ inntektsvekst, og disse står for om lag 80 prosent av produksjonen. Det skriver fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag, Inge Martin Karlsvik, i et leserinnlegg.

Statens tilbud er kritisk lavt

Leder i Møre og Romsdal Bondelag, Inge Martin Karlsvik, mener tilbudet fra staten i årets jordbruksforhandlinger svarer dårlig på framtidens utfordringer for norsk matproduksjon. Det er ingen satsing på bærekraftig bruk av våre egne jordbruksarealer. Bøndene tilbys en inntektsvekst som bare er litt over halvparten av det andre grupper får.

Om rimeligheten i bøndenes krav

- I sin leder 29. april fastslår Sunnmørsposten at bøndenes krav om inntektsvekst på 1,5 milliarder er langt ut over all rimelighet, men begrunnelsen for den skråsikre påstanden er mangelfull. Det skriver fylkesleder i M&R Bondelag, Inge Martin Karlsvik, i et svarinnlegg til avisa.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere