Fylkesstyret på gardsbesøk i Ulstein

Publisert 16.12.2019
  • Tips en venn om denne siden

På besøk i fjøset hos Lillian Flø og Lars Liljedahl (til høyre). Fra venstre ser vi fylkesleder Konrad Kongshaug, Anna Håland Berget, Atle Frantzen, Marte Halvorsen, Rose Bergslid, Odd Bjarne Bjørdal, Liv Borghild Hildre, Arnar Lyche, Petter Melchior, Vegard Smenes og Hilde Kjersem Kolberg (Alle foto: Arild Erlien).

Fylkesstyret i Møre og Romsdal Bondelag hadde i år lagt sitt årlige to-dagers styremøte før jul til Ulsteinvik 11. og 12. desember, og benyttet anledningen til å få med seg to nyttige og lærerike gardsbesøk i kommunen.

Lars Lijedahl og Lillian Flø.Hos Lillian Flø og Lars Liljedahl på Flø ble fylkesstyret fortalt om fjøsbygging og satsing på kjøttproduksjon. De sto i en valgsituasjon for noen år siden, om de skulle satse videre på gardsdrifta, og i så fall fortsette med mjølkeproduksjon eller gå over til bare kjøttproduksjon.

Valget ble tatt, mjølkekvote ble utleid, og tilbygg til eksisterende fjøs ble satt opp for ammekyr. I dag har de ca 20 kalvinger i året, og planene er å utvide med flere dyr.

Fylkesstyret ble også orientert om det å være bonde i Fløbygda og utfordringene turisttrafikken har for landbruket. I bygda er det i dag 7 aktive gardsbruk, av disse fem med mjølkeproduksjon.

På enkelte dager kan opptil 1500 biler kjøre Fløvegen. Lillian og Lars fikk for noen år siden avslag fra Statens Vegvesen på bygging av nytt fjøs på Flø fordi det var for trafikkfarlig. Likevel gikk kommunestyret i Ulstein i 2019 inn for at Flø skal bli turistfyrtårn, uten at konsekvensene er utredet. Flø som turistfyrtårn vil gi mer eksponering av bygda og trafikkøkning langs Fløvegen. Det påpekes at så godt som all grunn på Flø er privateid. Det er kun asfaltstripa som ikke er i grunneiernes eie. De er ikke imot turisme, men den økte turisttrafikken kan bli ei belastning på det livskraftige landbruket i bygda.

Gode Greier

Lisa Mari Breivik Anderson Lisa Mari Breivik Anderson er daglig leder i familiebedrifta Gode Greier, som hun startet i 2003. For noen år siden sa hun opp fast lærerstilling i videregående skole og arbeider nå fulltid i Gode Greier.

Hun holder til på gården Gjerdsbakk på Dimnøya i Ulstein, hvor det dyrkes bær og frukt, og produseres blant annet saft, sylte, gelé, bærsaus og honning.

Alle produktene blir dyrket, foredlet og pakket lokalt. Det er viktig for henne å ta vare på gamle tradisjoner samtidig som en vil løfte frem det ekte og gode fra naturen. Dette kombinert med moderne design får Gode Greiers produkter til å gi både visuelle og smakfulle opplevelser.

Breivik Anderson fortalte om arbeidet med Gode Greier og samarbeidet hun har med Bondens Marked og REKO-ringen. I tillegg har hun eget gardsutsalg i Gjerdsbakkane, som er åpent etter avtale enkelte kvelder og helger.

 

 

Fra venstre: Rose Bergslid, Marte Halvorsen, Lars Lijedahl, Lillian Flø, Petter Melchior og fylkesleder Konrad Kongshaug.

 

Noen fikk også med seg julegaveinnkjøp under besøket hos Gode Greier.

Vellykket unge bønder samling i Ytre Romsdal

Publisert 

Det ble ei vellykket og inspirerende samling for unge bønder 7. og 8. februar i Ytre Romsdal, som ga de 40 deltakerne godt med sosialt og faglig påfyll og motivasjon til å satse på ei framtid som bønder.

Temadag Eigarskifte

Publisert 

Nærmar det seg eigarskifte på garden? Då er temadag om eigarskifte i landbruket laurdag 28. mars 2020 kl 10.30 – 17.00 på Hotell Alexandra i Molde eit nyttig kurs å delta på.

Godt for bonden

Publisert 

Velkommen til andre samling "Godt for bonden". Landbruk Nordvest og Bondelaget, og med støtte fra fylkeskommunen og Gjensidige, inviterer til sosial kveld torsdag 28. november fra kl 19.30. Møtested er Alexandra Hotell i Molde.

Samlet til ledermøte i Averøy og Kristiansund

Publisert 

Vel 55 tillitsvalgte fra lokallagene og fylkeslaget, gjester og innledere deltok på det årlige ledermøtet i Møre og Romsdal Bondelag 15. og 16. november, som i år var lagt til Averøy og Kristiansund.

Landbrukskonferanse i Surnadal 14. november

Publisert 

Surnadal Bondelag og Todalen Bondelag er medarrangører på Surnadal Sparebanks Landbrukskonferanse i Surnadal Kulturhus torsdag 14. november kl. 09.30 - 16.15.

Østfoldbønder besøkte Møre og Romsdal

Publisert 

Det er store ulikheter mellom landbruket i Møre og Romsdal og Østfold, men også mye er likt. Det kom fram i samtaler og gardsbesøk da Møre og Romsdal Bondelag var vertskap for fylkesstyret i Østfold Bondelag i forrige uke.

Bli med på FARM på Giske 24. oktober

Publisert 

Velkommen til FARM 2019, innovasjonskonferanse for landbruket, i Øygardshallen på Giske torsdag 24. oktober. Årets tema er dataflyt, næringssirkulasjon og nye salgskanaler med mange dyktige foredragsholdere.

Fokus på verdier, bruk og endring i kulturlandskapet

Publisert 

I overkant av 30 engasjerte personer møtte opp på Sæbø i vakre Hjørundfjorden fredag 27. september da Møre og Romsdal Bondelag arrangerte kulturlandskapskonferanse med tema verdier, bruk og endring.

450 på Åpen Gard på Vestnes

Publisert 

Med 450 besøkende innom garden i strålende solskinn søndag 8. september var det et godt fornøyd Vestnes Bondelag som arrangerte Åpen Gard på Øvstedal i Tresfjord.

Dette skjer i Møre og Romsdal Bondelag

Fredag
06
mars

Næringskonferansen 2020 «Levedyktig landbruk»

Hotell Alexandra, Molde
Fredag
06
mars

Fylkesårsmøtet 2020

Hotell Alexandra, Molde
Lørdag
28
mars

Temadag Eigarskifte

Scandic Hotel Alexandra, Molde

Våre samarbeidspartnere