Nyheter

Fokus på verdier, bruk og endring i kulturlandskapet

(03.10.2019) I overkant av 30 engasjerte personer møtte opp på Sæbø i vakre Hjørundfjorden fredag 27. september da Møre og Romsdal Bondelag arrangerte kulturlandskapskonferanse med tema verdier, bruk og endring.

450 på Åpen Gard på Vestnes

(09.09.2019) Med 450 besøkende innom garden i strålende solskinn søndag 8. september var det et godt fornøyd Vestnes Bondelag som arrangerte Åpen Gard på Øvstedal i Tresfjord.

Bollestad møtte landbruket i Møre og Romsdal

(06.09.2019) Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) møtte landbruksorganisasjonene i fylket torsdag 5. september. Den timeslange dialogen ble svært nyttig for begge parter.

- Klimadebatten er for smal

(03.09.2019) - Klimadebatten er for smal, sa Vilde Haarsaker (t.v.) fra AgriAnalyse på Møre og Romsdal Bondelags fagseminar om bygdeutvikling, ku-rap og matmakt på Dyregoddagane i Gjemnes fredag 30. august.

God stemning og suksess med Åpen Gard

(26.08.2019) God stemning og suksess med Åpen Gard i Surnadal og Molde i helga. Det er rapportene fra Fugelsøya i Øvre Surnadal med vel 300 besøkende og fra Langhol gard på Istad med nærmere 600 besøkende til gards.

Måltidet i Det Grøne Skiftet

(26.08.2019) Grønt skifte, berekraft og klima er sentrale tema i den politiske debatten. Landbruket er sentralt i dei alle tre. Kunnskap er nøkkelen for å ta dei rette politiske grepa. Med det som bakgrunn inviterte Midt-Norsk Landbruksråd, i samarbeid med Den Norske Matfestival, fylkespolitikarar og andre relevante organisasjonar til politikarmøte i Ålesund fredag 23.august.

Tok opp velferd, mjølk og sau i generaldebatten

(06.06.2019) Jordbruksoppgjeret og sau, velferdsordninga og mjølkeproduksjonen var blant sakene som vart teke opp av utsendingane frå Møre og Romsdal i generaldebatten på årsmøtet i Norges Bondelag.

Kjøtt i hunde- og kattemat tilsvarer EAT’s reduksjon i kjøttforbruk

(04.06.2019) - Det årlige forbruket av kjøttprodukter i hunde- og kattemat tilsvarer EAT-rapportens forslag til reduksjon i kjøttforbruk, påpekte professor Odd Magne Harstad fra NMBU i sitt foredrag på jordvernsamlinga på Gjermundnes i Vestnes søndag 2. juni.

Bonde og småbarnsmor

(09.05.2019) - 1. april 2019 var ein merkedag for meg, for då starta min nye kvardag som bonde på heiltid. Med den følgde nye utfordringar, nye gleder og nye bekymringar.

Skuffet over statens tilbud til bøndene

(07.05.2019) Leder i Møre og Romsdal Bondelag, Konrad Kongshaug, er skuffet over statens tilbud i jordbruksoppgjøret. Han mener det ikke gir bedre satsing på norsk matproduksjon på norske ressurser. Det er lite satsing på å opprettholde Vestlandslandbruket og frykter at husdyrene sentraliseres.

Politikerbesøk i sauefjøset

(29.04.2019) Nestleder i Møre og Romsdal Bondelag, Odd Bjarne Bjørdal, tok fredag 26. april imot politikerbesøk i lamminga på garden sin i Bjørdalen i Ørsta. Her fikk stortingsrepresentant Fredrik Holen Bjørdal (AP), fylkestingsrepresentant Yvonne Wold (SV), og varaordfører i Ørsta, Karen Høydal (Ap), gode samtaler og innblikk om næringa.

Inviterte fylkespolitikerne på gardsbesøk og bondelunsj

(11.04.2019) Møre og Romsdal Bondelag inviterte fylkespolitikerne på gardsbesøk og bondelunsj. Det var full enighet om at landbruket skaper store ringvirkninger for resten av samfunnet.

Nyttig samling for fagteam rovvilt

(08.04.2019) Fagteam rovvilt – beitedyr, som de tre fylkesbondelagene i Midt-Norge har etablert, hadde 2. april ei nyttig og god samling på Bondelagskontoret i Molde.

Tips til mosjonskravløsningar til mjølkekyr

(03.04.2019) Spekulerer du på korleis du skal klare å innfri mosjonskravet for mjølkekyrne i år? Eller allereie har ei løsning, men driv å vurderar å forbetre ho? Her er ein rapport som beskriv korleis 10 mjølkebruk i Møre og Romsdal har funne si løysing på kravet, som kan vere til inspirasjon for andre.

Avskytingen av hjort må økes

03.04.2019) Møre og Romsdal Bondelag anbefaler kommunene å øke avskytningen av hjort i bestandsplanene med 50 prosent de nærmeste årene. Hjorten påfører mange bønder store økonomiske tap.

Krever tydelig satsing på kanaliseringspolitikken

(22.03.2019) - Styret i Møre og Romsdal Bondelag krever i sin uttale til årets jordbruksforhandlinger ei tydelig satsing på kanaliseringspolitikken og prioritering av distriktsjordbruket.

Nyttig temadag om eigarskifte

19.03.2019) Vel 40 unge og eldre bønder og familiemedlemmer deltok på ein nyttig og lærerik temadag om eigarskifte som Møre og Romsdal Bondelag arrangerte i Ørsta laurdag 16. mars.

Aure Bondelag kåret til Aktivt Lokallag

(16.03.2019) Aure Bondelag ble på fylkesårsmøtet i Molde 8. mars kåret til Aktivt Lokallag i Møre og Romsdal Bondelag.

Vellykket konferanse om bondekraft og skapervilje

(13.03.2019) Hele 180 personer deltok på den årlige næringskonferansen for landbruket i Møre og Romsdal i Molde fredag 8. mars om bondekraft og skapervilje. Fra start til mål ble det en meget vellykket konferanse med godt faglig og kulturelt påfyll for deltakerne.

Konrad Kongshaug ny Bondelagsleder

(10.03.2019) Konrad Kongshaug fra Averøy er valgt til ny fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag etter Oddvar Mikkelsen, Surnadal, som hadde sagt fra seg gjenvalg etter tre år som fylkesleder.

- Vi må ta definisjonsmakt

(10.03.2019) Avtroppande fylkesleiar Oddvar Mikkelsen meiner bioøkonomi og grønt skifte er fine ord som blir fylt med ulikt innhald etter kven som seier orda. - Vi må syte for å ta definisjonsmakt og fortelje verda omkring oss at det er vi som er bioøkonomi. Det er vi som er dei viktige kunnskapsberarane i det grøne skiftet.

Konrad Kongshaug innstilt som ny fylkesleder

(28.02.2019) Konrad Kongshaug fra Averøy er innstilt til ledervervet i Møre og Romsdal Bondelag etter Oddvar Mikkelsen, Surnadal, som har sagt fra seg gjenvalg etter tre år som fylkesleder.

Etterlyser en mer samordnet og helhetlig jerveforvaltning

(22.02.2019) Fylkesbondelagene i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag etterlyser i et felles brev til Klima- og miljødepartementet en mer samordnet og helhetlig jerveforvaltning,

Vellykket samling for unge bønder

(12.02.2019) Det ble ei vellykket og inspirerende samling for unge bønder 8. og 9. februar på Smøla, som ga de 35 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

Myrhøring i Stortinget

(07.02.2019) Organisasjonssjef Arnar Lyche i Møre og Romsdal Bondelag var sammen med bl.a. Smøla-ordfører Roger Osen og Smøla-bøndene Odd Harald Solheim og Ole Wegard Iversen på høring i Stortingets næringskomite 7. februar om forbudet mot nydyrking av myr.

Stiller ikke til gjenvalg

(06.02.2019) Fylkesleder Oddvar Mikkelsen, Surnadal, stiller ikke til gjenvalg på årsmøtet i Møre og Romsdal Bondelag i Molde 8. og 9. mars. Det er ikke mangel på engasjement, arbeidslyst eller samarbeid, men han vil nå prioritere familie og gardsdrift etter tre år som fylkesleder.

Svak begrunnelse for pelsdyrforbudet

(01.02.2019) Møre og Romsdal Bondelag mener begrunnelsen for forbudet mot hold av pelsdyr er svak og for dårlig underbygget.

Temamøte om myr på Tingvoll

(16.01.2019) Torsdag 10. januar inviterte Møre og Romsdal Bondelag Høyres stortingsrepresentant Vetle-Wang Soleim, Smøla, til møte om myrdyrking på Tingvoll.

Grønlund misforstår Bondelaget

(15.01.2019) - Vi motsetter oss forbud mot myrdyrking fordi det vil være en sterk begrensning av enkeltbønders utviklingsmulighet, skriver fylkesleder Oddvar Mikkelsen i et svarinnlegg i Nationen til tidligere NIBIO-forsker Arne Grønlunds kritikk av Bondelaget.

Regjeringas myrforbud overkjører kommune-Norge

Hele 64 kommuner advarte regjeringa om at forbud mot nydyrking av myr ville gå utover egen matberedskap og mulighet for næringsutvikling. Regjeringa hevder på sin side at kun 12 kommuner vil bli berørt og ga nylig forbudet grønt lys.

Kvar er du når vi treng deg, Pål Farstad?

- Kvar er du når vi treng deg, Pål Farstad? Partiet ditt treng deg. Bygdene treng deg! Gamle venstrefolk roterer i gravene sine i frustrasjon over politikken til sitt gamle distrikts- og næringsparti, skriv fylkesleiar i M&R Bondelag, Oddvar Mikkelsen i eit lesarinnlegg.

Æresmedlemmer i Molde Bondelag

Martha og Oddvar Gunnerød ble på årsmøtet i Molde Bondelag i høst utnevnt som æresmedlemmer i laget som honnør for utrettelig innsats og tidsbruk til inspirasjon og hjelp for andre i landbruksmiljøet både lokalt og regionalt gjennom mange år.

Vil ha egen forskrift for skadefelling

Møre og Romsdal Bondelag, Sør-Trøndelag Bondelag og Nord-Trøndelag Bondelag har sendt felles brev til Klima- og miljødepartementet der de foreslår at det lages en egen forskrift for skadefelling.

- Tynnslitt tillit til rovviltforvaltningen

- Forvaltningen legger egne vurderinger og egen agenda til grunn ved forvaltningsvedtak uten at disse er hjemlet i politiske vedtak, skriver fylkeslederne i Bondelagene i Midt-Norge i en kronikk.

Inspirerende organisasjonskurs

Vel 70 tillitsvalgte fra lokallagene og fylkeslaget har den siste uka deltatt på M&R Bondelags tre organisasjonskurs med tidligere nestleder i Norges Bondelag, Brita Skallerud, som en meget engasjert og flink foredragsholder.

Regnskapsførere på skattekurs i Kristiansund

Vel 60 ansatte ved regnskapskontor i Møre og Romsdal som har samarbeid med Bondelaget har denne uka vært samlet på Scandic Hotel Kristiansund til det årlige skattekurset. Programmet gir de ansatte nyttig og viktig oppdatering på sentrale skatterettslige og regnskapsfaglige områder.

Lærerik temadag om eigarskifte

Vel 60 unge og eldre bønder deltok på ein nyttig og lærerik temadag om eigarskifte som Møre og Romsdal Bondelag arrangerte på Skarstua laurdag 17. november. Bondelagets samarbeidsadvokat Ole Houlder Rødstøl sto for det faglege innhaldet.

Var samlet til ledermøte i Giske

Vel 50 tillitsvalgte fra lokallagene og fylkeslaget, gjester og innledere deltok på det årlige ledermøtet i Møre og Romsdal Bondelag fredag 2. og lørdag 3. november, som i år var lagt til Giske.

Ny teknologi vil endre landbruket

Selv om mye allerede er automatisert i landbruksnæringa, står landbruket overfor store endringer. På landbrukskonferansen FARM på Øygardshamna i Giske 2. november var det fokus på hvilke muligheter den nye teknologien gir bonden de neste årene.

Fra bykommune til stor landbrukskommune

Nye Molde blir en stor og flott landbrukskommune. Trolig landets nest lengste kommune fra Midøya ute i Atlanterhavet i vest til Oppland grense på Dovrefjell i øst.

Ikke ta fra oss utviklingsmuligheten

- Nei, Erna. Vi er ikke ute etter minste motstands vei og reduserte utviklingsmuligheter, la oss heller sammen se på mulighetene for å rydde land og åpne kulturlandskapet, skriver Vegard Smenes, styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag, i et leserinnlegg.

- Vi henger bjella på feil ku

- Kyr og andre drøvtyggere fremstilles ofte som syndebukker i klimadebatten. Mens vi pumper olje som aldri før skal kjøttfrie mandager berge oss fra klimaendringene, skrier Arnar Lyche og Rose Bergslid i et leserinnlegg.

Ordføraropprop i M&R mot rovdyrforvaltninga

Ordførar i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim (Ap), starta i forrige veke eit ordføraropprop i Møre og Romsdal til støtte for beitenæringa sin kamp mot rovdyr. Bondelagets fylkesleiar Oddvar Mikkelsen rosar oppropet: - Det er bra at dette kjem.

- Overproduksjonen er et kollektivt ansvar

Bøndene har et kollektivt ansvar for å redusere overproduksjonen av kjøtt. Dette var budskapet fra flere av innlederne på fagmøtet som Møre og Romsdal Bondelag og Nortura holdt på Dyregoddagene i Gjemnes fredag 31. august.

Vellykket Åpen Gard i Halsa og Aure

Det ble to vellykkede Åpne Gard-arrangement i Halsa og i Aure i helga. Halsa Bondelag med Ragnhild Liabø Fjeldstad på Vågland som vertskap lørdag 25. august og Aure Bondelag med Kari og Arve Goa i Årvågsfjorden som vertskap søndag 26. august.

Krise for bøndene

Fylkesleder Oddvar Mikkelsen mener det ser ut til å være et fellestrekk for myndighetene og ledelsen i våre samvirkeorganisasjoner at det er en mangel på forståelse for den akutte økonomiske og psykiske krisen mange enkeltbønder nå er i.

Bønder i Møre og Romsdal kan bidra i tørkekrisa

- Bøndene i Møre og Romsdal kan bidra i tørkekrisa, seier fylkesleiarane Oddvar Mikkelsen i Bondelaget og Stein Brubæk i Bonde- og Småbrukarlaget i ei pressemelding. Dei oppmodar om å gjødsle på for å ta ein tredje slått på alt eigna areal og å hauste areal som ikkje har vore i drift dei siste åra.

Fòrmangel – kan vi bidra?

Nestleiar i Møre og Romsdal Bondelag, Gunnhild Overvoll, meiner vi i dette kriseåret med fòrmangel bør vurdere om det er noko vi kan bidra med. Er det mogleg å gjødsle litt ekstra for å hente litt meir ut av enga? Ta ein ekstra slått til hausten?

- Bøndene står ikke med lua i handa

- Bøndene står ikke med lua i handa, skriver fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen i et leserinnlegg som sto på trykk i Nationen i går.

Møre og Romsdal ble matjordversting i 2017

Møre og Romsdal topper verstinglista over omdisponering av dyrka matjord. Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at fylket omdisponerte hele 734 dekar dyrka mark til formål som vei og bolig i 2017.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere