Nyheter

Ny strømstøtteordning vedtatt: Søknadsskjema er nå lagt ut

Skjema for strømstøtte for jordbruksforetak, veksthus og vanningslag er nå lagt ut hos Landbruksdirektoratet. For å motta strømstøtte for perioden april 2022 til og med juni 2022, må søknadsskjema sendes innen 30.september.

Utsett frist for spreiing av husdyrgjødsel til 17. august

Svært mykje regn i sommar gjer at fristen for spreiing av husdyrgjødsel i Regionalt miljøprogram (RMP) vert utsett til 17. august.

- Søk om kvotefri kalveskyting!

Det er no muleg å søkje om kvotefri avskyting av hjortekalv. Konrad Kongshaug, fylkesleiar i Møre og Romsdal Bondelag, ber bønder og kommunar vere vakne og søkje i tide.

Arealbarometeret – et nyttig verktøy

NIBIO sitt arealbarometer er et nyttig verktøy i arbeidet med jordvern og driveplikt. Barometeret er nå oppdatert og tilgjengelig for alle som er interessert i matproduksjon, jord og areal. 

Lyst til å arrangere Åpen Gård i år?

Etter to år utan - no har vi sjansen igjen! Søndag 28.august blir det Åpen Gård over heile landet - og lokallaget ditt kan vere med!

Marthe (20) og Birger (22) investerte 9,5 millioner på gård i fjor

– Det har vært drømmen hele tiden, spesielt å drive med melkeproduksjon, sier det unge paret på Averøy i Møre og Romsdal.

Tydelige budskap under politikerfrokosten foran Stortinget

Det var godt oppmøte da Norges Bondelag inviterte til frokost foran Stortinget onsdag morgen. Mange stortingspolitikere og flere statsråder var til stede for å få med seg bøndenes budskap i forkant av jordbruksoppgjøret.

Godt frammøte på bondelunsj

- Det er fortsatt grunn til å ha høge forventningar til jordbruksoppgjeret. Det var noko av budskapet frå stortingsrepresentant Jenny Klinge til Molde Bondelag som var samla til lunsj tysdag.

Inntektene stuper i jordbruket

Nye tall fra Budsjettnemnda for jordbruket viser at inntektene faller kraftig i 2022. – Tallene bekrefter den alvorlige økonomiske situasjonen i jordbruket. Det vil prege årets jordbruksoppgjør, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Orienteringsmøte om E39 og årsmøte i Jordvernforeninga

Onsdag 6.april inviterte Jordvern Møre og Romsdal til orientering om E39 Lønset – Hjelset og jordvern, med påfølgjande årsmøte.

Velferdsordningane må styrkast

Tilskuddsordningane for avløysing i samband med sjukdom og fødsel må styrkast. Dette har Møre og Romsdal Bondelag arbeidd for i lang tid og denne veka har tillitsvalgte vore i både radio og TV.

Bøndene står for tur

Norsk matsikkerheit kan ikkje lenger basere seg på dugnadsinnsats og bønder som berre har råd til å vere litt sjuke, ha litt ferie eller bli litt gravide.

Nordre Sunnmøre Bondelag skipa

På skipingsmøtet for Nordre Sunnmøre Bondelag i Brattvåg 30. mars vart Petter Arne Ekroll valt til den første leiaren i det nye laget. Fire tidlegare lokale Bondelag slo seg saman til eitt lokallag.

Protokoll fra fylkesårsmøtet 2022

Lørdag 12.mars 2022 hadde Møre og Romsdal Bondelag fylkesårsmøte i Molde. Protokollen fra møtet kan du lese her.

Sykkylven Bondelag kåra til Årets Lokallag i Møre og Romsdal

Møre og Romsdal Bondelag var samla til årsmøte i Molde 12.mars. Der vart Sykkylven Bondelag kåra til Årets Lokallag. Lokallagsleiar Peder Vik Stave tok i mot diplom og premie på vegne av laget.

Gjenvalg til fylkesstyret

Både fylkesleder Konrad Kongshaug, Averøy og nestleder Anna Håland Berget, Rauma, ble gjenvalgt på årsmøtet i Møre og Romsdal Bondelag på Scandic Seilet i Molde lørdag 12. mars.

Inntektene må opp!

Årsmøtet i Møre og Romsdal Bondelag krev i ein resolusjon eit kraftig inntektsløft for bonden.

Mest avgjørende jordbruksoppgjør på 50 år

Fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag, Konrad Kongshaug, sa i talen til fylkesårsmøtet at årets jordbruksoppgjør er det viktigste og mest avgjørende jordbruksoppgjør for norsk matproduksjon og norsk selvforsyning på 50 år.

Årets unge bonde krever bedre velferdsordninger

Vi har tatt en prat med Årets unge bonde, Sofie Rebekka Høybakk, i forbindelse med kvinnedagen 8. mars.

75 år med Møre og Romsdal Bondelag

I 2022 er det 75 år sidan skipingsmøtet av Møre og Romsdal fylkeslag av Norges Bondelag vart halde i Molde - 26. februar 1947. Her er eit hefte på 40 sider der det er samla namn, tillitsvalde, bileter og diverse fakta om fylkeslaget gjennom 75 år.

Utvidet fylkesstyremøte

Tirsdag 1. mars skal Møre og Romsdal Bondelag ha utvidet styremøte i Molde, der fylkesstyret skal utforme sitt endelige innspill til forhandlingsutvalget i Norges Bondelag i forkant av jordbruksforhandlingene.

Årsmeldinga for 2021 er ute i verda!

Alle Bondelagsmedlemmer i Møre og Romsdal finn årsmeldinga som innstikk i Bondebladet datert 24.februar 2022.

Miniseminar for lokale tillitsvalgte

14.februar var alle tillitsvalgte i lokallagene i Møre og Romsdal invitert til miniseminar i forkant av jordbruksforhandlingene 2022. Seminaret ble holdt på Teams, og over 50 personer deltok.  

Innspel til jordbruksoppgjeret

Studiemateriellet knytt til jordbruksforhandlingane til våren er klart og finst både digitalt og på papir.

Det må fellast meir jerv

Jervebestanden er for stor og det er nødvendig å felle fleire dyr. Møre og Romsdal Bondelag har nettopp sendt følgjande brev til Miljødirektoratet om oppfølging av ekstraordinær felling av jerv.

Lærerik og nyttig temadag om eierskifte

Vel 40 unge og eldre bønder og familiemedlemmer deltok på en nyttig og lærerik temadag om eierskifte som Møre og Romsdal Bondelag arrangerte i Ørsta lørdag 4. desember. Lørdag 11. desember er over 50 personer påmeldt til tilsvarende temadag i Tingvoll.

Regnskapsførere på skattekurs i Molde

Ansatte ved regnskapskontor i Møre og Romsdal som har samarbeid med Bondelaget kunne endelig samles igjen fysisk til det årlige skattekurset, i år på Alexandra Hotell i Molde. Programmet gir de ansatte nyttig og viktig oppdatering på sentrale skatterettslige og regnskapsfaglige områder.

Velkommen til jorddag på Gjermundnes 6.desember!

I høve Verdas Jorddag inviterer Jordvern Møre og Romsdal til konferanse på Gjermundnes vidaregåande skule måndag 6.desember. Her vert det sett fokus på våre eigne jordvernutfordringar.

Kari Redse Håskjold fikk æresdiplomet

Kari Redse Håskjold, Volda, fikk på ledermøtet i Møre og Romsdal Bondelag i november overrekt diplom som synlig bevis på at hun er utnevnt som æresmedlem i fylkeslaget for sin langvarige og utholdende innsats for landbruk og matproduksjon, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Temadagar om eigarskifte

Møre og Romsdal Bondelag inviterer til temadagar om eigarskifte i landbruket. Det blir samling i Ørsta 4.desember og på Tingvoll 11.desember. Påmeldingsfrist snarest.

Samlet til ledermøte i Ørsta

Vel 70 tillitsvalgte i lokale Bondelag og fylkeslaget, gjester og innledere deltok på det årlige ledermøtet i Møre og Romsdal Bondelag fredag 12. og lørdag 13. november 2021, som i år var lagt til Hotell Ivar Aasen i Ørsta.

Bli med på vinterens arbeidsgiverkurs for landbruket

Mer enn 1300 personer deltok på fjorårets arbeidsgiverkurs for landbruket. Nå gjentas suksessen, og i år blir det også egne fordypningskurs på etterspurte temaer.

Gjev pris til Norddal og Herdalen

Bygda Norddal (Dalsbygda) og Herdalen fekk i dag Kulturlandskapsprisen 2021. Bygda held det heilskaplege og tradisjonsrike kulturlandskapet frå fjord til fjell i hevd på ein eineståande måte.

Jordbruket krever full kompensasjon

I dag fikk regjeringen kravet fra jordbruket i tilleggsforhandlingene. – Det er avgjørende at bondens kraftige kostnadsvekst blir kompensert, sier leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming.

Landbrukspolitisk møte i Valldal 3.september

Det hastar å gi landbruket eit løft. Dette handlar om inntekta til bonden og det handlar om korleis vi vil at samfunnet vårt skal utvikle seg framover.

Velkommen til Anne Marit som ny rådgiver

Anne Marit Riste er i gang som ny rådgiver i hundre prosent stilling i Møre og Romsdal Bondelag. Hun hadde sin første arbeidsdag på fylkeskontoret i Molde 9. august.

- Løft inntektene i landbruket nå!

- Bruk stemmen din 13. september på noen som vil forplikte seg til at inntektene i jordbruket skal opp. Det skriver fylkesleder i Bondelaget, Konrad Kongshaug, i et leserinnlegg.

Vil ha politisk støtte til landbruksløft

Kraftig inntektsvekst er avgjørende for å utvikle framtidas landbruk. – Et samla landbruk ber politikerne i årets valgkamp om et landbruksløft, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Kjørte traktor fra Vistdal til Oslo

(12.05.2021) Leder i Nesset Bondelag og Bygdeungdomslagets representant i fylkesstyret, Tor Olav Kjølstad Hanset fra Vistdal og Ingeborg Rindalsholt fra Rindal deltok i bøndenes protestaksjon i Oslo på tirsdag. De to kjørte traktor hele veien fra Vistdal, med et budskap til statsministeren fra Møre og Romsdal Bondelag.

Bondemarkeringer over hele fylket

(12.05.2021) Etter bruddet i jordbruksforhandlingene 6. mai har det vært aksjoner og markeringer i de fleste kommuner i Møre og Romsdal. Her er noen bildeglimt og presseklipp fra de siste dagers aktiviteter.

Skuffende tilbud fra staten

(04.05.2021) – Tilbudet viser at regjeringa ikke tar inn over seg alvoret i den økonomiske situasjonen i landbruket, sier fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag Konrad Kongshaug.

- Yrket som bonde må ikke bli et hinder for å få barn

(21.03.2021) Møre og Romsdal Bondelag har sendt inn konkrete innspill til årets jordbruksforhandlinger til forbedring av velferdsordningene i forbindelse med svangerskap og fødsel. I dag er dette komplisert og mangelfullt. - Yrket som bonde skal ikke være et hinder for å få barn. Slik er det til en viss grad i dag, påpekes det.

Vil ha ekstraordinære uttak av jerv

(15.03.2021) Møre og Romsdal Bondelag krev i eit brev til Miljødirektoratet ekstraordinære uttak av jerv vinter/vår 2021. Fylkeslaget gir uttrykk for bekymring om at lisensfelling som verktøy ikkje strekk til.

- Inntekta må opp

(10.03.2021) - For å sikre rekruttering, og for å løfte inntektsmulighetene i næringen, må inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet reduseres, skriver styret i Møre og Romsdal Bondelag i sin uttale til jordbruksforhandlingene 2021.

Kongshaug gjenvalgt, Berget ny nestleder

(06.03.2021) Konrad Kongshaug, Averøy, er gjenvalgt som fylkesleder og Anna Håland Berget, Rauma, er valgt til ny nestleder i Møre og Romsdal Bondelag.

Kari Redse Håskjold æresmedlem

(06.03.2021) Kari Redse Håskjold fra Volda ble på fylkesårsmøtet 5. mars utnevnt til æresmedlem i Møre og Romsdal Bondelag.

- Vi må tørre å stille hardere krav

(06.03.2021) Fylkesleder Konrad Kongshaug sa i sin tale til fylkesårsmøtet at vi må tørre å stille hardere krav til hvordan vi bruker våre arealer både til dyrking av planter til for og menneskemat rundt om i hele landet.

Molde Bondelag kåret til Aktivt Lokallag

(06.03.2021) Molde Bondelag ble på Teams-fylkesårsmøtet 5. mars kåret til Aktivt Lokallag i Møre og Romsdal Bondelag.

Ledig stilling som rådgiver i Møre og Romsdal Bondelag

(23.02.2021): Norges Bondelag søker etter ny rådgiver ved fylkeskontoret til Møre og Romsdal Bondelag i Molde.

DIGITALT fylkesårsmøte 5. mars 2021

Fysisk fylkesårsmøte i Møre og Romsdal Bondelag fredag 5. og lørdag 6. mars er avlyst. I stedet holdes årsmøtet på Teams fredag 5. mars kl 10.00-15.00

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere