Nyheter

Podkast: Sjømatnæringa VS landbruket

(11.02.2021) Sunnmørsposten er ute med ny episode av næringslivspodden MAR, der nestleiar i Møre og Romsdal Bondelag, Odd Bjarne Bjørdal, debatterer landbruket vs sjømatnæringa med styreleiar i Sjømat Norge, Inger Marie Sperre.

Norges Bondelag er 125 år

Heis flagget lørdag 6. februar – dagen da det er 125 år siden Norges Bondelag ble stiftet! Og bli med på jubileumsmarkeringer gjennom hele året.

Nyttig ledersamling på Teams

Møre og Romsdal Bondelags ledersamling på Teams 28. januar samlet 46 deltakere. Årets jordbruksforhandlinger sto i fokus i innleggene til fylkesleder Konrad Kongshaug og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, og også i en god spørsmål- og diskusjonsrunde etterpå.

Velkommen til Nina som ny organisasjonssjef

(06.01.2021) Nina Kolltveit Sæter er i gang som ny organisasjonssjef i Møre og Romsdal Bondelag. Hun hadde sin første arbeidsdag på fylkeskontoret i Molde mandag 4. januar.

Beredskapsplan for Møre og Romsdal Bondelag

Styret i Møre og Romsdal Bondelag har laget en beredskapsplan for fylkeslaget. Beredskapsplanen omfatter håndtering av alvorlige hendelser i landbruket der Bondelaget involveres.

Gjermundnes trenger nytt fjøs nå

(30.11.2020) - Fylkestinget må støtte flertallet i fylkesutvalget og vedta bygging av nytt fjøs på Gjermundnes, skriver fylkesleder Konrad Kongshaug i et leserinnlegg i forkant av fylkestingssamlinga 7.-9. desember.

- Vi bønder må bli enda flinkere til å rydde opp plast

(24.11.2020) I Bondalen i Ørsta har Hjørundfjord Bondelag de siste årene arrangert plastinnsamlingsdugnad, og nå oppfordrer Knut Hustad andre lokale Bondelag til å gjøre det samme.

Veterinærdekningen må løftes opp på nasjonalt nivå

(19.11.2020) Landbruksnæringa og veterinærene i kommunene Hustadvika, Averøy, Kristiansund, Gjemnes, Molde og Aukra godtar ikke Landbruksdirektoratets forslag til prøveordning for veterinærvakta. - Tilgangen på veterinærer til å dekke behovet i distriktene er så viktig for husdyrbruket, at spørsmålet må løftes opp på nasjonalt nivå, heter det i en uttale.

Partia må ta politiske grep i jerveforvaltninga

(30.10.2020) Møre og Romsdal Bondelag meiner jerveforvaltninga er ute av kontroll og ber dei politiske parti ta politiske grep. -Det må sørgast for at jervebestanden blir i samsvar med Stortinget sitt fastsette bestandsmål.

Vellykket temadag om eierskifte

(26.10.2020): 75 unge og eldre bønder og familiemedlemmer deltok på en nyttig og lærerik temadag om eierskifte som Møre og Romsdal Bondelag arrangerte i Molde lørdag 24. oktober.

Ny organisasjonssjef i Møre og Romsdal Bondelag

(22.10.2020) Nina Kolltveit Sæter fra Surnadal er ansatt som ny organisasjonssjef i Møre og Romsdal Bondelag.

Bøndene er ikke kjedenes argument for økte matpriser

(16.10.2020) Fylkesleder Konrad Kongshaug i Møre og Romsdal Bondelag reagerer på at det urettmessig skyldes på bøndene at matvareprisene øker.

Arbeidshverdagen gikk opp på grunn av flaks

(09.10.2020) Når bonden skal ha barn: - Velferdsordningene i landbruket ivaretar ikke gardsdrifta, bonden og barnet i tilstrekkelig grad, sier melkebonde og styremedlem i Giske Bondelag, Sofie Høybakk.

Ny veileder ved søknad om rovdyrerstatning

(08.10.2020) Bønder i rovdyrområder som mister husdyr til rovdyr, har krav på erstatning. Her har vi samlet info, til søknadsfrist 1. nov.

Kjølmoen vil ha sterk allianse mellom fagbevegelsen og bøndene

(24.09.2020) - Møre og Romsdal Arbeiderparti ønsker et tett og godt samarbeid med landbruket, sier fylkesleder Per Vidar Kjølmoen. Vi ser den store og viktige innsatsen som bøndene gjør og har sterk tro på en sterk allianse mellom fagbevegelsen og bøndene.

Temadag Eigarskifte i Molde laurdag 24. oktober

(14.09.2020) Nærmar det seg eigarskifte på garden? Då er temadag om eigarskifte i landbruket laurdag 24. oktober 2020 kl 10.30 – 17.00 på Scandic Hotell Alexandra i Molde eit nyttig kurs å delta på.

Norge på langs med møkk

(25.08.2020) Det er svært mye å tjene på å øke effektiviteten i arbeidet med husdyrgjødsel, viser en fersk Norsøk-rapport om møkk og miljø. Prosjektet har sett på bedre bruk av husdyrgjødsla til beste for bonde, økonomi og miljø.

Fagdag om klimalandbruk

Landbruk Nordvest og Møre og Romsdal fylkeskommune arrangerer fagdag om klimalandbruk i Møre og Romsdal torsdag 1. oktober kl. 10.00 - 15.30 på Scandic Seilet i Molde.

Sommerens beste bilde

Blant flere tusen bilder med #komhit, er dette det beste. Vakrere bilde av landbrukets kulturlandskap finnes knapt, mener juryen.

Ledig stilling som organisasjonssjef i Møre og Romsdal

(25.08.2020) Norges Bondelag søker etter ny organisasjonssjef i Møre og Romsdal. Arnar Lyche har sagt opp sin stilling som organisasjonssjef fra 1. desember og senest slutt ved årsskiftet. Han går da fullt inn i det nyetablerte ullselskapet Tingvoll Ull AS, som han har vært med på å organisere og finansiere opp.

Bondelaget sier #komhit i sommer

(26.06.2020) I sommer setter bondelag over hele landet opp store bilderammer på steder med flott utsikt over jordbrukslandskapet eller andre produkter fra bonden. Besøk våre rammer, og del bildet ditt i sosiale medier med #komhit.

Kantslått må skje før frøspredning - og ta med søpla di heim

(29.05.2020) Molde Bondelag ber vegetatene ta ansvar for spredning av uønsket og svartelistet ugras. Kantslått må skje før frøspredning og slå først langs dyrka mark i mai/juni.

Lojalitet kan ikke kreves

(12.05.2020) - Vår gode fylkesleder Konrad Kongshaug har tatt til motmæle. Bondelaget burde vært tøffere i forhandlingene med staten, sier han. Og vi, resten av styret i Møre og Romsdal Bondelag, stiller oss 100 prosent bak han.

Koronavirus mot klimakur

(23.03.2020) - Koronaviruset har gitt samfunnet ein kraftig vekkjar, og heller ikkje klimadebatten bør bli den same etter krisa, skriv skribent i Nationen, Audun Skjervøy, bonde frå Valldal og nyvalt styremedlem i Møre og Romsdal Bondelag.

Meld deg som husdyravløyser!

(18.03.2020) Landbrukstenestene i Møre og Romsdal samarbeider med kommunene i sitt ansvarsområde om å bygge opp en reservestyrke for husdyravløsning dersom behovet for ekstramannskap oppstår i forbindelse med Korona-pandemien.

Må bevare kanaliseringspolitikken

(18.03.2020) - Selv om regjeringen skulle legge mye penger på bordet, bør vi ikke inngå en avtale som ikke bevarer kanaliseringspolitikken, skriver styret i Møre og Romsdal Bondelag i sin uttale til jordbruksforhandlingene 2020.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Vellykket konferanse om levedyktig landbruk

(13.03.2020) Vel 170 personer deltok på den årlige næringskonferansen for landbruket i Møre og Romsdal i Molde fredag 6. mars om levedyktig landbruk. Det ble en vellykket konferanse med godt faglig påfyll for deltakerne.

Rettigheter i forbindelse med koronautbruddet

Mange har spørsmål om hvilke regler og rettigheter som gjelder i unntakstilstanden som følger av korona-viruset. Her har vi samlet nyttig informasjon.

Råd til bonden om korona-smitte

Vask hendene, ha godt smittevern og lag beredskapsplan for gården.

UTSATT temadag eigarskifte

(12.03.2020) Temadag eigarskifte laurdag 28. mars er utsatt til situasjonen med koronaviruset normaliserer seg og vi kan gjennomføre møter igjen. Mest sannsynlig blir det ny temadag eigarskifte ein laurdag i september/oktober, men dato blir ikkje fastsett før i midten av august.

Retningslinjer i forbindelse med koronaviruset

Norges Bondelag forholder seg til myndighetenes anbefalinger i forbindelse med koronaviruset. Vi følger situasjonen og oppdaterer informasjonen løpende.

Giske Bondelag kåra til Aktivt Lokallag

(10.03.2020) Giske Bondelag vart på fylkesårsmøtet i Molde 6. mars kåra til Aktivt Lokallag i Møre og Romsdal Bondelag.

Kompliserte ordninger når bonden skal ha barn

(08.03.2020) Konrad Kongshaug fra Averøy er gjenvalgt som fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag. I en uttale om «når bonden skal ha barn» krever fylkesårsmøtet at bondeyrket må bli lettere å kombinere med graviditet og fødsel

- Vi har ikke plass til de som ikke har god dyrevelferd

(08.03.2020) Fylkesleder Konrad Kongshaug kom med klar tale på årsmøtet i Møre og Romsdal Bondelag: - Et feilskjær får store konsekvenser for hele næringa. Vi har ikke plass til de som ikke har god dyrevelferd.

Et svik mot grasbasert husdyrhold

(04.03.2020) - Det er lett å få inntrykk av at drøvtyggeren er landbrukets store klimaproblem, men det er all grunn til å problematisere dette, skriver organisasjonssjef Arnar Lyche og rådgiver Rose Bergslid i Møre og Romsdal Bondelag i et leserinnlegg.

Molde som grønn landbrukskommune

(02.03.2020) - Mange lurer på hva en kan gjøre for å få god helse og bidra til det grønne skiftet. Vår anbefaling er: Kjøp norsk, velg lokalt og bruk mer melk! Det skriver Molde Bondelag i en kronikk.

Fylkesårsmøte i M&R Bondelag

(02.03.2020) Leder Konrad Kongshaug fra Averøy og nestleder Odd Bjarne Bjørdal fra Ørsta er foreslått gjenvalgt på fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Bondelag til helga.

Er vi så uenige, Reiten?

(26.02.2020) - Terskelen for de unge blir stadig større å trå over for å komme inn i en av landets viktigste næringer. Dette bekymrer meg, skriver fylkesleder Konrad Kongshaug i et svarinnlegg til stortingsrepresentant Steinar Reiten.

Vellykket unge bønder samling i Ytre Romsdal

(12.02.2020) Det ble ei vellykket og inspirerende samling for unge bønder 7. og 8. februar i Ytre Romsdal, som ga de 40 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

- Skyt mer hjort!

(06.02.2020) - Den ordinære jaktforvaltningen fungerer ikke for oss som forsøker å leve av å produsere grovfôr, skriver styremedlem Vegard Smenes i et leserinnlegg i Bondebladet.

- Led oss ikke inn i kvoteleie, Bollestad

(29.01.2020) - Kvoteleie er et usikkerhetsmoment i melkeproduksjonen som tapper næringa for kapital. Det er ikke riktig at den aktive bonden skal fø på de som går ut av næringa.

Forskernes klimaråd strider imot sunt bondevett

(03.01.2020) Bønder flest ønsker å bidra med gode klimatiltak, men når det mest effektive klimatiltaket er å redusere drøvtyggingen i vomma til drøvtyggerne, henger ikke den jevne bonde med, skriver organisasjonssjef Arnar Lyche i et leserinnlegg.

Ny brosjyre om landbruket

(16.12.2019) Møre og Romsdal Bondelag har fått utarbeidet ny brosjyre om landbruket, som du kan lese interaktivt her.

Fylkesstyret på gardsbesøk i Ulstein

(16.12.2019) Fylkesstyret i Møre og Romsdal Bondelag hadde i år lagt sitt årlige to-dagers styremøte før jul til Ulsteinvik 11. og 12. desember, og benyttet anledningen til å få med seg to nyttige og lærerike gardsbesøk i kommunen.

Samlet til ledermøte i Averøy og Kristiansund

(19.11.2019) Vel 55 tillitsvalgte fra lokallagene og fylkeslaget, gjester og innledere deltok på det årlige ledermøtet i Møre og Romsdal Bondelag 15. og 16. november, som i år var lagt til Averøy og Kristiansund.

Landbruksutdanninga i Møre og Romsdal må styrkes – ikke svekkes

(08.11.2019) - Hvis fylkespolitikerne støtter fylkesrådmannens forslag om å bygge ned landbruksutdanningen i fylket, tvinges fremtidens bønder ut av Møre og Romsdal for å skaffe seg nødvendig yrkeskompetanse, skriver fylkesleder Konrad Kongshaug og organisasjonssjef Arnar Lyche i et leserinnlegg.

Regnskapsførere på skattekurs i Geiranger

(30.10.2019) Over 60 ansatte ved regnskapskontor som har samarbeid med Bondelaget har denne uka vært samlet på Union Hotell i Geiranger til det årlige skattekurset. Programmet gir de ansatte nyttig og viktig oppdatering på sentrale skatterettslige og regnskapsfaglige områder.

Østfoldbønder besøkte Møre og Romsdal

(24.10.2019) Det er store ulikheter mellom landbruket i Møre og Romsdal og Østfold, men også mye er likt. Det kom fram i samtaler og gardsbesøk da Møre og Romsdal Bondelag var vertskap for fylkesstyret i Østfold Bondelag i forrige uke.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere